Otthon

Illatos lakás fillérekből: a kamrában bújik meg a legkellemesebb illatosító

Hasznos praktikáink segítségével lakásába kellemes illatot varázsolhat.

Illat párnácskák

Magunk is elkészíthetjük az illat párnácskákat, amelyek hetekig finom illattal töltik be a lakást. Nincs is másra szükség, mint egy kis maradék textilre, tömőanyagra, és illóolajakra. Vágjuk ki a párnácskákhoz tetszőleges formát – általában a szívforma mindenkinél beválik –, lehetőleg cikk-cakk ollóval, így nem fog foszlani az anyag széle. Varrjuk végig az anyag oldalát, csupán egy akkora helyet hagyjunk, ahol be tudjuk tömni a tömőanyagot. Négy-öt részben tömjük ki a párnát, és közben mindig csepegtessünk bele három-négy csepp illóolajat. Igyekezzünk, hogy a textilre ne menjen, mert foltot hagy rajta. Ezután zárjuk le a párnát, varrjunk rá akasztót, és akár kettőt-hármat egy fonálra, szalagra felerősítve kössük fel valahol a lakásban.

Illóolaj helyett illatviasz

Egyre több helyen beszerezhetőek az illatviaszok. Ezeket általában gyertya formában, vagy apró lapocskákban vásárolhatjuk meg, és van olyan üzlet, ahol mi magunk válogathatjuk össze, hogy milyen illatot szeretnénk a különböző aromákból kikeverni. Az illatviasz lapokat aztán a párologtató felső részébe kell tenni – ahová egyébként vizet és illóolajakat szoktunk -, és mécsest gyújtani alatta. Az illata sokkal intenzívebb, mint az olajoknak, hiszen víz nem kerül hozzá.

Pot-pourri

Nézzünk körül a kamrapolcon, milyen illatosítót készíthetnénk csupa természetes anyagból! Nosza, ezeket szórjuk mind egy tálba! Mehet mellé egy kis narancs-, és mandarinhéj, vagy akár babérlevél is. Ha egy picit megspricceljük vízzel, még erősebben érezzük majd az illatát, és a párologtatás is meg van oldva.

Kis helyeken könnyebb

Ha van olyan illat, amit különösen kedvelünk, tegyük a lakás kisebb helyiségeibe az illatosítót, ugyanis itt biztosan jobban fogjuk érezni. Érdemes például az előszobát illatosítani, hiszen így már a lakásba lépéskor kellemes aroma fogad, ahogyan a vendégeinket is, vagy a fürdőszobát, toalettet.

Megoldások luxuskedvelőknek

Vannak olyan lakásillatosító megoldások, amelyekhez kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkben, viszont hosszú időre és nagyon elegánsan tudjuk megoldani, hogy finom aromák lengjék be a tereket.

  • A minőségi bambuszpálcák általában nem olcsóak, viszont hosszú időre gondoskodnak otthonunk finom illatáról. A parfümös üvegben a kiválasztott illóolajba bambuszpálcákat szórhatunk, amelyek felszívják a folyadékot, és szórják magukból az illatanyagot. Azzal, hogy hány pálcát, illetve milyen mélyen mártunk az olajba, szabályozhatjuk az illat intenzitását.
  • Ha szép üvegcséket szeretnénk, válasszuk a parfümlámpát, amely szintén nem éppen olcsó, de nemcsak hogy elfedi a szagokat, hanem semlegesíti is azokat. Oxigénnel dúsítják a levegőt és a baktériumokat is elpusztítják. A parfümlámpa különösen ajánlható olyan lakásokban, ahol a konyha és a nappali egyben van, és időnként meggyűlik a tulajdonosok baja az ételszaggal, ahol dohányoznak vagy éppen háziállat is van.
  • Az ámbrát régóta alkalmazzák a parfümökben, luxuskozmetikumokban. Otthon illatosításhoz szépen megmunkált fagolyóba szokta tölteni, és akár több hónapig érezhető az illata.

Illatosítók a konyhából

A legolcsóbb és leghasznosabb módszer a lakás illatosítására, ha fűszernövényeket alkalmazunk. A konyhai munkában is tudjuk használni, és a frissen vágott bazsalikomnak, rozmaringnak vagy éppen metélőhagymának ínycsiklandó illata van. Ha erősebben szeretnénk érezni az aromáját, időnként morzsolgassuk át a leveleket.

Fotó: Unsplash.com