Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Nassolás karácsonykor

Ki tud ellenállni a bejglinek, a mákos gubának – nálunk tripla mákkal? A szaloncukorról már nem is szólva.

Közeledik a karácsony, az év legveszélyesebb időszaka. Már a nassolást illetően. Nemrégen a YouTube-csatornámon vendégeskedett Béres Alexandra, aki elmesélte, egész évben nem eszik édességet, csak karácsonykor, a nagymamája sütijét. Minden tiszteletem az övé, de erre én bizony képtelen lennék, és ezzel talán nem vagyok egyedül. Mert az élet élvezetéhez nekem hozzátartozik, hogy édességet majszoljunk – olykor-olykor legalább. Jó, tudom, Alexandrának csodálatos alakja van, és számára ez nem is áldozat. Én meg nézzek csak tükörbe! De tükörbe sem kell néznem, akkor is látom, amit látok.

No, de most a karácsonyi kilengésről szeretnék szót ejteni, mert ha év közben jellemek is vagyunk, ebben az időszakban többet megengedünk magunknak. Mert ki tud ellenállni a bejglinek, a mákos gubának – nálunk tripla mákkal? A szaloncukorról már nem is szólva.

Szakemberek szerint létezik egészséges nassolás. Például az aszalt gyümölcsök – mint a füge, a datolya vagy a mazsola – nemcsak finom édességek, hanem jelentős mennyiségű ásványi anyagot és rostot is tartalmaznak. Tehát, ha szárított gyümölcsöt rágcsálunk, akkor kevesebbet eszünk a többi, magasabb zsír- és kalóriatartalmú édességből. Csalhatunk egy kicsit azzal is, ha ezeket olvasztott étcsokiba mártjuk. Elvégre karácsony van!
Azért, hogy ne csak a karácsonyi nassolás mellett kampányoljak, néhány ötlet, ami abban segíthet, hogy mégiscsak gátat szabjunk magunknak. Azt olvastam – érdemes lenne kipróbálnunk –, hogy az édesség iránti vágyunkat csökkentheti például a fahéj. Keverjünk egy teáskanálnyit a kávéba, a joghurtba, még a vércukorszintet is csökkenti. A vaníliaillatról is azt mondják, gátolja az éhségérzet kialakulását. Az pedig, aki evés után rögtön fogat mos, valószínűleg már nem fog repetázni.
És végül, ha mégis kicsit jobban elengedjük magunkat, és több sütit ettünk meg a kelleténél, akkor se legyen lelki­ismeret-furdalásunk! Mert egy kiadós gyaloglás – lám, mi mindenre jó a kedvenc mozgásformám – javíthat a kilengésünkön. Jó hírem van, ha nagyon hideg van, még jobb, mert az serkenti a zsírégetést, ugyanis hidegben a test több kalóriát fogyaszt a meleg fenntartásához.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete