Riportok

„Az egyik nap még esküvőre készültünk, a másik nap a sírjánál álltam” – nyolc ember életét mentette meg a tragikus sorsú menyasszony

Dan Donnelly könnyekkel küszködve sétált a gyönyörű menyasszonnyal az oldalán, akit 4 évvel korábban lánya szervei mentettek meg.

Diana Donnarumma esküvőjén az egyik legfontosabb vendég egy olyan férfi volt, akit még csak nem is ismert korábban. Dan Donnelly lánya négy évvel korábban az esküvője előtt autóbalesetben vesztette életét. Az apa most mégis oltárhoz kísérhetett egy menyasszonyt, akiben nem véletlenül látta a saját lányát.

Heather az esküvője előtt 3 nappal halt meg

Esküvő helyett temetés

Azt mondják, egy ember annyi terhet kap a vállára, amennyivel elbír. Dan Donnellyt óriási csapással sújtotta a sors: 2017 októberében az élete kettétört. Akkor kapta a szörnyű hírt: lánya, Heather autóbalesetet szenvedett.

„Esküvőre készültünk, három nap múlva vezettem volna oltár elé a lányomat – mondja Dan. – Az egyik barátja születésnapján volt, onnan tartott hazafelé, amikor a baleset történt. Akkor tudtam meg, hogy halála esetén a szerveit felajánlotta, hogy másoknak ezzel is segítsen. Az orvos elmondta, nyolc ember kap esélyt egy új életre a lányomnak köszönhetően.”

Dan 1 éves kora óta egyedül nevelte a lányát. „A baleset idején 26 éves volt a kislányom, nem sokkal előtte szerezte meg a diplomáját, gyerekekkel szeretett volna foglalkozni. A temetésén rengeteg kicsi volt, akiket az óvodából ismert, ahol dolgozott. Érezni lehetett, mennyire szerették őt. Az egyik nap még esküvőre készültünk, a másik nap a sírjánál álltam.”

„Felkerültem a donorlistára”

Sok száz kilométerre a kórháztól, ahol Heather életét vesztette, egy másik fiatal nő épp ekkor kapott új esélyt az életre.
Diana Donnarumma gyerekkora óta küzdött egészségügyi problémákkal. Az emésztőrendszerével voltak komoly gondok, majd 2016-ban megállapították, hogy súlyos betegségben szenved. Októberben el kellett távolítani a vastagbele nagy részét, és csak intravénásan tudták táplálni. Csövekkel az orrában feküdt, és kilátása sem volt egy egészséges, teljes életre.

A fiatal feleség embert próbáló időszakon van túl

„Felkerültem a donorlistára, és 2017 októberében értesítettek, hogy van valaki, akinek a szervei tökéletesek lennének számomra – idézi fel Diana. – Nyolc órán át feküdtem a műtőasztalon, ahol Heather vékonybelét és a vastagbele egy bizonyos részét kaptam meg. És bár nem mondhatom magam száz százalékban egészségesnek, mégis, egy új élet kezdete volt ez számomra.”

„Most már van jövőm”

Két évvel később Diana szerelme megkérte a lány kezét, és szervezni kezdték az esküvőt. A menyasszony fejében pedig ott motoszkált, hogy valami módon szeretné leróni tiszteletét az előtt, akinek az életét köszönheti.

„Nem volt számomra kérdés, hogy megkeresem az édesapját, és meghívom az esküvőmre.”

Elképzelni sem lehet, mekkora meglepetést okozott a még mindig gyászoló apának ez a gesztus.

„Kaptam egy levelet Dianától, amiben megkérdezte, elkísérném-e az oltárhoz – veszi át a szót Dan Donnelly. – Csak igent mondhattam erre a kedves kérésre. Bevezettem a menyasszonyt, majd átadtam az édesapjának, aki egészen a vőlegényéig sétált vele. Megtiszteltetés volt számomra, hogy ott lehettem, és átélhettem azt, amit a saját lányommal már soha nem lesz lehetőségem.”

A menyasszonyt Dan (jobbra) adta át az édesapjának

Szívet tépő, ugyanakkor felemelő volt a jelenet, amikor a két édesapa megölelte egymást. Hiszen Diana apja Dan lányának köszönheti, hogy az ő kislánya esélyt kapott egy teljes életre. Dianának élete végéig gyógyszereket kell szednie a szervek kilökődése ellen, ám sokkal jobban van.

„Fizikailag és lelkileg is kifáradtam az elmúlt években, de már látom, hogy van jövőm, és ez a jövő nem sötét. Heather nélkül nem lennék most itt, boldog feleségként. Ezt neki köszönhetem!”

Segíti a gyászfolyamatot

A szervadományozással foglalkozó külföldi szervezeteknél jó ideje foglalkoznak azzal, hogy vajon jó-e, ha a szervdonor szerettei és az, aki megkapta a szerveket, találkoznak. Az erről készült tanulmányok szerint a gyászmunkát megkönnyítheti, ha látják, szerettük halála nem volt teljesen értelmetlen, hiszen megmentette egy másik ember életét. A donorokban pedig enyhítheti azt az érzést, hogy valakinek a halála kellett ahhoz, hogy ők tovább éljenek, illetve jobban sikerül elfogadniuk, hogy egy idegen ember szerve él bennük tovább.

Magyarországon az agyhalál megállapítása után akkor történhet szervkivétel, ha az elhunyt nem tett ez ellen nyilatkozatot. Ha az elhunyt kiskorú volt, és a tiltakozó nyilatkozat nem lelhető fel, csak abban az esetben távolíthatják el a szerveket, ha a törvényes képviselője ehhez írásban hozzájárul.

Fotó: Instagram, facebook

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete