Riportok

Fantasztikus ajánlatok, álommunkák, horrorszámlák: így ismerheti fel a netes átverést

A világhálón nem minden az, aminek látszik. És ez igaz a fantasztikusnak tűnő vásárlási ajánlatokra, álommunkák ígéretére is, amik a valóságban nem léteznek, mi viszont csúnyán ráfizethetünk a hiszékenységünkre.

1. Márkás kedvezmények

➤ A csapda: A bűnözők hamis webáruházakban, kiskereskedelmi oldalakon kínálnak nagyon alacsony áron márkás luxustermékeket, és hogy hitelesnek tűnjenek, lopott logókat használnak. Ha rendelünk valamit, az nem érkezik meg, ha mégis, rossz minőségű hamisítványt kapunk. Ha a rendelésnél megadjuk a bankkártyaadatainkat, nagyobb bajba is kerülhetünk, mert a csalók ezzel visszaélhetnek. Másik gyakori átverésük az online aukcióhoz köthető. Ilyenkor nem is létező termékre licitáltatják a nézelődőket, és a nyertes a legtöbb esetben nem kapja meg a kifizetett portékát.

➤ Így kerüljük el: Mielőtt bármit vennénk, ellenőrizzük az eladót! Nézzük meg az oldalán a szolgáltatási, adatvédelmi elveket, visszatérítéssel kapcsolatos tudnivalókat, olvassunk vásárló-véleményeket. Intő jel lehet, ha a tranzakció előtt túl sok személyes adatot kérnek tőlünk. Legjobb, ha csak ismert webshopokból vásárolunk, amelyek sok igazolt eladással, vásárlói véleménnyel bírnak!

2. Online munka álomfizetésért

➤ A csapda: Ők az áldozataikat többnyire otthoni munkavégzéssel csábítják, vagy online társkeresőkön próbálnak bizalmukba férkőzni. Pénzt, vagy csekket küldenek neki, és megkérik, küldje el azt valaki másnak. Itt a bűnözők célja az, hogy tiltott tevékenységből származó pénzt mozgassanak, méghozzá nyomon követhetőség nélkül. Ennek alapja, hogy az elkövetők kikerülik a pénzintézetekkel való kapcsolattartást, az összegek mozgatásához harmadik személyt használnak, így bújtatva a bevételüket. Mindez azért veszélyes az ártatlan közvetítőre nézve, mert komoly jogi problémái lehetnek annak, aki részt vesz bűncselekményből származó pénz mozgatásában.

➤ Így kerüljük el: Ha a munkalehetőség kapcsán pénzt kell utalnunk állítólagos ügyfélnek, ne vállaljuk az állást! Ha társkeresőn, akivel ismerkedünk, arra kér, küldjünk pénzt a nevében bárkinek is, ne tegyük! Tele van a világháló romantikus alapú átverésekkel.

3. Életünk nyereménye

➤ A csapda: A lottó- és nyereménycsalások úgy indulnak, hogy a reménybeli áldozat kéretlen e-mailt kap, ami arról szól, nagy összegű jutalom üti a markát, amelyért itt és itt tud korlátozott ideig jelentkezni. Aztán közlik, először is be kell fizetnie egy összeget az adókra, szállítási és egyéb költségekre. Persze az áldozat hiába utalja át a kért összeget, a nyereménye sosem érkezik meg.

➤ Így kerüljük el: Engedélyezzük az e-mail fiókunkban a spam-szűrést. Ha annak ellenére kapnánk ilyen levelet, hogy nem jelentkeztünk semmiféle nyereményjátékra, ne válaszoljunk, hagyjuk figyelmen kívül. Amennyiben a lehetőség nagyon felcsigáz minket, keressünk rá a játékot szervező cégre – ha alig, vagy egyáltalán nem találunk információt, az több mint gyanús!

4. Ijesztő fizetési felszólítás

➤ A csapda: A bűnözők az adóhatóság nevében küldenek adathalász e-maileket, és felszólítanak, fizessünk be ennyit meg annyit erre a számlaszámra, különben büntetésre számíthatunk. Arra hivatkoznak, az áldozat hibát vétett a bevallása benyújtásakor, és a céljuk az, hogy ijedtében adja meg a bankkártyaadatait és utalja át a kért összeget.

➤ Így kerüljük el: Ha kapunk egy e-mailt, amit állítólag a NAV küldött, legegyszerűbb annak hitelességét illetően hozzájuk fordulnunk. Gondoljunk arra, ha az adóhatóság akar tőlünk valamit, azt általában tértivevényes levélben, vagy ügyfélkapun keresztül teszi. Ráadásul egy igazi vállalati kapcsolattartó nem fenyegetőzik, csak tájékoztat, milyen esetben milyen következményekre számíthatunk.

Az öreg fát már nem könnyű átültetni: mégis milyen az élet egy hazai idősotthonban?

5. A „biztos” befektetés

➤ A csapda: Az online befektetési csalások magas nyereséget, gyors megtérülést, vagy szigorúan bizalmas üzleti tippeket ígérnek. A gyakorlatban ez jelenthet piramisjátékot, amikor a régebbi befektetőket az újak pénzéből fizetik, vagy részvénycsalást is. Ilyenkor jellemzően kis cégek részvényeiről közölnek hamis híreket, például, hogy hamarosan megemelkedik az árfolyamuk, így hozzájuk érdemes befektetni. Aztán a kis cégek persze csődöt jelentenek, a befizetett összegek pedig elúsznak. A csaló ilyenkor általában befektetési tanácsadónak adja ki magát e-mailben vagy telefonon, és lehengerlő szöveggel igyekszik meggyőzni minket a soha vissza nem térő lehetőségről.

➤ Így kerüljük el: Miután meghallgattuk a túl jónak tűnő ajánlatot, gondoljunk arra, nincs olyan befektetési megoldás, ami garantáltan sok pénzt hoz. Így hát alaposan vizsgáljuk meg a lehetőséget és mögötte a céget is – ebbe beletartozik annak személye is, aki az ajánlattal felkeresett bennünket.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete