Lélek

Harc az asztalnál: nem eszik semmit ez a gyerek, mégsem hal soha éhen

A legtöbb gyerek átesik egy olyan korszakon, amikor csak egy vagy kétféle ételt eszik meg. Agggodalomra azonban semmi ok, mindez természetes része a gyerek fejlődésének.

Kitör az őrület

„Mit kérsz vacsorára, édesem?” – hangzik el a kérdés, és a válasz sokszor hetekig ugyanaz: „Palacsintát és kakaót.” És hiába próbálunk különféle trükkökkel zöldséget, húst és gyümölcsöt varázsolni a tányérjára, ő bizony kipiszkálja a tányér szélére, vagy egyszerűen csak feláll, és elszalad játszani, ha nem azt kapja, amit ő rendelt. Sokszor még a legtürelmesebb szülőket is képes őrületbe kergetni a csemete, mert nem hajlandó hónapokig mást enni, csak vajas kenyeret, de azt is csak úgy, ha közben mesét olvasunk neki, esetleg megígérjük, ha megeszi, kaphat egy falat csokoládét. Ezzel azonban nem árt vigyázni, mert felmérések szerint a jutalomfalatokkal manipulált gyerekekből lesznek később a túlsúllyal küzdő, elhízott felnőttek. Akkor hát mi a teendő? Mennyire egészségtelen, ha keveset, vagy csak egyfélét eszik a gyerek?

Türelem: hetek alatt vége

Szakemberek szerint a fejlődő szervezetnek minden tápanyagra – fehérjére, zsiradékra, szénhidrátra, vitaminokra és ásványi anyagokra – szüksége van, mégsem történik semmi, ha időnként a gyerek hetekig csak tésztát vagy vajas kenyeret akar enni. Ezek a hóbortok általában hónapok alatt lecsengenek. Nincs gond, ha a gyerek csak néhány félét eszik, ám megfelelő ütemben nő, fejlődik – valószínű, hogy azzal a táplálékkal, ami a szülő szemében kevésnek tűnik, tökéletesen kielégíti biológiai szükségleteit. A gyerekek pontosan érzik, mekkora a kalóriaszükségletük, és ez sokszor kevesebb, mint amennyit az anyuka elvár. Gyerekorvosok szerint ilyenkor szükségtelen minden fortélyt bevetni és unszolni őket, mert mindebből a kicsi csak azt érzi: anya feszült és ideges. Kialakulhat egy ördögi kör. Étvágytalanság, szigorúbb anya, stresszes gyerek, aki aztán már épp emiatt nem akar enni. Az örvény pedig minden étkezéssel egyre mélyebbre húz, rosszabb esetben, kamaszkorban valamilyen evészavarral éri el a mélypontját.

Különös gyerekfóbia?

Gyerekorvosok a kisgyerekek újdonságoktól, új ételektől való félelmét, idegenkedését teljesen természetesnek tekintik. Neofóbiának nevezik, amikor a gyerek nem azért utasítja vissza az ételt mert válogatós, hanem azért, mert meg van ijedve az új ízektől. Az ételek ízével való megismerkedés is egy tanulási folyamat. Kinek rövidebb, kinek hosszabb ideig tart, teljesen személyiségfüggő. Aggodalomra szülőként mégsincs semmi okunk, mert bár a gyerekek fejlődéséhez elengedhetetlen a sokszínűség, előbb vagy utóbb nagy-nagy türelemmel, de rávehetjük őket, hogy egyre változatosabban egyenek.

Néha nem árt utánajárni

Ha hirtelen válik étvágytalanná a kicsi, kérjük orvos tanácsát, hogy vajon nem valamilyen betegség tünetei jelentkeznek-e. Akkor is forduljunk orvoshoz, ha az elutasítás hónapokig tart. Mindezt ugyanis betegség is okozhatja: vérszegénység, húgyúti fertőzés, elhúzódó fertőzéses betegség, középfülgyulladás. Szívbetegség, vesebetegség miatt szintén csökken a gyermek étvágya. Pszichés gondok is húzódhatnak a háttérben. Már egészen kicsi korban – 2-3 évesen – az étel megtagadásával válaszolhatnak a különböző konfliktusokra a gyerekek. Ez lehet családi viszály, testvérféltékenység, haláleset is.

Mutassunk példát!

Fontos, hogy mi magunk is jó példákat mutassunk. Ha a felnőttek soha nem esznek brokkolit és halat, nehezen fogjuk megértetni, hogy az mennyivel egészségesebb, mint a csipsz, amit a tévé előtt mi is majszolgatunk. Fontos az is, hogy változatosan főzzünk, minél többféle étel kerüljön be a családi repertoárba:
ha egyik nap nem ette meg a gyerek a répát főzelék formájában, máskor kínáljuk salátában, hátha úgy ízlik neki. Sőt, a répát akár süteménybe sütve is megkóstoltathatjuk vele.

7 tipp, hogy jobban egyen

  1. Ha csak lehet, együnk együtt, sokszor jobban megkívánják más tányérjáról a falatot.
  2. Rendszeresen hívjuk meg egy barátját, ha azt látja, hogy mások megesznek más ételeket is, könnyebben kedvet kap.
  3. Evés közben beszélgessünk arról, mit miért lenne érdemes megkóstolni. Ha kiemeljük a zöldségek-gyümölcsök poztiív tulajdonságait, előbb utóbb kedvet kapnak.
  4. Soha ne tiltsunk radikálisan semmit, mert evvel könnyen zugevővé tehetjük a gyereket.
  5. Minden alkalommal, ha csak mondjuk vajas kenyeret akar enni, akkor is tegyünk valami mást is az asztalra, hátha egyszer megkívánja.
  6. Soha ne kínáljuk nagy adagokkal, abból, amit elutasít. Megrémülhet tőle.
  7. Vonjuk be a sütés-főzésbe a gyereket rendszeresen, és legyen ebből egy vidám hangulatú program, akár a barátaival is. Így könnyebben megjön az étvágya.

fotó: istock