Egészség Riport

Napok alatt eltünteti a hasi zsírt és hatásosan méregtelenít: cékladiéta 3 napos mintaétrenddel

A gyönyörű színű, édeskés zöldség az egyik legjobb vitaminforrás. Gyógyhatása felülmúlhatatlan, és számtalan ételt készíthetünk belőle.

Édességbe is!

A céklát a magyar konyha szinte csak savanyítva használja, pedig ezt a karakteres zöldséget akár nyersen, salátának elkészítve, köretként, frissítő italként, de még édességekbe keverve is fogyaszthatjuk. Különösen a vitaminhiányos időkben lenne fontos, hogy hetente legalább kétszer-háromszor együnk céklát, hiszen magas a kalcium-, foszfor-, vas-, nátrium-, kálium-, kén-, A-, B- és C-vitamin-tartalma. Vérképzőként is bevethetjük, ugyanis ebből a növényből tudja szervezetünk a legjobban hasznosítani a vasat. Már az ókori Rómában is szívesen alkalmazták láz csillapítására, legyengült, beteg emberek megerősítésére.

Minden része ehető

A céklának nem csak a gumója, a levele is ehető, és ugyanannyi értékes anyagot tartalmaz, mint maga a zöldség. A cékla lila erezetű, élénkzöld levele nemcsak egészséges, de rendkívül jól mutat a salátákon is.

3 napos mintaétrend

1. nap
Reggeli: 1 szelet rozskenyér, 1 szelet pulykasonka, főtt, reszelt, balzsamecettel ízesített céklával
Tízórai: egy pohár frissen facsart, alma-répa-cékla lé, két korpás keksz
Ebéd: Egy szelet grillezett hal vagy csirke, zöldsalátával, céklakrémleves
Uzsonna: 10 dkg főtt cékla, 8-10 szem mandula
Vacsora: 1 pohár natúr joghurt, 1 szelet rozskenyér, 1 dl céklalé

2. nap
Reggeli: 20 dkg gyümölcssaláta, zabpehellyel megszórva
Tízóriai: 10 dkg főtt cékla, ízlés szerint fűszerezve
Ebéd: Tárkonyos csirkeraguleves
Uzsonna: 1 pohár kefir, zellerszár, 1 szelet Graham-kenyér
Vacsora: fetás céklasaláta, pirított lenmaggal megszórva olívaolajjal és balzsamecettel leöntve, egy teljes kiőrlésű pirítós

3. nap
Reggeli: 1 szelet Graham-kenyér, 1 szelet sajt, 10 dkg főtt cékla, 1 dl céklalé
Tízóriai: egy pohár frissen facsart, alma-répa-cékla lé, két korpás keksz
Ebéd: fokhagymás, paradicsomos penne durumtésztával
Uzsonna: 1 alma, 2 mandarin Vacsora: 10 dkg reszelt répa-cékla citromlével, 1 pohár natúr joghurt, 1 db paradicsom

Méregtelenítésre turmix!

Ha a cékla levét gyümölcscentrifugával kifacsarjuk, remek méregtelenítő italt készíthetünk belőle. Mivel nagyon intenzíven hat a szervezetre, érdemes eleinte csak kis mennyiséget inni belőle, és fokozatosan emelni a céklaléadagot. Naponta 2-3 decinél soha ne igyunk belőle többet. A frissen készített céklalé alkalmas betegségek – nátha vagy influenza – megelőzésére is. Hígíthatjuk vízzel, zellerszár, répa, vagy alma levével is.

Elképesztő, mit tud a cékla!

✔ Alacsony az energiatartalma, 100 grammban mindössze 31 kalória található
✔ Tisztítja a májat, a vesét és a húgyhólyagot
✔ Csökkenti a menstruációs panaszokat, a klimax kellemetlen tüneteit
✔ A cékla színét adó természetesszínezék – az ún. betanin – az egyik legfontosabb flavonoid, amelynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében
✔ Káliumtartalmáról kevesen tudják, hogy hatékonyan növeli az állóképességet, illetve nyirokmirigyeink működését
✔ Az almához hasonlóan sok pektint tartalmaz, így segíti az emésztést és a bélműködést
✔ Gazdag B1-vitaminban, B2-vitaminban (segíti a zsírsavak lebontását) és folsavban
✔ A benne lévő vas könnyen felszívódik a szervezetben

Jó tudni!

A mézédes céklagumó nyersen a legegészségesebb. Hámozzuk meg, és reszeljük salátákba, esetleg keverjük joghurtba vagy kefirbe. Ha túl karakteresnek érezzük az ízét, reszeljünk hozzá kevés almát vagy répát. Kevés majonézzel ízesítve még izgalmasabb salátát készíthetünk belőle.

3 könnyű recept

A céklát főzve vagy sütve is elkészíthetjük. Húsok mellé kiváló köret lehet, de akár még édességet is süthetünk belőle.

Céklakrémleves
■ 2 kis cékla (kb. 40 dkg)
■ 1 fej hagyma
■ 1 szál zöldhagyma
■ 3 dl zöldségalaplé
■ 2 evőkanál tejföl
■ ½ citrom leve
■ ½ csokor petrezselyem
■ 1 evőkanál olívaolaj
■ só
Elkészítés: A céklát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A megtisztított, aprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, felöntjük a levessel, beletesszük a céklát, és felforraljuk. A zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A levest összeturmixoljuk, majd apróra vágott petrezselyemmel, citromlével és újhagymával ízesítjük. A tányérban 1-1 kanál tejföllel díszítjük.

Céklasaláta szezámmaggal és fetával
■ 3 közepes cékla
■ 20 dkg feta sajt
■ 3 evőkanál pirított szezámmag
■ só, bors, olívaolaj, balzsamecet
Elkészítés: A céklát főzzük meg héjában, és ha kihűlt, hámozzuk meg. Vágjuk kisebb kockákra, és keverjük el az összemorzsolt feta sajttal. Ízesítsük sóval, borssal, kevés olívaolajjal és balzsamecettel. Végül szórjuk meg pirított szezámmaggal. Grillezett húsok mellé nagyon finom.

Céklatorta
■ 3 db tojás
■ ¾ bögre barna cukor
■ ½ bögre napraforgóolaj
■ 1 ½ bögre reszelt főtt cékla
■ 1 tábla étcsoki
■ 1 ¾ bögre liszt
■ 1 ½ teáskanál szódabikarbóna
■ 1 csipet só
■ ½ bögre dió
Elkészítés: A tojásokat keverjük össze a cukorral és az olajjal. Majd adjuk hozzá a lereszelt céklát. Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit, és öntsük a céklás masszához. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a diót. Óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket a csokis céklába. Sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsiben 150 fokon legalább 30 percig süssük. Végezzünk tűpróbát.

Fotó: Profimedia