Riportok

Több gyereket próbáltak elrabolni Budakeszi óvodákból: így készítsük fel a legkisebbeket a zaklatókra, rablókra

Több budakeszi közösségi oldalon olvasható, hogy két helyi óvodában is gyermekrablási kísérlet volt a napokban. Hogyan lehet megtanítani a kisgyerekeknek a legfontosabb szabályokat úgy, hogy közben ne rémítsük meg őket? Mit tehetnek a szülők és a pedagógusok a megelőzés érdekében?

Dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere gyorsan reagált a helyzetre: biztonsági okokból kamerát szereltetett minden óvoda bejáratához és egy nyilvános ünnepi rendezvényt is elhalasztott a veszélyhelyzet miatt. Ilyen híreket hallva érthető, ha a szülők pánikolnak, valós vagy csak félig valós információkat terjesztenek és tanácstalanul állnak, mit kezdjenek a szituációval. A tehetetlen várakozás helyett érdemes felkészíteni a kicsiket is a rosszakarókra.

Ésszerűen, de nem ijesztően

Hogyan lehet a legkisebb korosztályt úgy felkészíteni a rájuk leselkedő veszélyekre, hogy ne rémisszük meg őket? Nem elég azt mondani a kicsiknek, hogy ne álljanak szóba idegenekkel, hiszen ez összezavarhatja őket, és teljesen biztonságos helyzetben (például szomszédnak a lépcsőházban) sem fognak válaszolni, nem csak az ismeretleneknek, egy idő után pedig el is felejthetik ezt az intelmet.

„Azt javaslom, hogy játékosan, de komolyan beszéljünk erről a gyerekekkel. Konkrétan nevezzük meg azokat a családtagokat, akik elhozhatják őket az óvodából. Pontosan mondjuk meg és mondassuk ki az illetők nevét hangosan is, például Ági nagyi vagy Bandi papa legyen a megnevezett.” – tanácsolja Hajós István biztonságtechnikai szakértő, a Bastion Group ügyvezetője.

Vezessük rá a gyerekeket kérdésekkel, hogy később felismerjék a veszélyt:

  • „Mit csinálnál, ha egy idegen megszólítana és azt mondaná, a szüleid helyett ő jött ma érted?”
  • „Egy ismeretlen bajba kerül, azt kéri, segíts neki megkeresni az elveszett gyerekét/kutyáját, mit tennél?”

A válaszból ki fog derülni, hogy naivan reagálna a gyerek vagy felismerné a veszélyt. Értessük meg a gyerekekkel, hogy nem lehet olyan helyzet, hogy a szülők engedélye nélkül bárki elvihesse őket, vagy segítséget kérjen tőlük a szülők tudta nélkül.

A legkisebbek a legvédtelenebbek

Az óvodás, bölcsödés korosztály a legnaivabb és legkiszolgáltatottabb, őket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni nyilvános helyen. 4-5 éves kor fölött tanítsuk meg az apróságoknak a saját teljes nevüket, a szülők nevét, a lakcímüket és később akár a telefonszámukat is. A nagyon kicsi gyerekeket kár riogatni gyerekrablással, rossz emberek zaklatásával, inkább legyünk mindig velük, mert a legkisebbeknek úgyis a felnőtt szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni, nevelő jelenléte ad biztonságérzetet.

Kié a felelősség?

„A gyermekek átadása az intézményekben mindig az óvoda felelőssége. Minden szülő év elején leadja azon felnőttek névsorát, akik elvihetik az óvodából a gyereküket. Ha valaki nem szerepel a listán és mégis el szeretné vinni a gyereket, akkor az óvónőknek kötelessége felhívni a szülőket, és megbizonyosodni róla, hogy az illetővel elengedhetik a kicsit. A hírekben elhangzott, hogy kamerákat szereltek fel a budakeszi óvódák környékére, aminek bár van elrettentő ereje, de valójában a kamerák csak hamis biztonságérzetet adnak. Aki el akar rabolni egy gyereket, könnyen kijátszhatja a kamerát azzal, hogy eltakarja az arcát, ráadásul, ha már a gyerek átadása a rossz embernek megtörtént, akkor már nem sokat jelentenek a felvételek – éppen ezért kell megelőzni a bajt és inkább biztonságos környezetet teremteni az óvodákban, iskolákban.” – állítja Hajós István.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete