Riportok

Iskolaigazgatóból lett székjógaoktató Zsuzsa: „Ha elkezdünk tenni magunkért, megkapjuk rá az égi áldást”

Mácsár Zsuzsa 50 felett, egyik napról a másikra veszítette el a párját és az otthonát. Összeomolhatott volna, ehelyett szakmát váltott, és átértékelte a párkapcsolati kudarcokat is. Élet­meséje motiváló lehet minden nőnek.

Megtörténik, hogy az ember alól a sors egyik napról a másikra kirántja a biztonság szőnyegét. Mácsár Zsuzsa egyszer válása után, két gyerekével kezdett új életet, másodszor pedig két éve, amikor az akkori párja váratlan ultimátumot adott neki, hogy költözzön el a házából. Zsuzsa akkoriban volt karrierváltásban, így nem volt pénze, biztos állása, ráadásul azt sem tudta, hova menjen, mert a régi lakásában a gyerekei kezdték meg a felnőtt életüket. „Nem akartam a nyakukra költözni mint dilis, kiborult anyuka. Tudtam, nincs más út, mint egyedül talpra állni” – meséli szomorkás mosollyal.

Nappal dolgozott, este tanult, éjjel sírt
Zsuzsának az unokanővére, Erzsi néni nyújtott segítő kezet, amikor felajánlotta, költözzön hozzá a 250 éves háza szabad lakrészébe, ahol valaha a fia élt. Nem sokkal később megérkezett néhány zsák ruhával Gödöllőre. Ez volt az összes vagyona. Hónapokig aludt egy régi kanapén, rengeteget sírt, gondolkodott, és ahogy mondja, négy hét alatt megszülte magában a haditervet. „Tudtam, ahhoz, hogy talpon maradjak, sok munkára és friss tudásra van szükségem – meséli. – Korábban négy diplomát szereztem, agrárterületen dolgoztam minisztériumban és szakközépiskolában, tanárként, iskolaigazgatóként, de ilyesmit többé nem akartam csinálni. Helyette a hobbimat választottam: jó ideje rengeteg tudást halmoztam fel masszőrként, és úgy döntöttem, ebből fogok élni. Gödöllőn, az egyetlen kis szobámban felállítottam a masszázságyamat, és a korábbi kapcsolataimnak, a szaktudásomnak köszönhetően jöttek hozzám a vendégek. Mindeközben párhuzamosan végeztem több tanfolyamot: életvezetési tanácsadást, Access Barst és Theta Feelinget. Ehhez jött még a Hatha-jóga-képzés, amibe szintén hatalmas lelkesedéssel vetettem bele magam. Szó szerint napról napra éltem, hogy a hétköznapokat és a tanulást fedezni tudjam. Mindeközben kétszer volt itt csőtörés, egyszer akkora, hogy egy időre ki kellett költöznöm a nyári konyhába, de nem adtam fel. A munka- és tanulásterápia pedig működött. Erőm sem volt kattogni, mert esténként úgy dőltem be az ágyba, mint egy zsák. Emellett sok új barátot szereztem, megtapasztaltam, hogy olykor onnan jön a segítség, ahonnan nem is számítunk rá. Ha elkezdünk tenni magunkért, dolgozni magunkon, megkapjuk rá az égi áldást.”

