Lélek Sztárok

Amerikai bomba ölte meg az álomszép magyar színésznőt: mindössze 41 évet adott a sors Zilahy Irénnek

Megesett, hogy a harmincas években egy napon 12 pesti lap is fényképet közölt az imádott szőkeségről, Zilahy Irénről. Aztán a díva élete tragikus fordulatot vett. 1944 áprilisában egy amerikai repülőgép bombája ölte meg a saját villájában.

1902-ben született Kaposváron s mivel a szülei színészek voltak, a kis Irén is előszeretettel látogatta a színházakat. Kezdetben orvosnak készült, ám aztán eldöntötte, ha törik, ha szakad, ő bizony híres színésznő lesz. Nem sokkal Trianon után előbb Erdélyben lett sztár, Aradon és Temesváron is rajongtak érte az emberek, s várható volt, hogy idővel Budapestre vezet a sorsa – írja az Újságmúzeum.

Így is történt, a fővárosban pedig felkapta a nevét a sajtó, a szőke, csinos operettprimadonna a sztárok közé érkezett. A közönség oda volt érte, mert remek volt a hangja és ami ennél is fontosabb, természetesen, mindenfajta manír nélkül játszott a színpadon. Huszonöt éves korára már lábai előtt hevert Budapest, Zilahy pedig a Váci utcában vett egy szép lakást, ahol együtt élt az édesanyjával és két kutyájával, Vuncsival és Lilivel.

Az újságírók állandóan a nyomában jártak. Így derült ki az is, Zilahy 1928 nyarán minden nap reggel kilenckor kelt, strandra ment, majd ebéd után egy órát németül tanult, majd a hatméteres balkonon a mediterrán növényeit csodálta órákon át. Különösen büszke volt az olajfájára. Később Bécsben, majd Párizsban is sikeres lett, megesett, hogy a francia fővárosban 35 mozi játszott a Zilahy főszereplésével készült francia filmet. Ha éppen itthon volt, akkor állandóan fotózták. Strandon vagy éppen a villája kertjében, de Színházi Élet kedvéért egy utcaseprővel töltötte a napját. Vele ebédelt, autókázott és még teniszezett is. Zilahy Irén rendszeresen feltűnt a Színházi Élet címlapján is, ahová csak a legnagyobbak kerülhettek a korszakból, így Muráti Lili, Bajor Gizi, Honthy Hanna vagy Szeleczky Zita.

Mozifilmesek könyörögtek neki

Aztán 1934-ben egy csodás villát építetett Budán, a Gellért-hegynél. A villa kertjében hatalmas szökőkút is volt, csodás fák és virágok, no meg Zilahy kedvenc kutyái és macskái. Azt is elmesélte, egy lakosztály még üres, és boldog lesz, ha valaki beköltözik oda, jelesül a leendő férje. Ekkor ugyanis már négy éve udvarolt neki dr. Benedek László, a neves ideggyógyász, aki aztán 1937-ben el is vette a színésznőt feleségül. Némi meglepetésre azonban titokban, csak a két tanú jelent meg a belvárosi anyakönyvi hivatalban. Zilahy akkor kijelentette, a férje kérésének megfelelően már kevesebb szerepet vállal. Így is tett. A döntését sokan nem értették, hiszen a karrierje csúcsán volt, a mozifilmesek könyörögtek a szőke szépségnek, hogy ne tegye, ám nem volt esélyük. Zilahy Irén inkább a magánéletét, a család nyugalmát választotta. És ekkor érkeztünk el 1944. április harmadikához.

Az Úrilány szobát keres című darabban

Verőfényes, csodás tavaszi nap volt. Zilahy Irén délelőtt az édesanyjával együtt kiment a villa parkjába és a virágait gondozta. Aztán megszólalt a légiriadó. Ezen a napon bombázta a fővárost első alkalommal az amerikai hadsereg. Tudni kell, Zilahy mindenre felkészült, így egy betonbunkert építetett a villa kertjében, méghozzá 90 centiméteres vastagságú falakkal. Persze tartott tőle, hogy egy esetleges bombázásnál találatot kaphat a villája, ám a bunker készítői megnyugtatták, neki nem eshet baja. Ehhez képest… A légiriadó miatt szólt a villa házfelügyelőjének és annak feleségének, hogy gyorsan jöjjenek és menjenek le együtt a biztonságosnak vélt bunkerba. A sofőrnek is szólt, ő viszont azt mondta, azonnal jön, csak még elszív egy cigarettát. Zilahy az édesanyjával, a házfelügyelővel és annak feleségével lement a bunkerba, bezárták az ajtaját, majd a következő pillanatban több bomba hullt az égből a villa környékére. Az egyik pont a bunker tetejét találta el. Az berobbant és a bent tartózkodó négy ember azonnal meghalt. Esélyük sem volt a túlélésre. A sofőr életben maradt, mert már nem volt ideje lemenni…

Véletlen bombatalálat volt

Csak utóbb derült ki, az amerikai bombázókat megzavarták a német repülők, 14 tengerentúli repülőgépet le is lőttek, a maradék pedig véletlenszerűen megszórta bombákkal Budapest egy-két pontját. És az egyik bomba pont a jelek szerint gyenge felépítményű óvóhelyre zuhant. Órákkal később érte haza Zilahy Irén férje, aki mikor megtudta, hogy mi történt, eszméletlenül esett össze. A felesége ekkor már órák óta halott volt. Mindössze 41 évet adott neki a sors. dr. Benedek László szinte összeroppant a felesége halála miatt. A II. világháború végén Ausztriába távozott, s ott halt meg, meglehetősen fiatalon, hiszen 1945-ben csupán 58 esztendős volt.

Így ért véget a rajongott primadonna, Zilahy Irén élete, akire Párizsban ma is emlékeznek, itthon viszont mintha elfelejtettük volna. Pedig többet érdemelne az egyik legszebb, de az egyik legpechesebb magyar színésznő.

Fotó: wikipedia

Forrás: ujsagmuzeum.hu

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete