Sztárok

Oláh Gergő: „Összeestem, fetrengtem, sírtam”

Oláh Gergő sosem titkolta, hogy nehéz sorsú családból jött, és most, hogy az ő álma már valóra vált, fontos célja, hogy segítsen a szegény, ám nagyon tehetséges gyerekeknek.
apa család hátrányos helyzetű gyerekek mélyszegénység motivációs előadások negyedik baba oláh gergő páhy anna szurovecz kitti x-faktor

Hét éve, az akkori X-Faktor első sajtótájékoztatóján megismertünk egy fiút, aki tehetsége ellenére olyan zárkózott volt, hogy minden mondatot harapófogóval kellett belőle kihúzni. Gergő nagy utat járt be azóta, és fontos neki, hogy abból, amit kapott, vissza is adjon: személyes történetével hitet, reményt szeretne adni a fiataloknak. A terem zsúfolásig megtelt kamaszokkal. A fiúk heherésznek, ugratják egymást, a lányok egymást bökdösik. Amikor az ajtóban feltűnik Oláh Gergő, izgatott morajlás fut végig a hatvani középiskolában, majd nagy pisszegések közepette elnémulnak. Gergő pedig mesélni kezd. Mély, bensőséges, sosem hallott történeteket az életéről. Elmondja, hogy gyerekkorában, miután bezártak a nógrádi gyárak, nehéz helyzetbe került a családja. Hogy sokszor nélkülöztek, ennek ellenére szülei a zenei tehetségét mindig támogatták, az utolsó fillérükből is szintetizátort vettek, hogy Gergő gyakorolni tudjon. Mint mondja, sokat köszönhet akkori énektanárának, Márti néninek is, aki sokszor a saját autóján, pénzén vitte el őt a népdalversenyekre. „Sorra nyertem a megmérettetéseket, de nem csak ezeket! – emlékszik Gergő. – A másik nagy álmom volt, hogy táncos leszek, versenyekre is jártam. Egy ilyen alkalommal látott meg a nyíregyházi Táncművészeti Szakközépiskola igazgatója, aki felajánlotta, hogy a nem túl jó jegyeim ellenére a tehetségem miatt felvételi nélkül felvesz az iskolába. Így távol kerültem az otthonomtól, kollégista lettem. Sokat tanultam, fejlődtem Nyíregyházán, sőt, annak az időszaknak köszönhetem Norbit, aki a mai napig a legjobb barátom, de ott szembesültem először azzal, hogy egyes társaim bántanak, csak mert cigány vagyok. Ez akkor nagyon fájt, mára azonban megtanultam, senkinek nincs joga ahhoz, hogy bármi miatt is megkülönböztessen.” Ahogy Gergő kimondja ezeket a súlyos szavakat, a teremben szinte megfagy a levegő.

Hamarosan érkezik a negyedik babájuk

A nehéz téma után arról mesél, hogyan lett néptánctanár egy iskolában, és hogy ismerte meg feleségét, Nikit. „Miután visszatértem a szülőfalumba, Karancslapujtőre, saját tánciskolát szerveztem a helyi suliban – meséli Gergő. – A kicsiknek néptáncot, a fiataloknak pedig hiphopot tanítottam. Ehhez a csoporthoz csatlakozott Niki, akivel az első perctől megvolt köztünk az a bizonyos szikra. Úgy éreztem, mellette minden más. Hónapokig kísérgettem őt a táncpróbák után a buszhoz, mire egyszer csak kirobbant belőle: Gergő, én szerelmes vagyok beléd! Meglepetésemben először elnevettem magam, majd elmondtam, hogy én is így érzek iránta. Mi komolyan terveztünk egymással, és mielőtt egy életre igent mondtunk volna, biztosak akartunk lenni abban, hogy mindent képesek vagyunk a másikban elfogadni, szeretni. Ehhez az kell, hogy maradéktalanul ismerjük egymást. Így nem lehet tévedni, ahogyan a mi történetünk is mutatja. Hamarosan érkezik a negyedik babánk, és mai napig boldogok vagyunk” – indokolja a hosszas ismerkedést az előadáson Gergő. Az énekes mesél azokról az időkről is, amikor már Nikivel és két nagyobb gyermekükkel élt át nagyon nehéz hónapokat. Akkoriban is próbálkozott tehetségkutatókon, de mindenhonnan elküldték, ráadásul munkát sem talált. „Végül elmentem közmunkásnak, ami épp csak az albérletünket és egy heti étkezésünket fedezte – mondja Gergő. – Bizony, sokszor álltam sorba élelmiszer- segélycsomagért, és sokszor nem tudtam este, másnap honnan lesz reggelije a gyerekeinknek. Amikor adódott, alkalmi munkát vállaltam. Volt, hogy édesapámmal együtt malteroztunk egy építkezésen, és emlékszem, egyre csak azt ismételgette: fiam, te több vagy ennél, meglátod, egy nap sokra viszed. Rengeteget imádkoztam Istenhez, bíztam abban, hogy egy nap majd a zenei tehetségemnek köszönhetően biztosíthatok egy sokkal szebb életet a családomnak.”

 „A sikert el kell bírni a léleknek”

 Az előadás csúcspontja, amikor Gergő arról mesél, hogyan élte meg az X-Faktor-győzelmet. A versenyre egyébként, mint megtudjuk, nem ő maga jelentkezett, két barátja küldte be az adatait. „Amikor a barátaim beneveztek, úgy éreztem, ez Isten közbenjárása – mondja Gergő. – Hallgattam a megérzésemre, és elmentem a válogatásra. Hónapokkal később, amikor Ördög Nóri belekiabálta a nagyvilágba, hogy én nyertem, egy pillanat alatt tudatosult bennem, hogy célba értem. Összeestem, fetrengtem, sírtam, nevettem egyszerre, mert átéreztem, hogy mostantól megváltozik az életünk. És így is lett! Azt szeretném az életem által megmutatni, hogy ha mélyponton, nehéz helyzetben vagytok is, lássatok túl rajta, higgyetek abban, hogy nem csak ez van, hogy többek vagytok! Merjetek nagyot álmodni, dolgozzatok érte keményen! A siker pedig akkor jön meg, amikor már kellően felnőttek vagytok ahhoz, hogy elbírja a lelketek.”

 Örömmel teljesíti küldetését

Oláh Gergő vidéki fellépései alatt nagyon sok hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő, de tehetséges gyerekkel, megdöbbentő emberi sorsokkal találkozott. Ez adta az ötletet, hogy személyes példáján keresztül motivációs előadásokat tartson diákoknak szerte az országban.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete