Divat

Nyári illatfelhő: Mikor és mennyi parfümöt fújjunk magunkra a kánikulában?

Legyen nőies, friss vagy épp csábító, nem túl sok, de nem is kevés: így hozhatjuk ki a legtöbbet a parfümünkből a hőség hónapjaiban. Mert azt senki nem szeretné, ha tolakodó lenne az illata, épp a szándékkal ellentétes hatást kiváltva.

A kevesebb több

Ha illatokról van szó, könnyű túlzásba esni, hisz azt szeretnénk, hogy minél tovább érződjön rajtunk, amit reggel magunkra fújtunk. Nyáron azonban, amikor kevesebb ruha takarja a testünket, a bőrünk jobban felhevül, esetleg meg is izzadunk, különösen oda kell figyelni arra, hogy az illatunk ne legyen mások számára tolakodó. Egy-egy fújás legyen a maximum két kiválasztott pulzáló pontra, például a nyakszirtre, könyékre, térdhajlatba. Főleg a koncentráltabb EDP (Eau de Parfum) vagy EDP Intense illatokkal kell vigyázni.

Napriadó!

A parfümök összetevői a bőr fényérzékenységét fokozhatják, ezért semmiképp ne fújjuk olyan helyre, ahol közvetlen napsugárzásnak van kitéve a beparfümözött bőrfelület. Strandoláshoz egyáltalán nem ajánljuk, de akkor is legyünk óvatosak, ha csak városnéző sétára indulunk. Dekoltázsra semmiképp ne kerüljön parfüm, és a csukló vagy a könyökhajlat sem ideális, ha ujjatlan ruházatot viselünk.

Deo duó

Nem árt arra is figyelni, hogy a parfümünk legyen valamennyire összhangban a dezodorunkkal. Legjobb, ha illatmentes izzadásgátlót használunk, így biztosan nem „veszik össze” a többféle illat. A stift, golyós deó sokkal jobb választás lehet, mint az aeroszol spray, kevésbé intenzív az illatuk. Ha kimondottan illatosított fújós dezodort használunk, amellé nem ajánlott még parfümöt is feltenni. A golyós és stiftes verziók esetén is jó, ha tudunk arra figyelni, hogy hasonló illatcsaládba tartozó termékeket használjunk – jó páros lehet két virágos vagy két citrusos illat.

Kincsként kezelve

Egy jól eltalált parfüm igazi önbizalom-növelő, magabiztosságot és lendületet adhat – ezért gyakran megbecsült helyen, csodaelixírként őrizgetjük. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelni, hogy minél tovább megőrizze a minőségét.

✿ Ne tartsuk olyan polcon, ahol hosszan tűz rá a nap.

✿ Ha van hűvösebb szoba a lakásban, ott lesz a legjobb helye.

✿ Ne vigyük magunkkal a táskánkban, ha nagy hőség ígérkezik.

✿ Ha mégis nálunk marad, ne hagyjuk a táskát az autóban, padon a tűző napon.

✿ Ugyan a szép üvegcse dísze lehet a szobának, jobb, ha nyáron inkább a dobozában tároljuk a kedvenc parfümünket.

Nyáron érdemes a könnyedebb, enyhén citrusos, finoman virágos illatokat előnyben részesíteni a nehezebb, fűszeresebb, töményebb parfümök helyett.

Alternatív megoldások

Ha a parfümöt nyáron túl intenzívnek érezzük, másféleképp is gondoskodhatunk arról, hogy kellemes illat lengjen körül minket.

1. A testpermetek frissítő, üde illata kellemes, nem túlzó. És a legtöbb verziónak hidratáló hatása is van.
2. A parfümökhöz kapható azonos illatú tusfürdők és testápolók finom felhőbe burkolják a testünket nappalra, estére pedig jó kiegészítés lehet hozzájuk egy csepp az alapillatból.
3. A krémparfümök nagyon jó választások lehetnek: a felhevülő bőrön finoman felerősödik az illatuk anélkül, hogy sok lenne. Arra figyeljünk csak, hogy az illóolajos verziók fényérzékenyíthetnek.

Mennyiség helyett hidratálás

Nyáron a megszokottnál szárazabb lehet a bőrünk a napsütés, strandolás, fokozott izzadás miatt – ami azt eredményezheti, hogy a parfümünk nem lesz olyan tartós, mint ahogy azt megszoktuk. Ahelyett, hogy többet használnánk belőle, javíthatunk a hatékonyságon, ha a hidratálásra külsőleg és belsőleg is odafigyelünk: elegendő mennyiségű vizet iszunk, és nyugtató, hidratáló hatású testápolót használunk. Ha van napozás utáni gélünk, balzsamunk, nyugodtan alkalmazzuk testápolóként. Remekül ápolja és védi a bőrt, és ajánlott az adott strandszezonban az egész tubusnyit elhasználni, ne tartogassuk a következő évre.

Egy kis varázslat

Jó ötlet lehet a ruhánkat illatosítani, de nem úgy, hogy közvetlenül a textilre fújjuk a parfümöt – az nyomot hagyhat, különösen a kényesebb anyagokon. Permetezzük inkább illatkőre, kartonpapírra vagy zsebkendőre, és ezt tegyük a fiókba, szekrénybe. Így a ruháknak hosszan érezhető, de nem túl intenzív illatuk lesz.

szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete