Egészség Riportok

Talpmasszázs a természetben: ezek a legjobb hazai útvonalak mezítlábas sétákhoz

Régi igazság, hogy cipő nélkül gyalogolni a legegészségesebb. Erre épülnek a mezítlábas parkok, ahol gyerekek és felnőttek együtt fedezhetik fel a különféle felületek érintését a lábukon. Családi programnak is remek felkeresni őket, akár most, a gyereknapon.

Kneipp atya gyógymódja

A 19. század végén egy német pap-tudós, Sebastian Kneipp elmélete nyomán vált népszerűvé a Kneipp-kúra, amely többek között a jéghideg vízben való sétát és a hideg-meleg víz váltogatását írta elő az egészség megőrzésére. Visszaemlékezéseiben Andrássy Katinka grófnő is leírja, hogy édesanyja őt és testvéreit is ezen elvek alapján edzette – aminek a grófi csemeték természetesen nem örültek. A terápia persze azóta sokat finomodott: ma már ötvözi például a mezítlábas és a vizes sétákat. A  Kneipp-ösvényeken a száraz járófelületek mellett vizes részek is találhatók, és egymást váltva fejtik ki gyógyhatásukat.

Terápia madárdalban

A cipő nélkül is végigjárható parkokat, ösvényeket legtöbbször ingyen használhatjuk. A szépen kialakított utakra különféle természetes anyagokat szórnak. A durva felületek, az apró kavicsok, a fenyőtoboz, a szúrós gyep, a mulcs, a fakéreg jó szolgálatot tesznek a testünknek. Felpezsdül a vérkeringésünk, erősödnek az érfalaink és az egyensúlyérzékünk is javul.

Az ösvényeken változatos talpmasszázsban részesülhetünk, mivel az egyes anyagok más-más reflexpontokat stimulálnak a talpunkon. Ha rendszeresen járunk rajtuk, az hatásos lúdtalp ellen, csökken a gerincproblémák kialakulásának kockázata, javul a testtartás, és még a hátfájásunk is enyhülhet. Nem mellékes, hogy közben szabad levegőn vagyunk, madarak csicsergését hallgatjuk, és a természet zöldje az idegeinket is kisimítja.

‌Tabajdi Mezítlábas Park

A Fejér megyei településen csodás tájon alakították ki a 800 méter hosszú tematikus sétányt, ahol 21-féle járófelületen, érdes bazaltköveken, téglaburkolaton, süppedős tőzegben, kavicsokon, kukoricacsutkán, homokon járhatunk, felüdülésképpen pedig meggyötört talpunkat a hideg patakban hűthetjük le. Közben a Vértes hegység látványában is gyönyörködhetünk.

Csopaki Szabadidő Park

2015-ben adták át a Balaton-parti strandhoz közeli, 230 méter hosszú mezítlábas Kneipp-ösvényt, ahol ugyancsak eltérő anyagú felületek váltakoznak: kavicsos, zúzott köves részek mellett fenyőkéreg, fakorongok, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az élményt. A csopaki ösvény egyik szakaszán egyensúlyozó gerendákon és rönkökön lépegetve a mozgáskészség és az egyensúlyérzék is fejleszthető. A mezítlábas park egy nagyobb szabadidős létesítmény része, ahol fitneszeszközök, kerékpárút és pihenőpadok is várják a látogatókat. A Balaton partján több községben létesültek mezítlábas ösvények – a csopaki mellett felkereshetjük a balatongyöröki Szépkilátót is, a vizes és száraz taposóval ellátott Kneipp Élménysétányon. A medencés taposó a Balaton vizét használja.

Vasi Hegyhát, Kneipp-témaút

Tizenhárom gyönyörű nevű apró település, köztük Gersekarát, Csehimindszent, Mikosszéplak, Hegyhátszentpéter, Alsóújlak, Rábahidvég várja egy különleges egészségmegőrző kúrára az érdeklődőket: ez a híres Kneipp-témaút, amely a szomszédos Ausztriába is átnyúlik. Az ingyenesen látogatható témaút összekapcsolja a településeket, amelyeken a Kneipp-módszerre épülő különleges létesítmények találhatók: könyöklők, taposók, lábáztatók, gyógynövénykertek, vizes játszóterek. A Vasvár mellett épített inhalátorház felül fedett, oldalt nyitott pavilon, amelyben kökényrőzsét helyeznek el, erre sóoldatot csepegtetnek, és a látogatók az így keletkező aromás levegőt lélegzik be. Kissé messzebb, a bükfürdői Lajos parkban található több mint 500 méteres Kneipp-pályán is különböző anyagokon lehet járkálni. Eltérő nagyságú kavicsokon, köveken, zúzalékon, fenyőkérgen, tobozon, faaprítékon, homokon, majd a szabadtéri jógaparkban meditálva pihenhetjük ki a fáradalmakat.

Ceglédi Mezítlábas Park

Cegléd határában, a Dinnyéshalom dűlőnél erdei tornapálya és a mezítlábas park várja az egészségükért tenni akarókat, csodaszép környezetben, közel a levendulamezőhöz. Húszféle felületen talpalhatunk – homokon, földön, bazaltkövön, apró sziklákon, kavicsokon, gyepen, tőzegen, téglán, folyami homokon, betonon, agyagon. Itt időpontot kell foglalni, és belépődíj is van.

Nógrádi Mezítlábas Taposópark

A Nógrádi Napraforgó Hagyományőrző és Szociális Egyesület kezdeményezésére jött létre Nógrádon a Mezítlábas Taposópark. Kő, kavics, homok, műfű, fa, tégla, sőt még meggymag is masszírozza a talpunkat a 44 méter hosszú ösvényen, az illatokról pedig a gyógynövénykert gondoskodik.

Eplény: mezítláb a kilátóig

A bakonyi Eplényben libegővel utazhatunk majdnem a kilátóig, de előbb még tehetünk egy rövid sétát homokon, köveken, nagyobb sziklákon, fenyőtobozokon taposva. Az egészséges talpmasszírozás után könnyebben mászhatjuk meg a magaslatot, és gyönyörködhetünk a tájban.

Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark

A Pilisi Parkerdő Zrt. 2016-ban avatta fel Remeteszőlős központjában a 12 állomásból álló tanösvényt, amely a közeli játszótérrel együtt segíti a kikapcsolódást. A mezítlábas ösvény több burkolattípussal – kavics, homok, fadeszka, tobozok – pezsdíti fel a talpunk vérkeringését. A közeli fűszerkert pedig a szaglásunkat is megdolgoztatja.