Egészség Riportok

A gerincsérv nem tragédia és műteni sem mindig kell: számoljunk le a tévhitekkel!

A porckorongsérvvel, és annak gyógyíthatóságával kapcsolatban számos hamis információ forog közszájon – tegyük rendbe őket!

„A hamis hírekre hallgatva sokan hoznak a gyógyulást hátráltató döntést” – figyelmeztet szakértőnk, Olosz József, a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája. Lássuk a leggyakoribb félreértéseket!

A gerincsérv, más néven a porckorongsérv akkor alakul ki, amikor a porckorong elülső, rostos gyűrűje meggyengül, megreped, elszakad, és a belső, lágyabb kocsonyás mag kiboltosul. Ettől nyomás nehezedik a gerincvelőre vagy a környező idegekre. Utalhat rá derékfájdalom, lábfájás, zsibbadás vagy izomgyengeség is. A tünetek azonban sokszor összetéveszthetők más problémák jeleivel, sőt a gerincsérv sokszor akár tünetmentes is maradhat.

Tilos futni

A porckorongsérvnek vannak olyan tünetei, amelyek esetén a dinamikus mozgást, így a futást is hanyagolni kell egy ideig. De ahogy a szervezet engedi, egy idő után fokozatosan újra lehet kocogni, futni. Kutatások szerint a gyakori futás bizonyítottan jó hatással van a porckorongokra.

Helyre kell rakni
Sokan olyan csontkovácsot keresnek, aki „helyreteszi” az elcsúszott porckorongot és a csigolyákat. „Ez azonban téves elképzelés: a porckorongok erősen beékelődnek a csigolyák közé, és stabil szalagokkal, szilárdan rögzülnek a gerincoszlophoz. Elcsúszni nem tudnak, csak megsérülni” – fejti ki Olosz József.

Mindig fájdalommal jár
Az elváltozás nagyon sokszor fájdalommentes. Ezt bizonyítják azok a kutatások is, amelyek szerint a nyaki gerincszakaszon tíz emberből hatnál, míg az ágyéki gerincben tíz emberből ötnél található valamilyen porckorong-elváltozás, amelyek a legtöbbször nem okoznak tünetet.

Az MRI megmutatja
„Az MRI, azaz a mágneses rezonancia-vizsgálat képes megmutatni az anatómiai elváltozásokat, de a fájdalom konkrét okát nem. Ugyanakkor a tünetet nem okozó elváltozásokat is kimutathatja.

Elkerülhetetlen a műtét
Bár vannak olyan esetek, amikor valóban a műtét jelenti a legjobb megoldást, ez a gerincsérves eseteknek csak kis százalékára igaz. Még súlyos helyzetben is előfordulhat a spontán gyógyulás, ehhez időre, mozgásra, néhány esetben gyógytornára, illetve időnként gyógyszeres támogatásra van szükség.

Ezért sajog a derekunk
A porckorongsérv nem a derékfájás leggyakoribb oka. A fájdalom hátterében állhat konkrét kiváltó ok, amely kezelhető. „A derékfájások 90 százalékánál azonban nincs jelen elváltozás. A kialvatlanság, a stressz, a félelem, a szorongás, a genetikai tényezők és a korábbi műtétek mind szerepet játszhatnak benne” – figyelmeztet a gyógytornász.

Egy életen át gyógytornázni kell
A tünetek javulása után nincs szükség „fenntartó kezelésre”, nem is szabad állandósítani magunkban a betegségtudatot. Olosz József szerint az is tévhit, hogy a gerincsérvseknek csak úszni szabad.

Örökletes

Nincs olyan gén, amely felelős lenne érte. „Mi inkább úgy tekintünk erre az elváltozásra, mint az öregedés természetes velejárójára, amely könnyen regenerálódhat” – teszi hozzá Olosz József.

Vigyázni kell a mozgással
Olosz József szerint a mérsékelt mechanikai terhelés, vagyis a rendszeres testmozgás nemhogy nem árt, hanem kimondottan pozitív hatással is lehet a porckorongok regenerációjára, elősegítheti a gyógyulást, és csökkentheti a fájdalmat.

Fontos a törzsizmok megerősítése
„Egyelőre nincs rá bizonyíték, hogy ezeknek az izmoknak az erősítése hatékonyabban szüntetné meg a fájdalmat, mint bármilyen más mozgásforma. Az a lényeg, hogy rendszeresen mozgassuk meg a testünket” – javasolja a szakértő.

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete