Otthon és Kert

Nem virágzik a hortenzia? Így bírhatja szirombontásra a rakoncátlan növényt

A kertészetekből mindig úgy kerül ki a növény, hogy tele van virággal, aztán a következő évben nem, vagy csak alig virágzik. Mit lehet tenni?

A kertemben évek óta virágzott két nagy és gyönyörű hortenziabokor. Két éve nem hoz virágot egyik sem, de továbbra is szép, egészségesnek tűnik mind a két növény. Mit tehetek azért, hogy újból megjelenjenek a szirmok? – írta korábban kétségbe esve egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Akkor, amikor a hortenziabokron semmilyen tápanyaghiány tünete nem fedezhető fel, tehát nem sárgul, nem barnul, valószínűleg valamilyen technológiai hiba okozza a virágzás elmaradását.

Az ön esetében ez valószínűleg a metszés hiánya. Kevesen tudják, hogy a hortenziabokrokat rendszeresen kell metszeni, különben a virágok elaprósodnak, majd teljesen elmarad a virágzás. Maga a metszés nem bonyolult folyamat. Mindössze annyi a teendőnk, hogy az előző évben elvirágzott hajtásokat a legfelső duzzadt, nagyméretű rügyig visszavágjuk. Ez elhelyezkedhet a vessző közepe felé, de akár a tövi részén is. Március elején ezek a rügyek már könnyen felismerhetők. Ebből a vaskos rügyből a növény erőteljes, virággal díszített hajtást nevel.

A virágzás és a növény fejlődése segítése érdekében érdemes tavasszal komposztált marhatrágyát teríteni a tő köré. Ha esetleg sárgul a levele, érdemes vastartalmú műtrágyát szórni, vagy vasas tápoldattal megöntözni a tövet.

Fotó: shutterstock