Otthon

Kétszer virágzik a tulipánfa: normális ez ilyenkor?

Az egyetlen probléma, hogy a nagy melegben a virágszirmokat megégetheti a nap, így azok egy picit csúnyulhatnak.

A kertben sétálva örömmel vettem észre, hogy
a két éve ültetett tulipánfánk, amely tavasszal már hozott virágokat, ismét virágzik. Szeretném megkérdezni, ez normális-e, és hogy van-e teendőm a növénnyel kapcsolatban? Még egy kérdés: nagyon szeretem a hortenziákat, ám hiába ültettem, nem hozott virágot. Lehet,
hogy rosszul csináltam valamit? – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Azt a jelenséget, amely a növényeken a megszokott virágzási időszak után néhány hónappal ismételt, ám csökkent mennyiségű virágzást eredményez, másodvirágzásnak nevezzük. Ez számos növénynél előfordul, kertünkben leggyakrabban a lilaakácon figyelhető meg. Ez normális folyamat, nem elváltozás, illetve betegség eredménye, örülnünk kell neki. A magnólia, azaz liliomfa esetében (melyet a köznyelv tévesen tulipánfának nevez), az egyetlen probléma, hogy a nagy melegben a virágszirmokat megégetheti a nap, így azok egy picit csúnyulhatnak.

A hortenzia is egészséges, szép kis növény. A hangsúly itt a „kis” szón van. Ha fejletlen szegényke, ne várjuk, hogy azonnal virágozzon, adjunk neki egy kis időt begyökeresedni a helyére, és megerősödni! A legjobb számára a félárnyékos hely, és a rendszeres öntözés. Ha virágosan vette a hortenziát, akkor sem érdemes aggódnia azon, hogy „nálunk miért nem nyílik”. Azért nem, mert a cserépben nevelt növény pontosan minden igényét kielégítve élte az életét a termesztőnél, sőt, még egy kicsit többet is kapott a jóból, hogy mielőbb virágozzon. Ez a többlet a vásárlást követően nem jut el a növényhez, így persze most hozzá kell hogy szokjon az ön kertjében uralkodó viszonyokhoz. Segítheti a virágzást azzal, ha tél elején marhatrágyát terít a tövéhez, és márciusban visszametszi a hajtást a nagy duzzadt rügyekig. Ha a növény sárgulni kezd, az vashiányt jelent. Tápoldat, lombtrágya vagy műtrágya-granulátum formájában pótoljuk.

Fotó: archív