A szék biztonságában végzik a gyakorlatokat

Rájött arra, miben hibázott
Zsuzsa két éve él a pici lakrészben, és mint mondja, azóta nem csak a testi-lelki masszázstechnikákban, valamint a jógában, hanem az önismeretben is elmélyült. Ráébredt, senki nem áldozat. Ha egy kapcsolat tönkremegy, akkor abban bizony mindkét félnek megvan a maga része. „Mindkét korábbi páromnak hálás vagyok, hogy általuk fejlődhettem, az egyedüllétben pedig rájöttem, én mi mindent rontottam el. Hatalmas, már-már férfias szintű dac és büszkeség volt bennem, hiányzott belőlem az a fajta női lágyság, ami ahhoz kell, hogy a dolgokat, még mielőtt kenyértörésre kerül a helyzet, meg lehessen beszélni. Kesereghetünk azon, hogy mi történt, mit tettek velünk, de felül kell kerekednünk az áldozati szerepen, meglátni a saját hibáinkat, és azokból okulva menni tovább” – vallja Zsuzsa. Úgy érzi, mostanra helyre került a lelki egyensúlya, így már nemcsak masszázstechnikájával, hanem lelki síkon is tud segíteni a hozzá fordulóknak. Van, aki több száz kilométerről utazik hozzá, csak hogy egy órát feküdjön a keze alatt. Mint mondja, örül ennek, még akkor is, ha ez fizikai szinten megterhelő – egyre fáradó vállai miatt azt tervezi, hogy különleges, több masszázstechnikán alapuló módszerét más masszőröknek is oktatni fogja, pályakezdők mentora is szívesen lenne.

Hálás a férfinak, aki elhagyta
Miután Zsuzsa elvégezte a Hatha-jóga-képzést, a jógatáborban találkozott egy Németországban élő hölggyel, aki székjógát oktatott. Ezt a módszert mozgásukban valamilyen okból akadályozottaknak és idős embereknek találták ki, akik már nehezen jönnek-mennek, mégis szívesen elmerülnének a jóga örömeiben. Zsuzsát nagyon megfogta, rengeteget olvasott utána, videókat nézett, és nem sokkal később megkezdte a székjógát a gödöllői Spirit Jóga és Fitness Központban. „Újszerűen hangzott, és bevallom, kissé szkeptikus voltam, ki fog erre jönni, de alig hogy hírt adtunk a lehetőségről, érkeztek az érdeklődő telefonok. Most ott tartok, hogy szerdánként 10-16 székjógásom van.” Eleinte idős hölgyek jöttek, de most már vannak urak is. Amellett, hogy nekik ez mozgás, kikapcsolódás, közösségi esemény is, ahol együtt örülnek a sikereknek. Például annak, ha valaki néhány hete még nem tudta egyedül bekötni a cipőfűzőjét, most pedig sikerült. „A jógában minden mozdulatnak megvan az alternatív, könnyített változata. Nagyon vigyázunk arra, hogy senki ne sérüljön meg, és mindenki sikerélménnyel távozzon” – mondja Zsuzsa, majd hozzáteszi, szerdánként már csak a jógáról és a lelki-érzelmi segítségnyújtásról szól a munkanapja. Mások történeteiből ő is sokat tanul és töltődik, és ahogy telik az idő, egyre inkább képes szembenézni azzal, ami vele történt. „Ma sem tudok könnyek nélkül gondolni arra, akit szerettem. De hiszem, hogy minden okkal történik. Hálás vagyok neki érte. Ha másként alakul, nem gazdagodtam volna ennyi új élménnyel, tapasztalattal, pozitív hittel a világról és az emberekről. Az ő közbenjárása nélkül nem lennék most ilyen önazonos és szabad.”

Mi is az a székjóga?

A székjóga kímélő testmozgás. Ajánlott azoknak, akik térd- vagy csípőproblémával küzdenek, tehát nehéz számukra a térdre ereszkedés vagy a talajon fekvés. A szék biztonságában végzett teljes értékű, gyengéd jógagyakorlatok célja a rugalmasság és az állóképesség növelése. A rendszeres gyakorlástól jobb testtartás, megfelelő keringés és nagyobb mozgástartomány alakulhat ki, melynek természetszerű következménye az általános testi és lelki egészség javulása. A székjóga tematikus mozgásformái során a gyakorlók olyan módon kerülhetnek kapcsolatba a testükkel, ami növeli a testtudatosságot, a koncentrációs képességet is. Ezek az előnyök bizonyos kor felett már nagyon sokat segítenek a mindennapok megélésében.

Helyszín: Spirit Jóga és Fitness Gödöllő

Fotó: Ambrus Marcsi

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete