Divat Riportok

Rekordot döntött egy apró, Fülöp-szigeteki hölgy: 106 évesen lett egy divatmagazin agyontetovált címlaplánya

Sosem volt modell, sem híres színész, mégis a világhírű Vogue címlapján találta magát, méghozzá üknagymamakorban. Ő a szülőföldje kulturális kincse, büszkesége, és tökéletes példa arra, mennyi arca van a szépségnek.

Sokszor halljuk: soha nincs késő, amíg itt vagyunk és lélegzünk, még bármi lehetséges. Keresve sem lehet jobb példát találni e tétel igazolására annál a filippinó tetoválóművésznél, aki százéves kora fölött lett címlaplány. Nem is akármilyen kiadványban: a Vogue magazin Fülöp-szigeteki kiadása készített a 106 esztendős Apo Whang-odról, más néven Maria Oggay-ról gyönyörű fotókat, hogy a címlapján bizonyítsa: az időskornak is megvan a maga egészen különleges szépsége.

Tradicionális bennszülött testdíszeket készít

A színes ékszereket és vörös rúzst viselő, tetoválásokkal díszített szépkorú asszony, aki hosszabb életkort ért meg, mint ami legtöbbünknek valaha megadatik, ősz haja és ráncai ellenére a divatmagazin szépségkiadásában szerepel. Teljesen megérdemelten, hiszen nemcsak a külseje különleges, de az életútja sem mindennapi, és ez sugárzik belőle. Whang-od több mint kilenc évtizede tetovál embereket a hagyományos batok technikával, egy bambuszpálca és a pomelófa tövise segítségével, amit vízből és szénporból egy kókusztálban összekevert festékbe márt, és ennek segítségével, kézzel üti bele a mintát a bőrbe. A Fülöp-szigeteki bennszülöttekre jellemző hagyományos, ősi műfajnak ő a legidősebb és talán utolsó eredeti képviselője – az utolsó mambabatok. Még tinédzser korában, 15 évesen kezdte a mesterséget, ami nem éppen mostanában volt – az idős asszony ugyanis az első világháború idején, 1917-ben született. Egy hegyi faluból, Buscalanból származik, a Kalinga törzs tagja. Élete során sok ezer ember testét díszítette különleges geometrikus mintáival, amelyek a férfiak esetében az erőt, a bátorságot és az illető közösségben betöltött helyét jelképezték. Korábban ez csak azoknak a fejvadász butbut harcosoknak járt, akik kiérdemelték a díszeket, a bennszülött nőknél pedig a termékenység és a szépség szimbóluma volt. A testdíszítés elkészítése napokig is eltarthatott.

A Vogue főszerkesztője (jobbra) és címlaplánya

Huszonöt évesen özvegyült meg, gyereke nem született

Most már jó ideje a világ minden tájáról zarándokolnak a legendás tetováló asszonyhoz, aki 106 évesen is aktív, és igyekszik átörökíteni a tudását a családja ifjabb generációinak. Ez ugyanis csak vérségi kötelékkel adható tovább. Ő annak idején az édesapjától tanulta a technikát, aki maga is mestere volt a tetoválásnak – Whang-od testén máig megvannak a minták, amelyeket az apja ütött a bőrébe. Neki magának soha nem született gyereke, miután a férje 25 éves korában meghalt egy favágóbalesetben. A tragédia után a fiatal nő úgy döntött, többé nem megy férjhez, hanem a tetoválóművészetének szenteli az életét. Az idős asszony ma valódi kulturális kincsnek számít a Fülöp-szigeteken. Munkája sokak érdeklődését felkeltette a bennszülött kultúra, a hagyományok iránt, a Kalinga tetoválók művészetét pedig gyakorlatilag ő tartotta életben, ugyanis majdnem végleg elveszett ez az ezeréves technika.

Munka előtt megeteti a csirkéket

Jósol és énekel munka közben

A tetoválás közben hagyományosan jóslatokat is mond, és énekel. Emellett játszik orrfuvolán, ami egy Dél-Amerikából származó, szokatlan fúvós hangszer. Whang-od napjai egyformán telnek. Reggel kávéval indít, majd kimegy megetetni a csirkéit, aztán leül a háza elé, és tetoválja az érkezőket, helyieket vagy idegeneket – akár húsz embert is egy nap. Idős kora miatt már csak egyszerű mintákat készít. Azt mondta, amíg a látása engedi, folytatni is fogja a mesterségét.

A Vogue címlappal Whang-od abszolút rekordot döntött, hiszen korábban a legidősebb nő, aki a híres divatmagazin borítóján szerepelt, a James Bond-filmekből is ismert színésznő, az Oscar-díjas Judi Dench volt, 85 évesen, 2020-ban. A főszerkesztő azt mondta, a munkatársak egyhangú döntésével tették 106 éves nemzeti kincsüket a címlapra.

Ezeréves technikával tetovál

„Ő mindent megtestesít, ami gyönyörű a Fülöp-szigeteki kultúrában. Szeretnénk, ha a szépség fogalmát végre kiterjeszthetnénk, és beletartozna a sokszínűség, mindenféle arc és forma, kortól függetlenül. Amikről valójában beszélni szeretnénk, az az emberi természet szépsége, ezt akartuk megmutatni” – mondta a főszerkesztő, Bea Valdes.

Szöveg: Bognár Kriszta

Fotó: Profimedia, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete