Riportok

Szalonnasütés gond nélkül: 15 tipp, hogy biztonságos legyen a természetben tüzeskedni

Jó időben szívesen bográcsozunk, sütögetünk a kertben, vagy kirándulás, kempingezés közben a családdal. Ám a szárazság miatt nagyon óvatosnak kell lennünk, és nem csak tűzgyújtási tilalom esetén.

Tartós kánikulában igen gyakoriak a különböző tűzesetek, melyek nagy része elkerülhető lenne. A magyarok kedvelt úti céljainak számító Korfun és Rodoszon például sok szállodát el kellett hagyni júliusban a napok óta tartó erdőtüzek miatt. A katasztrófavédelmi főigazgatóság adatai szerint a magyarországi erdőtüzek 99 százalékát emberi gondatlanság okozza.
De nemcsak az erdőkben, hanem otthon is megsérülhetünk grillezés, bográcsozás közben. Nézzük, hogyan kerülhetjük el a bajt!

Mire figyeljünk?
1. A saját kertünkben, teraszunkon található tűzhely vagy grillsütő használata még tűzgyújtási tilalom esetén is meg­engedett.
2. Tüzet mindig csak megfelelő időjárási körülmények között, szélcsendes időben gyújtsunk.
3. Nem mindegy továbbá, hogy hol grillezünk. Az egyik alapszabály, hogy biztonságos helyet válasszunk a sütéshez.
4. Ha szabad tűzön akarunk sütögetni, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyen a közelben ház, garázs, sok levél, faág, egyéb gyúlékony anyag.
5. A faszenes grillek is veszélyesek lehetnek, nem csak a szabadon égő láng okozhat gondot. Amennyiben a teraszon gázzal vagy faszénnel működő készüléket használunk, ügyeljünk arra, hogy ne legyen zárt a balkon és a terasz, hogy a gázok szabadon áramolhassanak.
6. A készüléket kizárólag biztonságos, stabil helyre állítsuk: oda, ahol nem billeghet, nem tud feldőlni, és persze az sem árt, ha nincs a közelben éghető anyag.

Avar és kerti hulladék égetése

A hatályos jogi szabályozás értelmében alapesetben tilos az avar és a kerti hulladék égetése. A tiltás alól azonban az önkormányzat helyi rendeletben felmentést adhat. Ilyenkor szabályozzák az égetés feltételeit, körülményeit, idejét. Erről a helyi önkormányzatnál kell érdeklődni.

A közelben és távol
7. Ne viseljünk szintetikus, erősen gyúlékony anyagból készült ruhát, és a különböző, könnyen lángra kapó anyagokat – lampionokat, girlandokat, függönyt stb. – szintén távol, legalább 5 méter távolságban helyezzük el a grillezőhelytől.
8. Mindegy, milyen meleg van, a sütögetés idejére vegyünk fel cipőt, így elkerülhetjük, hogy a parázs vagy a kifröccsenő zsír sérülést okozzon a lábunkon.
9. Fontos, hogy mindig legyen a közelünkben a tűz oltására alkalmas anyag, például víz, homok, valamint egy lapát.
10. Nem árt, ha a kezünk ügyé­ben van egy vastag, lehetőleg hosszú szárú fogókesztyű, edényfogó.

Őrizni a lángot
11. Soha ne öntsünk éghető folyadékot a faszénre. A tűz szításához soha ne használjunk gyúlékony anyagot: benzint, petróleumot stb., mert veszélyes és könnyen balesetet okozhat. A parazsat ne akarjuk sűrített levegővel vagy oxigénnel begyújtani.
12. Kaphatók speciális grillbegyújtók, illetve hosszabb gyufák, amelyek segítségével biztonságosabban izzíthatjuk be a készüléket. Az eszközhöz mellékelt leírásban található használati utasításokat tartsuk be.
13. Ahol kisgyerek van a családban, ott egyértelmű, hogy a lurkókat mindig távol kell tartani a forróságtól. Ám erről a szabályról akkor se feledkezzünk meg, ha nekünk nincs gyerekünk, már felnőtt a fiunk, lányunk, de kisgyermekes vendégeket hívunk meg, illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy a háziállatokra is ugyanúgy kell vigyázni, mint a kisgyerekekre.
14. A gázgrilleknél érdemes használat előtt ellenőrizni, hogy nincs-e szivárgás a rendszerben. A csöveket kenjük be szappanos vízzel, majd kapcsoljuk be a készüléket. Ha apró buborékokat látunk, az legyen gyanús, vizsgáljuk át, szükség esetén cseréljük az alkatrészeket.
15. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a szabad tüzet, parazsat, a ki nem hűlt hamut. Gondosan oltsuk el a tüzet, és mindig győződjünk meg róla, hogy az valóban kialudt-e.

Mi az a tűzgyújtási tilalom?

Amikor a tűzesetek bekövetkeztének valószínűsé­ge nagy, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a katasztrófavédelem egyetértésével fokozott tűzveszélyt (más néven tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg és hirdethet ki. Ilyenkor tilos tüzet gyújtani az erdő­területeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon. Az erdőkben és a kirándulóhelyeken a kijelölt tűzrakóhelyeket sem szabad használni.

A parkos, erdős területeken minden esetben – függetlenül a tűzgyújtási tilalomtól – mellőzzük a dohányzást! A kertben és a települések belterületén grillezhetünk, és süthetünk szalonnát, de csak akkor, ha a tűzrakóhely legalább 200 méterre van az erdőtől.

 

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete