Rakottkrumpli-pite
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 8 db nagy krumpli
- 6 db keménytojás
- 15 dkg füstölt, főtt sonka, felkockázva
- 3 dl tejföl
- só, bors
- a forma kikenéséhez vaj, zsemlemorzsa
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
- a megkenéshez: 1 db tojás
Elkészítés:
- A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, felkarikázzuk. A keménytojásokat is felszeleteljük.
- Miközben fő a krumpli, omlós tésztát készítünk: eldörzsöljük a lisztet a vajjal, sót, egy tojássárgáját és tejfölt dolgozunk hozzá minél gyorsabban, végül egy kis tejet vagy hideg vizet, hogy összeálljon. Húsz percig pihentetjük.
- Egy 28 cm-es kapcsos tortaformát (vagy magas falú tepsit) kivajazunk, meghintünk kevés zsemlemorzsával, és kibéleljük a vékonyra nyújtott tésztával.
- Rétegezzük a felkarikázott főtt krumplit és a felkarikázott tojást, közben tejföllel meglocsoljuk. Ráborítjuk a tésztát, megszurkáljuk, lekenjük egy tojással, majd 200 fokos sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Langyosan szeleteljük.
Rizsropogós kéreggel, avagy lecsós rizstorta
Hozzávalók 6 személyre:
- 35 dkg basmati rizs
- 1 csipet sáfrány
- 5 dkg vaj, olaj
- 1 dl görög joghurt
- ½ üveg lecsó
Elkészítés:
- A rizst nagy tálban alaposan, folyamatos keverőmozdulatokkal átöblítjük, leszűrjük, és tiszta vízben többször átöblítjük, amíg az víz nem válik szinte teljesen áttetszővé.
- Egy 5 literes lábasban vizet forralunk, hozzáadunk 4 dkg sót, majd beletesszük a rizst. Megvárjuk, hogy a víz újra forrjon, a rizst néha megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a szemek. Erős lángon kb. 8-10 percig előfőzzük, akkor jó, amikor a külseje már kissé megpuhult, de a közepe még kemény.
- Leszűrjük, és lemossuk hideg vízzel, majd egy konyharuhán kiterítjük száradni. A rizs kb. negyedét összekeverjük a joghurttal és a beáztatott sáfrány felével.
- Lábasban olajat hevítünk, erre szórjuk a joghurtos rizst, szorosan lenyomkodjuk. Néhány percig pirítjuk, ez lesz a ropogós réteg.
- A maradék előfőzött rizs felét lazán erre a rétegre halmozzuk, majd rákanalazzuk a házi vagy bolti lecsót.
- Következik a rizs másik fele: kissé piramisszerűen halmozzuk fel, lehetőleg ne érjen a lábas falához. Fakanállal négy lyukat „fúrunk” a rizs tetejébe, ebbe öntjük a maradék sáfrányt és a vajat, ami a gőzölés során jól beleolvad.
- Szorosan lefedjük konyhai papírtörlővel és fedővel, majd kb. 15 percig gőzöljük. Néhány percet várunk, majd fejjel lefelé egy tálra borítjuk, hogy a ropogós réteg kerüljön a tetejére.
Csibi Szilvia, Kner Piroska, Erdőháti Áron, Sándor Katalin/Paprika tv