Uncategorized

Az ébredésnek is van tudománya: a beágyazástól még a munkában is hatékonyabb lehet

A jól kialakított rutinok csökkentik a stresszt az életünkben, energiával töltenek fel, és ezáltal eredményesebbek lehetünk egész nap. Néha pár apró változtatás is elég ahhoz, hogy könnyebben kezdjünk a teendőinknek még a szürke januárban is.

Tűzzünk ki egy célt!

Üljünk le néhány percre – akár a reggeli teánkkal, kávénkkal a kezünkben –, lélegezzünk mélyeket, majd válasszunk ki egy szót vagy egy mondatot, amely a napi célunkat fogalmazza meg. Nem kell komoly elvásárokat támasztani, ilyen egyszerű dolgokra gondoltunk, mint például: „Ma szeretném magabiztosnak érezni magam”, ha mondjuk, egy fontos prezentáció, megbeszélés előtt állunk. A lényeg, hogy próbáljunk magunkba nézni, mire van szükségünk. Nemcsak azt érdemes átgondolnunk, hogy mi a célunk az adott napon, összpontosítsunk arra is, mi tesz minket boldoggá, mi az, ami energiát és motivációt ad.

Online-csend

Még épphogy csak kinyitottuk a szemünket, de máris a telefonunkat böngésszük? Nem a legjobb megoldás, egyrészt mert rengeteg időt elvesz észrevétlenül is, másrészt pedig, ha negatív hírekkel kezdjük a reggelt, az az egész napunkra rányomhatja a bélyegét. A telefonozással töltött idő helyett próbáljunk másként felébredni: néhány perc jóga, viráglocsolás, vagy egy-két légzőgyakorlat a balkonon csodákra képes. Ezenkívül célravezető lehet, ha csendben, nyugodtan isszuk meg a teánkat, kávénkat, akár úgy is, hogy néhány perccel előbb ébredünk, mint a család többi tagja.

Móka és kacagás

Reggel, amikor az óra 5.30-kor, a legszebb álmunkból kelt fel, nehezen elképzelhető, hogy vidámak legyünk. Pedig érdemes megpróbálni, ha ugyanis reggel nevetünk, endorfinhormont termel a szervezetünk, amitől egész nap jobban érezzük magunkat. Hogyan legyen jókedvünk? Hallgassuk meg a kedvenc zenénket, vagy nézegessük meg a telefonunkkal fotózott szép emlékeinket.

Ki korán kel…

Mozart, Goethe, Matt Damon, Barack Obama – mi a közös bennük? Állítólag mindannyian korán keltek, még akkor is, ha épp nem feltétlenül volt szükséges. Kutatások szerint, aki korán kel, az sikeresebb az élet minden területén. Mi ennek a magyarázata? Ha többet vagyunk ébren, több időnk van elintézni a dolgainkat. Természetesen a korán kelés csak akkor kifizetődő és hasznos, ha időben lefekszünk aludni, ha ugyanis nem pihenjük ki magunkat, biztosan nem leszünk hatékonyak.

Persze könnyű mondani, hogy keljünk korán, ám kezdetben, amíg nem szoktunk hozzá, bizony nagyon csábító lehet a szundigomb a telefonon. Ezért – ha az elhatározás megvan – érdemes az első hetekben egy hagyományos, szundigomb nélküli ébresztőórára cserélni a telefont.

Rend a hálóban

Kiszállunk az ágyból, és már rohanunk is? Ne tegyük! Inkább ágyazzunk be! Bár úgy tűnik, ezzel időt veszítünk a reggeli készülődés közben, ám ha beiktatjuk a rutinunkba, akkor automatikusan menni fog. És miért jó ez? Mert máris tettünk valamit, és ez boldogsággal fog eltölteni bennünket, ráadásul, ha rendben van az otthonunk, jobban érezzük magunkat távozáskor is. Mindig időszűkében vagyunk? Akkor készítsük ki előző este a ruhánkat, és az ott megspórolt időt tudjuk az ágyazásra fordítani.

Mozgás

Persze jól hangzik, és mindenki tudja, hogy a sport milyen hasznos az egészség megőrzése szempontjából, de kinek van ideje reggel egy-másfél órát kocogni, konditerembe menni? Ám van egy jó hírünk: már néhány perc torna, séta, jóga is segít, hogy testileg, szellemileg fittek legyünk, és így induljunk munkába.

Mindig ugyanakkor

Az állandó rohanásban mindennap más időpontban kerülünk ágyba? Nem a legjobb megoldás. Aki rendszeresen közel azonos időpontban fekszik le és kel föl, az kipihentebbnek érzi magát, és jobban helyt tud állni a mindennapokban. A Bostoni Egyetem kutatása szerint azok a diákok, akik közel azonos időpontban – ráadásul viszonylag korán (22.00 óra előtt) feküdtek le és közel azonos időpontban keltek fel, jobb jegyeket kaptak, mint a rendszertelen időben lefekvők.

Vízzel indítsuk a napot!

Jennifer Aniston színésznő saját bevallása szerint minden reggel egy pohár citromos vizet iszik napindítóként. Hogy ez lenne a jó megjelenés titka? Nyilván nem csak ez, ám ártani biztosan nem árt. Tény ugyanis, hogy reggel sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, hiszen az alvás során folyadékot veszítettünk (izzadás formájában), ám értelemszerűen alvás közben nem pótoltuk azt. A hidratáláson kívül az anyagcserét és az emésztést is segíti, ha iszunk egy pohár vizet a kávénk előtt.

Szelektáljunk a teendőkből!

Miközben a kávéfőzőhöz megyünk, összeszedjük a gyerek játékait, ellenőrizzük az e-maileket, újságot olvasunk, és közben még a mosógépet is bekapcsoljuk? Aztán annyira összesűrűsödik minden és úgy elszalad az idő, hogy kávé nélkül, kapkodva indulunk útnak. Ismerős? Próbáljunk meg inkább egyszerre csak egy dologra koncentrálni, főleg olyanokra, amelyek nem igényelnek sok időt.

Hasznos utazás

Az e-mailek olvasására, a napi teendőlista írására, a közösség média ellenőrzésére tökéletes lehet az utazás – persze, ha nem saját autóval megyünk. A vonaton, villamoson, buszon nyugodtan átgondolhatjuk a napunkat, információhoz juthatunk.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete