Otthon

Fonnyad a majomfa? Kegyetlennek tűnő megoldás lehet a megmentője

Ha csak a hajtásvégek fonnyadnak, akkor azokat le kell választani, és reménykedni a kihajtásban. Mivel kedves önnek ez a fácska, adjon meg minden lehetőséget neki, hogy helyrejöjjön.

Tanácsra lenne szükségem a majomkenyérfámmal kapcsolatban. Már 6 éves, és eddig mindig szépen „túlélte” a telet. Idén azonban úgy néz ki, hogy ez nem sikerült. Fagymentes helyen volt, néha viszont csak 6-7 fokban, ekkor locsoltam meg állott vízzel. 2-3 hét múlva vettem észre, hogy a levelei és a kisebb ágak elfonnyadtak. Remélhetem-e, hogy ki fog újra hajtani? – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A majomkenyérfa azon pozsgás növények közé tartozik, amelyek télen jól tűrik a hideget, de csak akkor, ha nem kapnak vizet. Ön nem akkor hibázott, amikor megöntözte télen, hanem akkor, amikor a hidegben adott neki folyadékot. Ezt a növényt azért tartjuk hidegben télen, mert így a növekedése leállítható, és a téli kevés fény mellett sem nyurgul meg. Ilyenkor azonban a hideg hely miatt a talaj is nehezebben szárad ki. Így tehát az ön növénye sokáig volt vizes közegben, és megfázott a gyökérzete. Ettől valószínűleg elkezdett rohadni, és várhatóan szépen, lassan elfonnyad. Amennyiben a növény „törzse” is romlani kezd, már nincs remény, maximum a még el nem fonnyadt részekből lehet szaporítóanyagot gyűjteni.

Ha csak a hajtásvégek fonnyadnak, akkor azokat le kell választani, és reménykedni a kihajtásban. Mivel kedves önnek ez a fácska, adjon meg minden lehetőséget neki, hogy helyrejöjjön. Vigye meleg, legalább 22 fokos helyiségbe, és ne öntözze addig, amíg teljesen száraz nem lesz a talaja. Ekkor minimális vizet adhat neki, de csak úgy mutatóba. Ha még van erő a növényben, regenerálódik a gyökérzete, és helyrejön. Sajnos nem sok remény van rá, de míg van el nem fonnyadt része, addig érdemes próbálkozni.

Fotó: pexels