Otthon Riportok

Senki többet, harmadszor…: így működik A NAV-os árverés

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a különböző eljárásokból származó vagyontárgyakat árverésre szokta bocsátani. Ezeken időnként különleges tárgyakra is licitálhatunk, de teljesen hétköznapi dolgokhoz is hozzájuthatunk, feltéve, ha tudjuk, mire számítsunk.

A hatósági árverés menetét több jogszabály rögzíti, és ezáltal pontosan meghatározott menetrend szerint zajlik. Vajon ki vehet rész ezen, és mire kell számítanunk? Dr. Kis Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szóvivője segít eligazodni ebben a kérdésben.

Ezek a kötelességek

Az első szabály, hogy a megtett ajánlat nem vonható vissza. Az árverés nyertesének nyolc napja van arra, hogy a felajánlott vételárat kifizesse, és tizenöt napon belül el kell szállítania a tételt.

„Ingó e-árverésnél, ha a nyertes nem fizet, akkor kizárják, további árveréseken nem vehet részt mindaddig, amíg nem rendezi a tartozását. Ha egyedül vett részt az árverésen, a felajánlott teljes összeget ki kell fizetnie, ha több résztvevő is volt, akkor a sorrendben következő ajánlattevő licitje és a saját felajánlott vételár különbözetét kell megfizetni. Ingatlan e-árverésnél a nem fizető nyertes árverező elveszíti a befizetett előleget. További árveréseken nem vehet részt, és ha az ismételt aukción alacsonyabb áron kelt el az ingatlan, akkor az általa ajánlott vételár és a későbbi nyertes által fizetett vételár különbözetét is ki kell fizetnie” – hívja fel a figyelmet a szóvivő.

Hagyományos árverésnél a legmagasabb ajánlatot tevő köteles a teljes vételárat az árverés után azonnal megfizetni.

Ha az ingóságot az első árverésen nem sikerült eladni, akkor további árverések tarthatók. A kikiáltási árat fokozatosan, a becsérték 35 százalékáig lehet mérsékelni. Ha így sincs érvényes ajánlat, akkor az ügyintéző a tételt feloldja, és visszaadja az adósnak. Ha az adós nem kéri a tárgyat, akkor karitatív célra lehet felajánlani, vagy meg kell semmisíteni.

 

Mire licitálhatunk?

A NAV árveréseiről a hatóság honlapján, az Árverések menüpontban lehet tájékozódni. Erre az oldalra a végrehajtási eljárásban lefoglalt ingó, ingatlan vagyontárgyak vagy a vám- és bűnügyi szakterület eljárásaiból származó ingó tételek kerülnek. „Lényegében minden vagyontárgy értékesíthető, az engedéllyel tartható tárgyakon (például a lőfegyver, méreg) és az értékpapírokon kívül” – magyarázza a szóvivő.

Kik lehetnek a résztvevők?

Elektronikus árverésen bárki részt vehet, aki nagykorú, cselekvőképes és regisztrál a felületen. „Érvényes e-mail-cím, mobiltelefon és internet, Ügyfélkapu-regisztráció szükséges a licithez. Ingatlan e-árverésen további feltétel, hogy a licitáló az ingatlan becsértékének 10 százalékát előlegként az árverés előtt befizesse” – mondja dr. Kis Péter.

Furcsa tételek

A NAV árverésén előfordult már kisrepülőgép, versenyautók, műtőasztal, ugrálóvár, vízi csúszda, sörcsap, menyasszonyi ruhák, látásvizsgáló tábla, vadmacskabőr-preparátum, kutyaruha, macska WC, álló szolárium, kültéri jakuzzi, masszázskád kabinnal, szauna, félpályás útlezáró, lószerszám, bokszgép.

szöveg: Kovács Vera • Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete