Tartós kánikulában igen gyakoriak a különböző tűzesetek, melyek nagy része elkerülhető lenne. A magyarok kedvelt úti céljainak számító Korfun és Rodoszon például sok szállodát el kellett hagyni júliusban a napok óta tartó erdőtüzek miatt. A katasztrófavédelmi főigazgatóság adatai szerint a magyarországi erdőtüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza.
De nemcsak az erdőkben, hanem otthon is megsérülhetünk grillezés, bográcsozás közben. Nézzük, hogyan kerülhetjük el a bajt!
Mire figyeljünk?
1. A saját kertünkben, teraszunkon található tűzhely vagy grillsütő használata még tűzgyújtási tilalom esetén is megengedett.
2. Tüzet mindig csak megfelelő időjárási körülmények között, szélcsendes időben gyújtsunk.
3. Nem mindegy továbbá, hogy hol grillezünk. Az egyik alapszabály, hogy biztonságos helyet válasszunk a sütéshez.
4. Ha szabad tűzön akarunk sütögetni, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyen a közelben ház, garázs, sok levél, faág, egyéb gyúlékony anyag.
5. A faszenes grillek is veszélyesek lehetnek, nem csak a szabadon égő láng okozhat gondot. Amennyiben a teraszon gázzal vagy faszénnel működő készüléket használunk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen zárt a balkon és a terasz, hogy a gázok szabadon áramolhassanak.
6. A készüléket kizárólag biztonságos, stabil helyre állítsuk: oda, ahol nem billeghet, nem tud feldőlni, és persze az sem árt, ha nincs a közelben éghető anyag.
Avar és kerti hulladék égetése
A hatályos jogi szabályozás értelmében alapesetben tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A tiltás alól azonban az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat. Ilyenkor szabályozzák az égetés feltételeit, körülményeit, idejét. Erről a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni.
A közelben és távol
7. Ne viseljünk szintetikus, erősen gyúlékony anyagból készült ruhát, és a különböző, könnyen lángra kapó anyagokat – lampionokat, girlandokat, függönyt stb. – szintén távol, legalább 5 méter távolságban helyezzük el a grillezőhelytől.
8. Mindegy, milyen meleg van, a sütögetés idejére vegyünk fel cipőt, így elkerülhetjük, hogy a parázs vagy a kifröccsenő zsír sérülést okozzon a lábunkon.
9. Fontos, hogy mindig legyen a közelünkben a tűz oltására alkalmas anyag, például víz, homok, valamint egy lapát.
10. Nem árt, ha a kezünk ügyében van egy vastag, lehetőleg hosszú szárú fogókesztyű, edényfogó.
Őrizni a lángot
11. Soha ne öntsünk éghető folyadékot a faszénre. A tűz szításához soha ne használjunk gyúlékony anyagot: benzint, petróleumot stb., mert veszélyes és könnyen balesetet okozhat. A parazsat ne akarjuk sűrített levegővel vagy oxigénnel begyújtani.
12. Kaphatók speciális grillbegyújtók, illetve hosszabb gyufák, amelyek segítségével biztonságosabban izzíthatjuk be a készüléket. Az eszközhöz mellékelt leírásban található használati utasításokat tartsuk be.
13. Ahol kisgyerek van a családban, ott egyértelmű, hogy a lurkókat mindig távol kell tartani a forróságtól. Ám erről a szabályról akkor se feledkezzünk meg, ha nekünk nincs gyerekünk, már felnőtt a fiunk, lányunk, de kisgyermekes vendégeket hívunk meg, illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy a háziállatokra is ugyanúgy kell vigyázni, mint a kisgyerekekre.
14. A gázgrilleknél érdemes használat előtt ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás a rendszerben. A csöveket kenjük be szappanos vízzel, majd kapcsoljuk be a készüléket. Ha apró buborékokat látunk, az legyen gyanús, vizsgáljuk át, szükség esetén cseréljük az alkatrészeket.
15. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a szabad tüzet, parazsat, a ki nem hűlt hamut. Gondosan oltsuk el a tüzet, és mindig győződjünk meg róla, hogy az valóban kialudt-e.
Mi az a tűzgyújtási tilalom?
Amikor a tűzesetek bekövetkeztének valószínűsége nagy, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a katasztrófavédelem egyetértésével fokozott tűzveszélyt (más néven tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg és hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. Az erdőkben és a kirándulóhelyeken a kijelölt tűzrakóhelyeket sem szabad használni.
A parkos, erdős területeken minden esetben – függetlenül a tűzgyújtási tilalomtól – mellőzzük a dohányzást! A kertben és a települések belterületén grillezhetünk, és süthetünk szalonnát, de csak akkor, ha a tűzrakóhely legalább 200 méterre van az erdőtől.
Szöveg: Kovács Vera
Fotó: Adobestock