Riportok

„Ha valaki belép a boltba, megmondom, hányas feje van”

A hatvanas években készült fotókat nézegetve látszik, hogy a darázsderékhoz és az alsószoknyához csinos kalapok is dukáltak. Akkortájt a budapesti Király utcában még legalább harminc kalapos volt. Mára alig maradt néhány az egész városban.
bodrogi gyula elfeledett mesterségek feleki kamill kalapkészítő kalapok korda györgy levente péter marácz attila pécsi sándor presser gábor takács nikolas udvaros dorottya ványik dóra

Annak idején Attila édesapja, Marácz György egy ék-szerész mellett volt tanonc a Király utcában. Az ügyes-kezű fiúnak azonban hamar feltűnt, hogy a kalaposok egyre-másra jönnek, hogy szebbnél szebb ékszereket készítessenek, így szöget ütött a fejébe, hogy egy kalapos bizonyára jól keres. Ezért aztán átszegődött egy kalaposmester mellé. „Idővel megtetszett neki, hogy az élettelen anyagból egy hordható, díszített műremek készül, ami a fejre téve életre kel – meséli fia, Attila. – Miután kitanulta a mesterséget, saját boltot nyitott a Wesselényi utcában. Mivel édesanyám is mellette dolgozott, így szinte az üz-letben nőttem fel. Olyanok adták egymásnak a kilincset, mint Pécsi Sándor és Feleki Kamill. Sőt, gyakran jött Korda György is, mert a nagynénjének néhány kapualjjal arrébb volt kesztyűsboltja.”

Folytatás a Meglepetés magazinban!

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete