Riportok

Anya újra dolgozna: nem minden esetben él a felmondási védelem, ezeket vegye figyelembe

Mindig sok a bizonytalan tényező, amikor az otthon töltött hónapok, évek után újból munkába állnánk. Éppen ezért nem árt jogilag is alaposan felkészülni erre a helyzetre.

Az anyukákat számtalan kérdés foglalkoztatja a visszatérés kapcsán: Lesz hova visszatérni? Hogyan jelezzük a munkáltatónak, hogy újra dolgozni szeretnénk? Dr. Kontra-Tremmel Katalin ügyvéd segítségével ezeknek jártunk utána.

A visszatérés folyamata

A munkavállaló írásban kérheti a fizetés nélküli szabadság megszüntetését, és időpontként leghamarabb a kérelem közlésétől számított 30. napot jelölheti meg. „Ha a munkáltató nem reagál, a fizetés nélküli szabadság megszűnik a 30. napon, és a következő munkanap meg kell jelennünk a munkahelyen.”

Védelem

„A szülési szabadság lejárta után a gyermek 3 éves koráig fizetés nélküli szabadságra vagyunk jogosultak, aminek kiadása a munkáltató számára kötelező. De ez idő alatt szinte korlátlanul munkába is állhatunk” – kezdi a szakember.
A várandósság, a szülési szabadság, majd a fizetés nélküli szabadság ideje alatt a munkavállalót felmondási védelem illeti meg. „A munkáltató egyoldalú döntéssel, rendes felmondással ilyenkor nem szüntetheti meg a munkaviszonyunkat. Azonban, ha az anya vagy a gyermekét egyedül nevelő apa a gyermek 3 éves kora előtt e fizetés nélküli szabadságot megszakítva visszamegy dolgozni, akkor a felmondási védelem már nem védi, ugyanakkor csak törvényi korlátok közt szüntethető meg a munkaviszonya. Emellett fontos kiemelni, hogy a munkavállaló a gyermek 3 éves koráig bármikor kérheti a munkáltatót arra, hogy folytathassa a megszakított fizetés nélküli szabadságot, a munkáltató számára ennek teljesítése újfent nem mérlegelhető.”

Részmunkaidő

A törvény szerint a munkavállaló kérésére a gyermek 4 éves koráig – 3 vagy több gyermeket nevelők esetén 6 éves korig – kötelező a munkaszerződést napi 4 órás részmunkaidőre módosítani. Ebben az esetben a bér is arányosításra kerül.

Megegyezés

Amikor visszatérünk a munkáltatóhoz, akkor azt egy meglévő és érvényes munkaszerződés alapján tesszük. Ha a munkáltató nem tud vagy nem akar a munkaszerződésünk szerint foglalkoztatni, ott a felek közös akarata szerinti szerződésmódosítás lehet a megoldás.

„Ha ez nincs meg, akkor a munkáltató jogszerű indoklás mellett egyoldalú felmondást is közölhet a munkavállalóval, aminek része többek között a végkielégítés is. Közös megegyezéssel is megszüntethetik a felek a munkaviszonyt, amelynek tartalmát együttesen alakítják ki, és ha nem értünk egyet a munkáltató feltételeivel, nem vagyunk kötelesek aláírni.

Több munkahely

Az is előfordulhat, hogy nem az elsődleges munkáltatónál szeretnénk dolgozni a fizetés nélküli szabadság ideje alatt. „Alapvetően nem tilos több munkaviszony egymás melletti létesítése, de ilyenkor szükséges átnézni a munkaszerződésünket, hogy van-e erre vonatkozó kikötése, illetve nem sértjük-e a munkáltatónk üzleti titkát, jogos gazdasági érdekét” – mondja az ügyvéd.

szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete