Lélek Riportok

A gyakran álmodozó embereknek kevesebbet fáj a fejük: tudományos magyarázat is van rá

Nagyobb ház, új autó, luxusnyaralás – ezek mind-mind olyan álmok, amelyeket nemcsak jó elképzelni, de pozitív hatással lehetnek a lelkiállapotunkra és a stresszes helyzetekkel is könnyebben megbirkózhatunk. Miért ne ábrándoznánk kicsit gyakrabban?

A gyerekek gondolatai gyakran kalandoznak el más világokba, beleképzelve magukat egy mesebeli környezetbe – akár szuperhősként mentik meg a Földet, akár hercegnőként szaladnak egy virágos réten. A nagyobbak leginkább az iskolai órákon fantáziálnak. Egy amerikai tanulmány szerint a kor előrehaladtával egyre kevesebbet álmodozunk, pedig a fantáziadús gondolkodásra minden időszakunkban szükségünk lenne.

Hihetetlen eredmények

Álmodozás közben egy mentális színdarabban szerepelünk, ahol egyszerre vagyunk színészek, rendezők, forgatókönyvírók és a közönség is, ami nem könnyű feladat. Úgy tűnhet, nem csinálunk semmit, ennek ellenére erősen használjuk az agyunkat, ami a gyerekeknek teljesen természetes.

„Egy önkéntes csoport résztvevőit arra kértük, hogy kizárólag pozitív, kellemes dolgokra gondoljanak – magyarázta a tanulmány vezetője. – Érdekes, hogy a csapat egyik fele könnyedén elkalandozott, míg a többiek csak nehezen, vezetett segítséggel tudták ezt megtenni.”

A végeredmény azonban mindenkit lenyűgözött, ugyanis a jelenlévők többsége a foglalkozás után sokkal összeszedettebben gondolkodott. Ez ugyanúgy igaz volt a munkahelyükön elvégzett feladatokra, mint egy bevásárlólista összeállítására.

Hatékonyabbá válunk a munkában

Az ábrándozás nemcsak pihentethet, de fel is élénkíthet, amihez muszáj teljesen átadni magunkat a gondolatainknak. Ha ez sikerül, frissebb aggyal vághatunk neki a ránk váró ügyeknek. Sőt, egy kutatás arra is kitért, hogy azok, akik többször elkalandoznak a munkában, ügyesebben és gyorsabban oldják meg a feladatokat, mint akik soha nem hagynak maguknak egy cseppnyi gondolati szünetet sem. Az meg már csak a hab a tortán, hogy nemcsak produktívabbak voltak, de jobb kedvvel, boldogabban is folytatták a teendőiket, ami a munkaidőn túl is kitartott.

Csökkentheti a szorongást

Bebizonyosodott, hogy a gyakori álmodozás javítja az általános közérzetet, a testünk pedig könnyebben állja a feszült helyzeteket, amire különösen nagy szükségünk lehet egy nehéz nap után. Ahelyett, hogy elhessegetnénk a félelmeinket, problémáinkat, járjuk végig a lehetséges legpozitívabb utat, hogy azután minél könnyebben vághassunk neki a való életben. Ez a trükk nemcsak nyugtatólag hat a szervezetre, de a szorongást is csökkentheti, ráadásul a fájdalmat is jobban viseljük általa.

Elképzelt sikerek

Nem véletlen, hogy számos előadóművész és sportoló időként néha céltudatos álmodozással gyakorol meccs vagy előadás előtt. Ez a módszer ugyanis összekötheti az agyat az elvárt sikerrel. Fontos, hogy mindig reális, elvárható célokat képzeljünk el, különben könnyen csalódás lehet a vége. Ugyanennyire fontos, hogy a negatív képzeteket minél előbb el kell kergetni.

Mit jelent pontosan az álmodozás?

Leginkább úgy határozhatjuk meg, mint egy álmot, amelyet ébren élünk át. Azokban a pillanatokban, amikor ebben az állapotban vagyunk, elménk utazik, sodródik. Szabad gondolatok és képek sokasága követi egymást, melyek játszódhatnak a múltban, jelenben és a jövőben is.

Nagyobb önbizalmat ad a társkereséshez

Egy 2016-ban közzétett tanulmány szerint, amikor valamit tisztán kivetítünk a képzeletünkben, és más érzékszervet is bevonunk, azt az agyunk úgy érzékeli, mintha valóságos lenne. Ha például elképzelünk egy igazán jó kapcsolatot, akkor könnyen olyan érzésünk lehet, mintha valóban létezne. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha valakire vágyunk, akkor így a miénk is lehet, de erőt és önbizalmat adhat a társkeresésben. Az egészséges kereteken belüli fantáziálgatás kimondottan pozitív hatással lehet a már meglévő párkapcsolatokra. Sőt, a szociális ábrándozás segíthet a jó barátságok, családi viszonyok fenntartásában, ugyanis javítják az empátiás képességeket.

Egészségesebbek lehetünk

A kutatások bebizonyították, hogy az álmodozás az agy egészségi állapotához is hozzájárulhat, illetve pihentetőbb, nyugodtabb alvásra számíthatunk, feltéve, ha az álmaink nem túl bonyolultak és megterhelők. Tehát, ha kipihenjük magunkat, kevésbé leszünk fogékonyak a különböző betegségekre.

Ha nem megy…

Tehát minden az bizonyítja, hogy ábrándokat szőni több szempontból pozitív, de mégis, mi van akkor, ha ez nem megy olyan könnyedén? Érdemes a napi rutinfeladatok elvégzésekor gyakorolni, például fogmosás vagy zuhanyzás, esetleg séta és utazás közben. Mindenki más tevékenység közben tud legjobban fantáziálni, a lényeg, hogy álmodozzunk bátran, és adjuk át magunkat ennek a csodálatos utazásnak, hiszen csak jól járunk vele.

Szöveg: Sinkó Edit

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete