Lélek

Stresszűzés tapintással: bizonyítottan működik – egyetlen érintés és eltűnik az idegesség

Lehetetlen, hogy stresszmentessé tegyük az életünket, azonban néhány egyszerű gyakorlattal megszüntethetjük a hirtelen jött feszültséget, idegességet. Hihetetlen, de tényleg működik!

Az idegesség ősi szokás

„Amikor a szervezet stresszt él át, az számos belső változással jár – mondja Nagyné Kiss Marianna kineziológus szakértőnk. – Felgyorsul a szívverésünk, izzadunk, lehűlnek a végtagjaink, elsápadunk, megfeszülnek az izmaink, és ettől az evolúciós, rögzült tünetegyüttestől képtelenek vagyunk világosan gondolkozni. Azt érezzük, az ájulás környékez bennünket. Pontosan az a stresszprogram lesz ilyenkor úrrá rajtunk, ami az ősember esetében egyet jelentett a közvetlen életveszély túlélésével. Az idők során, mint látható, az ember jóval érzékenyebbé vált, sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy a nyugalmat eredményező pozitív energiánk elfogyjon. Épp ezért célszerű elsajátítani néhány otthon végezhető, stresszoldó kineziológiai gyakorlatot, melyektől villámgyorsan jobban leszünk.”

Van pozitív stressz is

Dr. Selye János világhírű biológus szerint létezik pozitív stressz is, ami, ha jelen van az ember szervezetében, rendkívüli teljesítményekhez segítheti az egyént.

A pozitív, azaz eustressz hatására ösztönzöttek, motiváltak, energikusak, optimisták leszünk, és képességeinket maximálisan kihasználhatjuk. Ezt éljük át, amikor szerelmesek vagyunk, fontos vizsgát teszünk le, munkahelyi kihívást kapunk. Azonban hosszú távon ez az állapot sem tartható fenn, mert a folyamatos izgalom károkat okoz a szervezetben.

Homlok-tarkó tartás – Az instant stresszűzés!

Egyik kezünket helyezzük a homlokunkra, a másikat a tarkónkra. Mindkét tenyerünk enyhe érintéssel érjen a bőrünkhöz. Körülbelül a szemöldökünk felett, szimmetrikusan, a homlokunk felénél két dudor található, ezekre óvatosan helyezzük rá egy-egy ujjunkat, miközben a tarkónkat is tartjuk a másik tenyerünkkel. A két homlokdudornál fontos agyi-idegrendszeri kontaktpontok találhatók, érintésükkor enyhe dobogást érzünk, amely a hajszálér hálózat pulzálása. Stressz esetén a két dudor nem verdes egyszerre, vagy nem is érezhető. E gyakorlat végzésével azonban szinkronba hozhatók, az energiaáramlásnak köszönhetően normalizálódnak a funkcióink, és egy-két percen belül érzékelhetjük a bennünk szétáradó nyugalmat. A gyakorlat a kreatív ötletek születésében, valamint a megoldások felismerésében is segít!

Önmasszázs lemerülés ellen!

Ez a gyakorlat akkor ajánlott, ha úgy érezzük, lassan összerogyunk a ránk nehezedő feladatok súlya alatt, testi-lelki energiánk úgy leesett, ahogy csak lehet.

1. Két ujjal finoman masszírozzuk meg mindkét oldalon a kulcscsontunk alatt található kis bemélyedéseket.

2. Helyezzük a kezünket a szánk elé, és dörzsöljük meg az állunk felett, valamint az orrunk alatt található területet.

3. Masszírozzuk néhány másodpercig a fenekünk fölött, a farkcsontunk körüli részt. Mindhárom testtájon fontos energetikai pontok vannak, és a működésük stimulálása azonnali felfrissülést hoz!

Stressz okozta fejfájás: egy gyakorlat, és vége!

Nem ritka, hogy a stressz azonnali fejfájást eredményez, amely akkor is tönkreteszi a napunkat, ha időközben sikerül megnyugodnunk. Azonban ennek a tünetnek is van ellenszere. Kérjünk egy kis segítséget valakitől, aki épp a közelünkben van: álljon mellénk, és tegye a tenyerét a homlokunkra, mi pedig fejtsünk ki nyomást a fejünkkel a kezére, olyan erősen, ahogy csak tudunk! A nyomás hatására agyunk energiaáramlása visszaáll normál üzemmódra, és elmúlnak a kellemetlen tünetek. A gyakorlatot általában elég néhány másodpercig végezni, de ismétlés szükséges lehet!

Fotó: archív