Címlapsztori Sztárok

Testképzavaráról vallott a Házasság első látásra Petrája: „Sokat bántottak a külsőm miatt”

Hosszú utat járt be: tíz évvel ezelőtt közel ötven kilótól szabadult meg. A telt lányból karcsú fitneszedző lett. De önmagában a fogyás nem hozta meg Petra számára a lelki egyensúlyt. Most igyekszik újjáépíteni az életét.

Egy bántalmazó kapcsolat motiválta az életmódváltásra a Házasság első látásra szereplőjét, Dávid Petrát.

„Huszonöt éves voltam, amikor összejöttem egy fiúval, akiért teljesen meg voltam veszve. Az elején odavolt értem, de később elkezdett kritizálni, ami olyan sebeket ejtett a lelkemen, amit egy évembe telt kiheverni. Amikor azt mondta: jó csaj lennél, ha lefogynál, vagy amikor célzásként több mérettel kisebb fehérneművel lepett meg, az már kellemetlenül bántott. Pár hónap kellett, mire elhatároztam, hogy kilépek a kapcsolatból. Egy ideig bizalmatlan voltam a férfiakkal, viszont a pozitív hozadéka, hogy ötven kilót fogytam, mivel elhatároztam, hogy megmutatom neki, jó csaj leszek! A gyors­ételeket evő lányból nádszálvékony fitneszversenyző lettem, de nem ez hozta meg az elégedettséget és a lelki egyensúlyt” – árulja el Petra.

Közel 50 kilóval volt több

Az arcát szépnek látta

A múltról így beszél: „Amikor régen belenéztem a  tükörbe, egy szemrevaló, dögös, bögyös csajt láttam. Meg voltam elégedve magammal, ugyanis arányosan híztam, az arcomat szépnek láttam, és ami talán a legfontosabb, mindig fülig ért a szám.” Ezzel szemben most sokkal kritikusabb önmagával. „Hajlamos vagyok arra, hogy a tökéletességre törekedjek, ami valljuk be, stresszes. Érdekes, hogy ducin sokszor elfogadóbb voltam magammal szemben, mint mostanában” – mondja a 35 éves feleség.

Naiv volt a szerelemben

Petránál a megfelelési vágy a kapcsolataira is kihatott.

„A fogyásom által kinyílt a világ, elkezdtem megélni a nőiességem, és akkoriban újra szerelmes lettem. Naiv fiatal lányként sokáig nem ismertem fel, hogy egy manipulatív, nárcisztikus férfivel van dolgom. Akkor értem el addigi életem legjobbnak gondolt formáját, és szerepeltem egy fitneszversenyen is.

Ő pedig támogatott és biztatott. Viszont miután nem minden úgy történt, ahogy szerette volna, elkezdett lenyomni, az önbizalmamat alaposan sárba tiporta. Sokat dolgoztam magamon, mire ki tudtam szállni abból a kapcsolatból” – meséli Petra, aki tanult a balul végződő szerelemből, és ma már odafigyel az árulkodó jelekre. „Már nincs olyan, hogy egy szituációt vagy pasit mentegetek. Aki stikkes, az stikkes – jelenti ki határozottan. – Már tudom, hogy defektes gondolat, hogy a férjemnek jobban fogok tetszeni, ha vékony vagyok. Tudatosan akartam olyan partnert, aki nem a külsőm miatt szeret. A kinézet könnyedén megváltoztatható, ezért ösztönösen taszít az a férfi, akinek az a legfontosabb. Andris például ebben nagyon támogató, sosem kritizálná az alakomat, épp ellenkezőleg! Azt viszont fontosnak tartottam, hogy az esküvőmön szép legyek. A képeket visszanézve, sikerült is, de jó visszajelzés volt az is, amikor azt mondták, sok mindent túlzásba vittem. Ez segít most abban, hogy a túlkompenzálásomat csökkentsem, és elinduljak az úton, hogy elégedett legyek önmagammal.”

Csak magának akar megfelelni

A Házasság első látásra szereplője időnként még harcot vív önmagával. „Néha eszembe jutnak a régen kapott kritikák, viszont a hosszas önismeret, a barátaim és a szüleim folyamatos támogatása segített az önértékelésem helyreállításában. Dolgozom azon, hogy megtaláljam az egyensúlyt. Ilyenkor hangsúlyozom magamban, hogy nem vagyok rossz csaj, tudok főzni, szeretek gondoskodni másokról és humorom is van” – meséli Petra, aki a tévéműsor kapcsán is számos negatív kritikát kap.

10 évvel ezelőtt kezdett életmódváltásba

„Ha lefogyok, akkor túl gebe vagyok, ha picit felszedek, akkor már hiteltelen vagyok személyi edzőként. Nem tudok mindenkinek megfelelni, de már nem is akarok. A súlyom ingadozása egyébként nagyban függ a lelkiállapotomtól. Sajnos érintett vagyok a testképzavarban is, a folytonos bizonyítási vágy és a múltbéli fájdalmak mind hozzá­járultak ehhez. Próbálok afelé haladni, hogy ne kifelé akarjak megfelelni, mert tudom, hogy attól leszek én is boldog, és a házasságom is, ha önmagamat elfogadom és szeretem. Sokat bántottak a külsőm miatt, de ezt igyekszem magam mögött hagyni. Gyakran elkövetem azt a hibát, hogy azt gondolom, akkor leszek vonzó, ha vékony vagyok. Ilyenkor úgy kell magamat visszaráncigálni a realitás talajára, hiszen akkor leszek csinos, ha jól érzem magam a bőrömben.”

Szöveg: Somlai-Kiss Tímea

Fotó: Tv2, privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete