Jobb esetben csak odaég az ebéd, és kezdhetjük elölről a főzést, vagy rendelünk valamit. Rosszabb esetben a sok korom miatt újra kell festeni a konyhát, vagy ha nagy tűz keletkezik, akár tragédia is lehet belőle, vagy milliókba kerül a helyreállítás. Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője segítségével összeszedtünk néhány tippet, nehogy mi legyünk a következők, akik felgyújtják a konyhát.
Kapcsoljuk ki, ha nem használjuk
- A különböző konyhai műszaki cikkeket, kisgépeket, kávéfőzőt érdemes csak akkor bekapcsolni, amikor használjuk. Nem mindegyik kisgép viseli jól, ha egész évben, a nap 24 órájában be van kapcsolva.
- Tűz lehet abból is, ha túl erősre állítottuk a kenyérpirítót, vagy túl vastag kenyeret teszünk bele, és az beszorul. Ne állítsuk túl erősre a pirítót, és időnként takarítsuk ki kikapcsolt állapotban a sok morzsától.
Állítsunk időzítőt!
A legtöbbször azért keletkezik tűz a konyhában, mert megfeledkezünk a tűzhelyen vagy sütőben készülő ételről, a sütéshez hevített olajról. Ha hosszabb időre magára hagyjuk az ételt, a mobilunkon állítsuk be az időzítőt akkora, amikor meg kell keverni az ételt, vagy elkészült.
Fedjük le, ne nyissuk ki!
Ha kigyulladt a tűzhelyen vagy a fritőzben az olaj, a fazékban az étel, ne pánikoljunk, gyorsan tegyünk rá egy fedőt, és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Ha vizet öntünk rá, csak nagyobb lesz a tűz, és minden meggyullad a konyhában a kifröccsenő forró, égő szemcséktől. Amennyiben a sütőben gyullad meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt, de ne nyissuk ki az ajtaját, amíg ég bent az étel, hogy ne kapjon oxigént. Ezután egy konyharuhával óvatosan nyissuk ki a sütőt, vegyük ki a füstölgő ételt, és tegyük ki az erkélyre vagy az ajtó elé a járólapra.
A tűzhely mellől pakoljunk el
A nagy konyhai sürgés-forgásban néha egy-egy műanyag nyelű kés, fa vagy műanyag vágódeszka vagy épp az egyik hozzávaló csomagolása rálóg a tűzhelyre, és meggyullad. Ez meggyújthatja a környező tárgyakat, szekrényeket, és kész is a baj. Tartsuk rendben a tűzhely környezetét. Ha a hátsó és első főzőlapon egyszerre dolgozunk, előfordul, hogy óvatlanul a tűzhely fölé hajolva a láng belekap a ruhánkba. Ha műszálas, bő ruhában vagyunk, akkor a ruha nagyon könnyen lángra kaphat, és ráéghet a bőrünkre.
Füstérzékelő
A konyhába is érdemes a plafonra szerelni egy füstérzékelőt, ami a tűz keletkezésekor azonnal jelez. Azért, hogy főzés közben a készülő étel gőzére ne induljon be a füstérzékelő, ne a tűzhely fölé tegyük.
Felejtsük el a vizet az oltáskor
Ha bármilyen elektromos gép vagy vezeték gyulladna ki, soha ne kezdjük el vízzel oltani. Ha ki tudjuk húzni a konnektorból az égő gépet, akkor utána már olthatjuk vízzel. A legokosabb, ha a biztosítéktáblánál lecsapjuk a biztosítékokat, és utána oltjuk el. Ha van otthon egy néhány ezer forintból megvásárolható porral oltó tűzoltó készülék, azt bátran használhatjuk áram alatt lévő gépek tüzénél is.
Fotó: adobestock