Lélek Sztárok

Hóbort vagy meggyőződés lenne? Miért választja egyre több hazai sztárférfi a húsmentes életet?

Évek, évtizedek óta kiiktatták a húst az étrendjükből. Senkit sem akarnak agitálni, hogy kövessék a példájukat, de állat- és környezetvédelmi érveiket gyakran hangoztatják.

Laár András: „Kegyetlen dolognak tartom a nagyüzemi állattartást”

„Az ember nem azért rendelkezik mindenevő fogazattal, hogy mindent megegyen, hanem azért, hogy szabadon dönthessen afelől, hogy mivel táplálkozik” – fogalmazta meg Laár András, aki egyébként vegetáriánus receptkönyvet is kiadott.

„Nézetem szerint nem etikus dolog állati lényekkel táplálkoznunk, ha ezt megtehetjük alacsonyabb, növényi létformák elfogyasztásával is. Minél kevesebb szenvedést ró életünk fenntartása a többi élőlényre, annál jobb… Különösen káros, kegyetlen dolognak tartom a nagyüzemi állattartást, vagyis azt a tömegpusztító magatartást, amit a mai »modern« emberiség megenged magának a földi élet rovására. A Föld jövőbeli sorsát érintően kulcsfontosságú, hogy az emberek egyre növekvő arányban önként lemondjanak a húsevésről.”

A legszigorúbban veszi ezt az életmódot: várandóssága idején sem evett húst Kovács Patrícia

A színésznő annak idején azért döntött a húsmentesség mellett, mert felkérték környezetvédelmi nagykövetnek egy kampány alatt. Azt mondja, soha nem volt nagy húsevő, az utolsó években csak csirkét, pulykát és nagy ritkán marhahúst evett. A várandóssága és a szoptatás ideje alatt is vegetáriánus étrenden élt, így is mindig minden lelete tökéletes volt, kislánya, Hanna Lujza pedig majdnem 4 kilóval született.

„Hogyha az orvos azt mondta volna a leleteim alapján, hogy most húst kell ennem, akkor nyilván ettem volna. A nőgyógyászom szerint több laborvizsgálatra van szükség ilyenkor, de szerencsére soha nem volt semmilyen eltérés. Ráadásul 2,5 évig igény szerint szoptattam a kislányomat. Változatosan főztem, és kitapasztaltam, hogyan lehet jól táplálkozni vegaként, úgyhogy szerintem ez a két dolog teljesen összeegyeztethető.”

A kutyája változtatta meg Puskás Petit

Az énekes számára régóta fontos az állatvédelem, többször posztolt arról, mennyire lényegesnek tartja a felelős állattartást, a környezetvédelemmel kapcsolatos témák is foglalkoztatják, és már több éve nem eszik húst. Akkor állt át erre az étrendre, amikor volt párjával örökbe fogadtak egy kutyát. „Azt gondoltam, de érdekes, hogy a kutyánk annyi mindent nem ért a világból, de ha valaki törődik vele, teljes életet tud élni, meg tudja találni a maga boldogságát. Ezért úgy döntöttem, többet nem eszek állatot, mert egy csomót nem ismerek, csak látom a csomagoláson, de lehet, hogy ők is ugyanúgy tudnák ezt a boldog életet élni.”

Kemény rocker, de a konyhában ellágyul Lukács Laci: „Szeretgetni akarom, nem azt, hogy folyjon a vére”

A Tankcsapda együttes énekesét a 90-es évek második felében már egyre gyakrabban zavarta, amikor húst vagy húsból készült ételeket evett.

„Világéletemben állatbarát voltam, a hozzájuk fűződő szeretetem idővel oda juttatott, hogy már nem akarom megenni őket. Miattam már ne kelljen elvágni egyetlen csirke nyakát soha – mondta a Hajdú megyei lapnak. – Ez egy folyamat volt, először csak kevesebb húst ettem, aztán egyre inkább éreztem, hogy a kis boci, a bárány annyira aranyos, a fene se akarja megölni. Szeretgetni akarom, hogy bégessen, nem pedig azt, hogy folyjon a vére” – mondta Laci, és hozzátette, hogy ő nem akar senkit sem meggyőzni az igazáról, nincs rossz viszonya azokkal, akik húst esznek. Ő csak így érzi jól magát.

Húsz éve nem evett húst Vadon Jani: apukája eleinte betegnek hitte miatta

Az 53 éves rádiós 30 esztendős kora óta kerüli a húst.

„Lakto-ovo vegetáriánus lettem, semmilyen élőlényből származó húst vagy halat nem eszem, de tojást és tejtermékeket igen. Gyerekfejjel még nem sokkolt a böllérkés elől visítva menekülő sertés látványa, de ma már az is feldúl, ha például a szupermarketek akváriumait látom, ahol fulladozva nyomják össze egymást az eladásra szánt halak. Segítette a döntésemet az is, hogy a feleségem már a megismerkedésünk idején vonzódott az indiai kultúrához, és ennek hatására engem megelőzve mondott le a húsevésről. A kezdeti időkben egyébként a szüleimnek is voltak próbálkozásaik. Édesapám – konzervatív ember lévén – a vegetáriánusságomból valamilyen betegségre következtetett, amelyet kúrálni akarok, édesanyám pedig olykor-olykor belefőzött egy kis csontot a levesbe, »csak az íze kedvéért«. Aztán sikerült vele is megértetni, hogy ezt sem lehet, nekem ez sem fér bele.”

Mester Tamás: „Húsevés nélkül is életben maradunk”

Az 53 éves zenész-énekes közel négy évtizede vegetáriánus.

„Amikor megismerkedtem a keleti filozófiákkal, akkor derült ki számomra, hogy húsevés nélkül is életben lehet maradni. A szkeptikusok érvei között szerepel a célzott állattenyésztés, mely csak az emberi fogyasztást szolgálja. Ezen állatok körülményeit viszont nem lehet életnek nevezni, hiszen hormonokkal táplált, ketrecbe zárt élőlényekről beszélünk – fejtette ki véleményét Tamás a Vegavarázs netes oldalon. – A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, nem az, hogy miért legyünk vegetáriánusok, hanem hogy miért ne?”

Hollywood is példát mutat

Kate Winslet

Az Oscar-díjas színésznő évekkel ezelőtt tért át a húsmentes életmódra, döntése annak volt köszönhető, hogy lelkes állatbarát és -védő, aktívan harcol az állatok jogaiért, a PETA amerikai állatvédő szervezet támogatója. Kate több olyan kisfilmet is narrált, amelyben az emberek a tiltakozásukat fejezik ki az ellen, hogy a kacsákat és libákat addig tömik, míg a májuk a normál mérettől nagyobb nem lesz, mert ez állatkínzás.

Miley Cyrus

Az énekesnő a kutyája, Floyd halála után, 2014-ben tért át a vegetáriánus étrendre. Miley Instagramját is elárasztja az állatvédő, vegán tartalom, posztjaiban az állatok bántalmazása ellen hívja fel a figyelmet, és látványos zöldséges ételfotókkal illusztrálja, hogy a vegetáriánusok élete nem szenvedés.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete