Egészség Riportok

Éles ész, remek memória: ezekkel a tippekkel és trükkökkel őrizheti meg a szellemi frissességet

Ha odafigyelünk arra, hogy az agyunk elegendő vért kapjon, idős korban is megőrizhetjük a szellemi frissességünket. Szerencsére ehhez sok segítőtárs áll rendelkezésünkre.

Az agyunk ugyan csak a testtömegünk 2 százalékát teszi ki, mégis a szívből percenként kipumpált vér 15 százaléka kerül ide. Ez a szervünk rendkívül sok energiát és tápanyagot igényel, folyamatosan áramlik hozzá az oxigén, a glükóz, valamint számos vitamin és ásványi anyag, hogy létfontosságú működése mindig megfelelő maradjon. A szervezet számára nélkülözhetetlen, hogy az agy folyamatosan elegendő vérhez jusson, ezt jól mutatja, hogy vérellátásáért négy ér is felelős.

Se túl sok, se túl kevés
Idősebb korban sajnos nő az agyi keringési problémák kockázata, ennek pedig akár súlyos következményei is lehetnek. Ha ugyanis csak 5 másodpercig nem kap elegendő vért, el is ájulhatunk. 5 perc keringésleállás visszafordíthatatlan idegsejt-károsodást vonhat maga után. De a kismértékben csökkent vérellátás tüneteit is hamar észrevesszük: koffein nélkül nem pörög eléggé a gondolkodásunk, nem tudunk koncentrálni, fáradtak vagyunk, megszédülünk, fáj a fejünk, és nem működik úgy a memóriánk, ahogy szeretnénk. Ám a túlzott véráramlás is káros lehet, mivel agyvérzéshez, agyi ödémához vezethet. Az itt futó erek átmérőjük szabályozásával, vagyis összehúzódással, illetve ellazulással segítik elő, hogy se túl sok, se túl kevés vér ne jusson ehhez a fontos szervhez. Ugyanakkor mi is sokat tehetünk azért, hogy az agyunk vérellátása, és ezzel együtt a gondolkodásunk, az emlékezőtehetségünk mindig optimális maradjon.

Életmód kérdése is
Az idősödés mellett a helytelen életmód sem kedvez a megfelelő véráramlásnak. A rengeteg ülés, a görnyedt testtartás, a túlzott mennyiségű koffein fogyasztása, a dohányzás, a túlsúly és a krónikus stressz is rongálja ezt a teljes szervezet számára lényeges funkciót. Bizonyos betegségek, például a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség, a vérszegénység, illetve a magas és az alacsony vérnyomás egyaránt hatással vannak rá.

Tornáztassuk, pihentessük!
Sokat segít viszont az agy vérellátásán a rendszeres testmozgás: a sétától a jógán, az úszáson, sőt akár a kertészkedésen át a kirándulásig minden mozgásforma kiváló, különösen, ha a friss levegőn végezzük. Már csak azért is, mert a napfény is képes arra, hogy finoman stimulálja az agyat. A kutatások szerint a zenehallgatás, a nyelvtanulás és más „agytornák” is jó hatásúak lehetnek. Sőt, egyes vizsgálatok azt igazolják, hogy a rágógumizás is élénkíti az agyat, javítja a kognitív funkciókat. A meditáció oldja a napi stresszt, így képes levenni a terhet az agyunkról és az idegrendszerünkről, pihentetni azt. Már az is elég, ha pár percre leülünk, és igyekszünk kizárni a folyamatosan száguldó gondolatokat, ehelyett inkább kizárólag a légzésünkre figyelünk.

Táplálék az agynak

A kiegyensúlyozott, vegyes, változatos táplálkozás is lényeges a szellemi tevékenység szempontjából. A C-vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek, a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma, a kakaó is támogatja agyunk megfelelő működését és a kognitív funkciókat. Az egészséges omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak, az anti­oxidáns hatású vegyületekben bővelkedő bogyós gyümölcsök és az erek funkcióját javító nitrátokban gazdag cékla is hasznos lehet. A páfrányfenyőt, azaz a ginkgo bilobát, a bakopát, az acetil-l-karnitint, a lecitint és más hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítők nagyon hasznosak, ha az akadálytalan véráramlást egy kis extra támogatással is biztosítani szeretnénk.

Fotó: adobestock