Szeptemberi kertész trükk: csináld ezt, és a paradicsomod novemberig édes marad
Bár a paradicsom termesztése és tárolása nem lülönösebben nehéz, azért nem olyan növényről van szó, amely semmilyen gondozást nem igényel. A szeptemberi napok már számos kihívást tartogatnak a hobbikertészeknek, hiszen rengeteg zöld paradicsom van a szárakon, amik úgy festenek, már sehogy sem akarnak beérni. Ha nem akarsz belőlük savanyúságot készíteni, vagy kirántani esetleg, akkor hamarosan a kukában vagy a komposzton végzik.
Edig vétek lenne veszni hagyni ezt a remek zöldséget, ezért inkább megmutatjuk, mit tehetsz szeptemberben, hogy még novemberben is szüretelhess édes paradicsomokat.
Az alsó levelek eltávolítása
Az egyik legfontosabb lépés szeptemberben a paradicsombokrok alsó leveleinek eltávolítása. Ezek ősszel már nem töltenek be olyan fontos funkciót, sőt, akadályozhatják a légáramlást, és növelhetik a penész és a különféle betegségek terjedésének kockázatát.
Az eltávolításukkal a növény jobban tud a gyümölcs érlelésére koncentrálni, és kevesebb energiája megy el a zöld levelek életben tartására, amelyek egyébként is hamarosan elkezdenének lehullani. Az eredmény telt, édes és lédús paradicsom.
Bokrok takarása nem szőtt szövettel
Miután eltávolítottad az alsó leveleket, tanácsos egy másik nagyon fontos lépést megtenni: takard le a bokrokat nem szőtt szövettel vagy fóliával.
- Ez megvédi a paradicsomokat a hidegtől és a talaj menti fagyoktól, amelyek az őszi hónapok beköszöntével problémát jelentenek.
- A nem szőtt szövet vagy a fólia szigetelőrétegként működik. A kevés őszi napsugárból is bent tudja tartani a paradicsomok számára szükséges meleget.
Bár a nappali hőmérséklet szeptemberben még meglehetősen magas lehet, éjszaka egyes területeken már 10 °C alá süllyedhet.
Éretlen zöld paradicsom tárolása
Ez is érdekelhet
Előfordulhat, hogy a hőmérséklet már szeptember közepén-végen is jelentősen csökken, napközben is. Ha a meteorológusok erős hőmérséklet-ingadozásra figyelmeztetnek, a következő lépést kell megtenned:
- Szedd le az éretlen paradicsomot, és tárold olyan gyümölcsök közelében, amelyek sok etilént bocsátanak ki. A leghatásosabb az alma és a banán.
- Ez egy olyan természetes gáz, amely serkenti a gyümölcs érését.
- Ennek köszönhetően a zöld paradicsom leszedve, a szobában is beérhet.
Ha úgy döntesz, hogy inkább szüretelsz és utóérlelsz, a paradicsomokat fa- vagy műanyag dobozokban tárold – ideális esetben úgy, hogy ne érjenek egymáshoz a szemek. Ezután tedd az almát vagy a banánt a dobozokba.
Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a paradicsomokat, ha ezt a módszert választod. Neked ugyan zöld mindegyik, de mégis különböző érettségi fokon járhattak, amikor leszedted őket, így lesz, amelyik hamarabb bepirosodik.
Ha bármelyik gyümölcs puhulni kezd, vagy ha penészesedést vagy sérülést látsz rajtuk, a lehető leghamarabb távolítsd el őket. Ellenkező esetben a többi paradicsom is megromolhat.
Óvakodj ettől a hibától: így ne tárold soha a zöld paradicsomot

Vannak, akik hűtőszekrényben tárolják a paradicsomot, hogy tovább friss maradjon, de ez nagyon rossz ötlet. Ahogy ezek a friss élelmiszerek, a paradicsom sem való a hűtőbe.
A paradicsom túl alacsony hőmérsékleten elveszíti az ízét és megváltozik a szerkezete. Tudományos kutatások azt mutatják, hogy a friss paradicsom hagyományos ízéért és aromájáért felelős enzimek 10 °C alatti hőmérsékleten egyszerűen nem működnek.
A paradicsomot inkább a pincében, vagy a kamrában tárold, vagy olyan helyiségben, ahol hűvösebb van. Az ideális hőmérséklet 12-15 °C körül van a paradicsomok tárolására. Ilyen hőmérsékleten a paradicsom több hétig is illatos, édes és lédús marad.
Csak akkor tedd a paradicsomot a hűtőbe, ha előre tudod, hogy a következő hetekben nem fogod tudni megenni.
Fotó:


