Egészség Riportok

Fantomzajok nyomában: ezek a fülzúgás leggyakoribb okai és így tudja őket megszüntetni

Vannak, akik nem emlékeznek a csendre. Lehetnek társaságban vagy egy néma szobában, jellegzetes zúgás, zümmögés kíséri őket. Az orvosok szerint van kiút!

Egyedi a hang

Egy idegesítő zaj hallatán legszívesebben elmenekülnénk a hang forrásától. Képtelenek vagyunk tőle dolgozni, beszélgetni vagy pihenni. Pedig a fülzúgással küszködők egy része egész nap, még éjszaka is véget nem érő sípolást, csengést, zúgást észlel. „Ennek oka ritkábban objektív fülzúgás. Ilyenkor a hang pulzáló jellegű, véráramlási zavarok vagy ritmikus izomösszehúzódások váltják ki. Ezt a vizsgáló orvos is hallhatja. Gyakoribb az úgynevezett szubjektív fülzúgás, amit csak az érintett hall. Mivel nem konkrét hanginger váltja ki, fantomzajnak is nevezik. A fülzúgást fontos minél hamarabb kezelni, mert elviselhetetlen teherré válhat, egész életünkre hatással lehet. Rontja a koncentrációs képességet, fáradttá, kimerültté tesz, hosszú távon pedig félelemérzetet, depressziót is okozhat” – tájékoztat dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész.
Mivel a hang az éjszakai pihenést is akadályozhatja, gyakran jelentkezik alvászavar. A kialvatlanságtól pedig türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk.

Tudta?

A fülzúgás közel 600 millió embert érint a világon, Magyarországon nagyjából a lakosság 5 százaléka tapasztalta már, egy százalékának mindennapjait pedig teljesen tönkreteszi.

Megakad az üzenet

A fantomhangok jelentkezhetnek az egyik vagy mindkét fülben, de az is előfordul, hogy inkább fejzúgást érzünk. Sokan nem is emlékeznek rá, mikor tapasztalták először a belső zajt. „Gyakori, hogy először csak stresszhatás során jelentkezik, majd fokozatosan válik egyre gyakoribbá, állandóvá, esetleg hangosabbá is. A belsőfülben apró szőrsejtek találhatók, melyek érzékelik a hangok által keltett hullámokat. Ha ezek károsodnak, kialakulhat a fülzúgás. Gyakori az is, hogy a tartós, erős hanghatások, például a munkahelyi zajok, esetleg az időskori halláscsökkenés miatt alakul ki a fülzúgás” – mondja dr. Lengyel Csongor. De honnan ered a zavaró fantomhang?

„Normál esetben a fül és az agyban lévő hallókéreg között folyamatos »üzenetátadás« zajlik. Ha ennek egyensúlya megbillen, akkor nem a megfelelő információ jut el az agyba. Képzeljük el, hogy egy gyárban a földszintről (a fülünkből) a felső emeletre (az agyunk hallókérgébe) kell feljutnia egy üzenetnek. De ha az üzenet nem érkezik meg időben az emeletre, az ott dolgozók »önmaguk szórakoztatására« énekelni kezdenek. Énekük hangja a fülzúgás” – magyarázza az orvos.

Gyakori okok

✹ Fülészeti okok (pl. fülzsír)

✹ Ideggyógyászati okok (pl. fejsérülések, sclerosis multiplex)

✹ Fertőzések (középfülgyulladás, agyhártyagyulladás, szifilisz)

✹ Gyógyszerek mellékhatásai

✹ Anyagcsere-problémák (B12-vitamin- és cinkhiány, vérszegénység, pajzsmirigy- alul- vagy túlműködés)

✹ Az állkapocsízület betegségei

✹ Pszichés zavarok

Orvosok szerint a fülhallgatókból áradó magas hangerőre tekert zene is óriási károkat okozhat a hallásunknak. A metró zaja önmagában 80-100 decibel, ha ezt túl kell szárnyalnia kedvenc számunknak, az igencsak megviseli a hallószervet. Inkább mindig hangfallal hallgassunk zenét!

Ne szenvedjünk, irány az orvos!

Mivel a fülzúgás egy sor különböző eredetű működési zavarból eredhet, a részletes kikérdezés után számos speciális vizsgálatot rendelhet el az orvos. Fül-orr-gégészeti, hallás- és laborvizsgálat után meghatározza a fülzúgás frekvenciáját, hangerejét. Szükség lehet még EKG-ra, ideggyógyászati, pszichiátriai vizsgálatokra is.

Terápiák

✹ Gyógyszerek, antidepresszánsok:
Az antidepresszánsok elsősorban akkor segíthetnek, ha a fülzúgásnak pszichés okai vannak. „A belsőfül keringését javító tabletták, értágítók, illetve a szteroidok három hónapon túl azért nem hatékonyak, mert a belsőfül területén feltételezett zavart orvosolják, holott a legtöbbször az agy rendellenes működését kell kezelni” – véli az orvos.

✹ Fülzsír eltávolítása:
A legegyszerűbb, ha az ok pusztán a felgyülemlett fülzsír, hiszen azt a fül-orr-gégész könnyedén eltávolítja.

✹ Hallókészülékek:
Felerősítik a környezeti hangokat, így átmenetileg elvonják a figyelmet a fülzúgásról.

✹ CR-neuromoduláció:
Azt a típusú fülzúgást lehet vele teljesen megszüntetni, melyet csak a beteg hall, és legalább három hónapja észlel. A kezelés kulcsa egy apró, mp3-lejátszóhoz hasonló méretű készülék, amit személyre szabottan, az adott egyén fülzúgásához hangolnak. A készülék speciális ritmusban stimulálja a hallókérget, ezzel a helyes működésre bírja az idegsejteket, és kibillenti őket a kóros tevékenységből. A kezelés időigényes ugyan, hatásfoka viszont kiemelkedően magas. Jelenleg az egyetlen bizonyítottan sikeres terápia.

Tudta?

Az átmeneti (néhány percig tartó) fülzúgás lehet teljesen ártalmatlan jelenség, amely hirtelen vérnyomáskülönbség miatt alakul ki (például hirtelen testhelyzet-változtatáskor). Ha rendszeresen, egy héten többször is észleljük, érdemes orvoshoz fordulni.

Fotó: profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete