Otthon

Hajdani otthonok virága: keltsük új életre a begóniát!

Régen nem volt olyan lakás vagy kert, ahol ne bukkant volna föl a begónia. Az elmúlt évek trendje lesöpörte trónjáról, így itt az idő, hogy visszatérjen a dicsőséges korszaka!

Korábban szinte mindenki egy cserép begóniával állított be a rokonokhoz, barátokhoz, egy egy látogatás alkalmával. Hiszen nincs szebb, praktikusabb ajándék egy olyan növénynél, ami akár egész évben is onthatja a virágait. Ráadásul nemcsak a lakás, hanem a kert éke is lehet. Éppen ezért nagy talány, hogy miért feledkeztünk meg róla az elmúlt időszakban, mivel nemcsak ezer arca van, hanem még a gondozása is pofonegyszerű!

A régóta kedvelt dísznövényt 1690-ben fedezte fel egy Peruban élő szerzetes, Charles Plumier, aki úgy tisztelgett Michael Bégon botanikus előtt, hogy róla nevezte el a begóniát.

Ezerarcú dísz

Szinte felsorolni is képtelenség, hogy a begóniának hány fajtája létezik, ugyanis rengeteg díszváltozattal és kertészeti hibriddel büszkélkedhet. Ráadásul vannak olyan csoportjai, amelyek csupán látványos leveleikkel hódítanak, míg mások egész évben nyíló virágaikkal. Alábbi változatai a legkedveltebbek:

Mindignyíló begónia (Begonia semperflorens)

Ez az egynyári fajta gyakran díszíti a köztereket, és a balkonládák kedvence, mert csoportosan ültetve igen látványos. Itthon ez a legelterjedtebb változat, és hazánkban néhol szőlővirágnak is nevezik. Szirmai pirosak, rózsaszínek vagy fehérek is lehetnek. Közepes vízigényű növény, és napos vagy félárnyékos helyen akár az őszi fagyokig is kitart. A hideg beállta előtt a töveket fel kell szedni, de cserépben egész télen folytatja a virágzást.

Sudár begónia (Begonia elatior)

Ahogy a neve is mutatja, ez a fajta igen magasra nő, akár a 30-40 centit is elérheti. A levelei csillogó zöld színűek, míg a virágai leginkább sárga, narancssárga és pirosas színben pompáznak. Tavasszal és nyáron nyílik, a világos, de közvetlen napsütés nélküli helyeket szereti. Egész évben szerény öntözést igényel, és havonta kétszer kell tápoldatos kezelést végezni rajta.

Sárkányszárny begónia (Begonia hybrida Dragon Wing)

Ha azt szeretnénk, hogy az erkélyünk igazán látványos legyen, akkor a ládákba, függő kosarakba mindenképp erre a mutatós változatra szavazzunk. Lecsüngő, erőteljes színű virágai egész nyáron bőséggel nyílnak. Nagyon jól bírja a napot és a hőséget. Tápoldatozásra egész évben szüksége van, ahogyan rendszeres öntözésre is.

Királybegónia (Begonia rex)

Ez a változat főként különlegesen erezett levélzete miatt igazán kedvelt dísznövény. Szobában nem a leghálásabb, de néhány hónapig gyönyörködhetünk élénk levélzetében. Kedveli a kellemes meleget, sok fényt igényel, mert csak így lesznek látványosak a levelei. Ez a fajta tavasszal átültetést igényel.

Mi a baj, drága begóniám?

Barnuló foltok a leveleken vagy a virágokon – valószínűleg túlöntöztük a növényt!

Lisztharmat jelenik meg rajta – rendszeresen szellőztessük, így megelőzhetjük a kialakulását, és meg is gyógyíthatjuk a növényt!

Lehullott bimbók – közvetlen napfény érte, vagy túl száraz a levegője!

Mitől lesznek még szebbek?

A begónia gyönyörű virágokkal hálálja meg, ha nemcsak az alapvető igényeire figyelünk oda, hanem rendszeresen ápoljuk. Virágzáskor hetente adjunk nekik tápoldatot, növekedési időszakban kéthetente. Ha elvirágzott, akkor vágjuk vissza, és az újabb virágzás előtt csípjük le a hajtáscsúcsokat, ugyanis így a növény jobban tud bokrosodni.

Ültetési 1X1:

A nagyobb méretű fajtákat évente akár többször is érdemes átültetni. Egy műanyag cserép tökéletesen megfelel a célra, aminek az aljára tegyünk egy réteg nedves tőzeget vagy pedig kevés tőzeggel elkevert általános virágföldet. Helyezzük rá a növényt, és töltsünk köré virágföldet, végül árnyékos helyre költöztessük a begóniát!

Gondozási 1X1:

A begóniák nem igényelnek sok ápolást, de azért nem árt, ha tudunk néhány alapvető szabályt, amire oda kell figyelni.

✿ A kissé savanyú hatású talajt kedvelik.
✿ A legtöbb fajta a napos, világos helyeken érzi jól magát.
✿ Nyáron rendszeresen öntözni kell, de télen is igényli a nedvességet.
✿ Ügyeljünk arra, hogy a földje csupán nedves legyen, ne álljon a vízben, mert berohad!
✿ Nem kell permetezni a leveleket, mert gombás fertőzés alakulhat ki rajtuk.
✿ Nem szeretik a huzatot, és ha gyakran változtatjuk a helyüket, mert azt azzal bosszulják meg, hogy hullatni kezdik a virágukat vagy a leveleiket.
✿ A 15-13 foknál hidegebbet már nem viselik el, és a folyamatos árnyékot sem kedvelik.

Fotó: shuttrestock