Riportok

Csak a gyertya égjen, ne a lakás: tippek a biztonságos karácsonyhoz

Decemberben naponta átlagosan 25 lakástűz keletkezik, az ünnepek idején ráadásul tűzveszélyes, könnyen lángra lobbanó kiegészítőkkel díszítjük az otthonunkat. Hogy idén se rontsuk a tűzoltók statisztikáit, nézzük, mire érdemes figyelnünk!

Életmentő füstérzékelő

Az elmúlt karácsony során 64 lakástűz keletkezett csak az adventi koszorúk, fényfüzérek, csillagszórók miatt. A legtöbb tűz egy négyzetméteren pusztított, de akadt, ahol 90 négyzetméter semmisült meg. „Tavaly 13 ember szenvedett füstmérgezést, és a keletkezett károk összértéke 40 millió forint volt. Ezért is fontos a figyelem és a megelőzés. A tüzet a legkönnyebb még a keletkezésekor megfékezni, így életmentő kiegészítő lehet otthonra egy füstérzékelő” – kezdi Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője.

A fa közelében

„A fenyőfákat november közepén már kivágták, így a fűtött lakásban hamar ki­száradnak, és remekül égnek. Ha például az egyik alsó ága meggyullad, néhány másodperc, és a csúcsdísz is lángolni fog, az égő fa pedig mindent meggyújt maga körül. Ezt elkerülendő, bármennyire is szép, ne gyújtsunk az ágakon gyertyát és csillagszórót. A karácsonyfát ne tegyük a fűtőtest közelébe, sőt a legjobb, ha egyméteres körzeté­ben semmi sincs” – tanácsolja a szakember.

Égősorok, fényfüzérek

Felejtsük el a silány minőségű, régi égősorokat, ne ezen spóroljunk! „Ha a vezeték eldeformálódott, megtört, megolvadt, ne használjuk, mert annyira felforrósodhatnak, hogy meggyújthatják a fát. A fényfüzér vezetékére ne kerüljenek bútorok, mert azok megtörhetik a kábelt, amely szintén veszélyes” – hangzik a jó tanács. Bent egy­aránt használhatunk bel- és kültéri fényfüzéreket, kint viszont csak kültérivel díszítsünk. A fényfüzéreket pedig éjszakára mindig húzzuk ki!

Adventi koszorú

A fő veszélyforrások közé tartozik az adventi koszorú. Itt a legfontosabb tanács, hogy a feltett gyertyák alatt legyen egy-egy kis fém alátét. Ha ilyen nincs, inkább meg se gyújtsuk őket, mert amint leégnek, begyullad a koszorú is, nem sokkal később pedig az asztal. Amikor kimegyünk a szobából, mindig fújjuk el a gyertyát!

Tűz a konyhában

„Az ünnepi sürgés-forgásban könnyen előfordul, hogy egy-egy fogás több időt tölt a tűzhelyen, mint ahogyan azt a recept javasolja. Amennyiben megfeledkeztünk az ételről, és az meggyulladt, ne öntsünk rá vizet, mert jó eséllyel csak nagyobb lesz a tűz. Ha olaj vagy zsír gyulladt meg, akkor a ráöntött víz gőzzé alakul, és szabályosan kirobbantja az égő olajat az edényből. Helyette egy fedővel vagy nedves konyharuhával fedjük le az edényt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet, így magától elalszik a tűz, komolyabb kár vagy sérülés nélkül. Ha a sütőben felejtett étel gyullad meg, kapcsoljuk ki a sütőt. Amint kialudt a tűz, nyissuk ki, és egy konyharuhával megfogva vigyük a füstölgő maradékot a szabad levegőre” – javasolja az alezredes.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete