Divat

Ruhát javítani igenis mindenki tud: varró egyszeregy mindenkinek, aki nem akarja kidobni a menthető darabokat

Bármikor előfordulhat, hogy a nadrágunk, blúzunk kiszakad, vagy a kezünkben marad a táskánk cipzárja. Ezekre a vészhelyzetekre az is bevetheti az ügyes trükköket, aki nem született varrónőnek.

Mivel az öltözködés kisebb luxusnak számít manapság, és egyébként is kár lenne felesleges ruhahulladékot termelni, érdemes saját kezűleg új életet lehelni a ruhákba. Elképesztő, hogy évente közel 17 millió tonna textília kerül szemétbe csak Amerikában, de egy három évvel ezelőtti felmérés szerint Magyarországon is a ruhák 90%-át kidobják az emberek. Pedig a legtöbb javítás nem igényel mesterszintű varrási készségeket. Mutatjuk is!

Az alapkészlet darabjai

Nem feltétlenül kell egy komoly varrógép a javításokhoz, a következő kellékek is elegendőek az otthoni „varrodához”.

Olló – szövet- és cérnavágáshoz

Cérnák – három-négy semleges szín mindenképpen legyen otthon

Különböző tűk – minden anyag más tűvastagságot igényel

Mérőszalag – a szegély leméréséhez elengedhetetlen

Tartalék gombok – mindig jól jönnek!

Kidobásra szánt anyagok – mielőtt élesben varrni kezdenénk, érdemes próbát tenni régi konyharuhán, rongyon

Jelölőkréta –­­ sötét és világos szín

Foltokban menő

A farmernadrágok sokáig bírják, de van, hogy a térdén a szálak elengednek, és szakadás keletkezik. Ezt akár otthon is befoltozhatjuk. Ehhez szükségünk lesz egy a nadrág színéhez passzoló farmer- vagy vászondarabra – akár fel is darabolhatunk egy régi farmert vagy vászontáskát, arra figyeljünk csak, hogy az anyag erős legyen, és ne túl rugalmas. Ha nem áll tőlünk messze a merészebb öltözködési stílus, használhatunk más, feltűnő színű anyagot és cérnát is.

Vágjuk le a tapasz anyagát kb. 3 centivel nagyobbra, mint a lyuk, de előtte távolítsuk el a kilógó szálakat a nadrágról. Nyugodtan körberajzolhatjuk fehér krétával azt a részt, ahol varrni fogunk – ez lényegesen megkönnyítheti a dolgunkat. Helyezzük az anyagot a farmer belső felére, majd óvatosan rögzítsük rá egy egyenes, vastag tűvel. Az is merész és különleges megoldás, ha a foltot csak néhány laza, hosszú öltéssel rögzítjük a sarkoknál.

Nem feltétlenül kell új!

Leszakadt vagy eltört a cipzár a táskán? Ezt is meg lehet javítani otthon! Kezdjük azzal, hogy eltávolítjuk a régi csúszkát a cipzárról. Ezt a cipzár tetején érdemes lehúzni, és ügyeljünk arra, hogy az ütközőt is eltávolítsuk. Ezután csúsztassunk rá egy új csúszkát a cipzár tetején, de ügyeljünk arra, hogy a teteje mindig a cipzár felső része felé nézzen. Kész is vagyunk! Ha csak akad a cipzár a retikülön, bőröndön, nem feltétlenül kell cserélni. Kenjünk be a fogakat vékonyan gyertyaviasszal vagy vazelinnel.

Vasalóbaleset esetén

Egy kicsivel többet hagytunk rajta a ruhán a vasalót, és egy alig látható – de legalább annyira bosszantó – égésfolt keletkezett rajta? Jó hír, hogy még ez a baleset is helyrehozható. Minél hamarabb vizezzük be a felsőt vagy nadrágot, majd alaposan szórjuk be sóval, és tegyük ki az erkélyre, teraszra – a lényeg, hogy néhány órán keresztül erős napsugárzás érje. Sokan a hidrogén-peroxidra esküsznek, amit bármelyik gyógyszertárban beszerezhetünk. A színes anyagokra 1%-ost, míg a fehérekre 3%-ost javasolnak. Egyszerűen csak nedvesítsük be a ruhát, egy szivaccsal nyomkodjuk meg, végül alaposan öblítsük ki.

Kicsiknek könnyebb

A gyerekruhák javítására több lehetőségünk van. Makacs folt vagy kisebb lyuk ­eltüntetésére is választhatunk egy jópofa ­felvasalható matricát. Akár egyedi formákat is készíttethetünk, illetve már fénykép alapján is le tudják gyártani az erre szakosodott cégek. Érdemes sütőpapírt használni a felvasalás során, de ez sem kötelező.

Lábra szabva

A zoknistoppolás sem nagy ördöngösség, azonban arra minden esetben ­figyeljünk, hogy a pamutból készült darabok horgolócérnát, míg a ­gyapjúzoknik gyapjúfonalat igényelnek. Nagy segítség lehet, ha egy teniszlabdát beteszünk a lyuk mögé, hogy még könnyebben menjen a varrás.

Először varrjunk függőlegesen futó öltéssorokat előre-hátra egy centiméterrel a lyukon túl minden oldalon. Ismételjük meg a folyamatot vízszintesen, amíg teljesen be nem fedtük a lyukat.

Kabát újragondolva

A bőrdzseki anyaga tartós, és remekül ellenáll az időjárási viszontagságoknak, ezért sokáig viselhetjük, de sajnos mindig elérkezik az a pont, amikor apró hibákat fedezünk fel rajta. Speciális bőrragasztóval könnyedén összefoghatjuk a kicsi, de akár a nagyobbacska lyukakat is, hogy még tovább kiszolgálhasson minket a bőrdzseki. Különböző szegecsekkel, láncokkal, gombokkal, de akár egy szép hímzéssel is feldobhatjuk – ügyesen elrejtve a hibákat –, viszont ehhez mindenképpen varrógépre lesz szükségünk.

Környezetkímélés

Ha tényleg menthetetlen egy-egy ruhadarab, akkor se dobjuk a kommunális hulladékba! Keressük meg azokat a pontokat, ahol újrahasznosítják a felesleges darabokat, megkímélve bolygónkat a felesleges szeméttől. A ruhakonténerekben elhelyezett darabok 40-45%-át hasznosítják újra géptisztító rongyként, ipari alapanyagként.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete