Egészség Riportok

Tények és tévhitek a csontritkulásról: a hatodik különösen meglepő, érdemes változtatni rajta!

30 éves kor után csontjaink megújulási képessége lelassul, fokozatosan veszíteni kezdünk csonttömegünkből. Ezért fontos eloszlatnunk a csontritkulás körüli tévhiteket, mert ha nem vagyunk óvatosak, minket is utolérhet a baj.

1. Tévhit: A csontritkulás csak a nők betegsége
„A hormonális változások miatt a betegség főként az 50 év feletti, a változókor utáni hölgyeket érinti, mert a női hormonok termelődésének csökkenése a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését is okozza” – mondja dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budai Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd traumatológus szakorvosa. „De 60 éves kor felett a csontminőség a férfiaknál is romlani kezd, s az androgénhormonok termelődésének csökkenése náluk is gondot okozhat. Főleg akkor, ha családjukban előfordult már csontritkulás, esetleg dohányoznak, sokat kávéznak vagy isznak, és ha mindezek mellett még nagyon keveset is mozognak.”

2. Tévhit: Csontjaink erőssége elsősorban az bevitt kalcium mennyiségén múlik
A megfelelő kalciumbevitel tényleg nagyon fontos, de a D-vitamint tartalmazó ételek fogyasztása is elengedhetetlen. A tej- és tejtermékek (sajt, túró, tejszín), valamint az élő flórás tejtermékek ebből a szempontból létfontosságúak. De sok kalciumot tartalmaz a káposzta, a brokkoli, a sárgarépa, a mandula, a szezámmag és a bab is. „A vacsora kalciumadagja épül be csontjainkba a legjobban” – figyelmeztet Moravcsik doktor. Arra is érdemes ügyelni, hogy a tojásfehérje, a húsban, az ömlesztett sajtokban, illetve az E338-341 és E450-452 számú adalékanyagokban található foszfát, valamint a búzakorpában, a rebarbarában, a cukorrépában és a spenótban is előforduló phytin és oxálsav gátolja a kalcium beépülését.

3. tévhit: A csontritkulás jele a csonttörés
A betegség első jele néha a csonttörés, de nem ez a jellemző. Valójában nehéz észrevenni, ha elkezdődött
a folyamat. „A tünetek gyakran háti fájdalommal járnak, ami pihenésre javul. Később ez erős fájdalommá alakul, ami hirtelen mozdulatok vagy emelés hatására lép fel. Ilyen bárhol jelentkezhet a testben.Ez már a csontokban bekövetkező apró, úgynevezett mikrotörések következménye lehet” – mondja az ortopéd traumatológus. „De előrehaladott betegségnél a csigolyák deformitása, a gerinc egyre fokozódó meggörbülése és a testmagasság csökkenése is a csontritkulásra hívja fel a figyelmet.”

4. tévhit: Ha egészségesen étkezünk, mindent megtettünk csontjaink állapotáért
Természetesen nagyon fontos, hogy mi kerül a tányérunkra, de a rizikófaktorokról sem felejt-
kezhetünk meg. Szokjunk le a dohányzásról, igyunk minél kevesebb koffeintartalmú italt és alkoholt. A megelőzés elkerülhetetlen része a mozgás is. „Érdemes legalább hetente háromszor fél órát szánni a kocogásra, a tempós gyaloglásra, a labdajátékokra vagy a téli sportokra” – fejti ki dr. Moravcsik Bence Balázs. Ezen kívül a napi fél óra napozás is (persze nem a tűző napon) segíti a szervezet D-vitaminnal való feltöltődését, a csontok egészségének megőrzését.

5. tévhit: Fiatalkorban nem alakulhat ki a betegség
Főleg a változókori hormonváltozásokkal függ össze, de a terhesség időszaka mégis kivétel lehet. „Mivel a magzat fejlődéséhez jelentős mennyiségű kalciumra és D-vitaminra van szükség, az anyák szervezetében hiányállapot léphet fel. Mindezt a szoptatás időszaka is felerősítheti. Ha nem pótoljuk megfelelően ezeket az anyagokat, előfordulhat az idő előtti csontritkulás, a tünetek korai jelentkezése.”

6. tévhit: tilos tornázni, ha már kialakult a betegség
A csontritkulás kezelésének egyik fontos része a mozgás-terápia. Ez gyógytornász segítségével végzett úgynevezett csontritkulástorna, amely a beteg egyensúlyát is javítja, hogy elkerülhetők legyenek a töréssel fenyegető esések. De mindemellett természetesen fontos a gyógyszeres kezelés is.

7. tévhit: A csontritkulás jól gyógyítható betegség
Ha már kialakult a betegség, főként, ha már jelentkeztek a súlyos tünetek, a csontritkulási folyamat nem visszafordítható. Legfeljebb különböző kezelésekkel szinten tartható, esetleg kismértékben javítható a helyzet. Ezért kell óriási hangsúlyt fektetni a megelőzésre.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete