Csípős sütőtökkrémleves
Hozzávalók:
- 60 dkg pucolt sütőtök
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- 2 dl natúr joghurt
- frissen reszelt gyömbér vagy szárított, őrölt gyömbér
- morzsolt csili
Elkészítés:
- Megpucoljuk és felkockázzuk a tököt, majd olívaolajon félig puhára dinszteljük. Felöntjük kb. 1 liter vízzel vagy zöldséglével, megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve teljesen puhára főzzük.
- Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a joghurtot, ízlés szerint a frissen reszelt gyömbért és a csilit. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk. A leves egyszerre legyen édeskés és kicsit savanykás a joghurttól, és csípős a csilitől és a gyömbértől.
- Tálalás előtt csipetnyi fahéjjal és pár csepp limelével még pikánsabbá tehetjük.
Sütőtökös rizses hús
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- olaj
- 60 dkg sertéscomb vagy tarja
- só, frissen őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss vagy 2 evőkanál szárított zsálya
- 1 db paradicsom
- 80 dkg pucolt sütőtök
- 20 dkg rizs
- snidling a tálaláshoz
Elkészítés:
- A finomra vágott hagymát az olajon megdinszteljük. Beletesszük a felkockázott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a zsályát, lepirítjuk a húst. Beletesszük a feldarabolt paradicsomot, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedjük, és 40 percig főzzük a húst.
- Közben felkockázzuk a sütőtököt, és a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, lefedve pár perc alatt puhára pároljuk a tököt is. Ha szükséges, öntünk alá egy kevés vizet.
- A rizst lobogó, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd elkeverjük a tökös raguval. Sózzuk, borsozzuk, friss snidlinggel ízesítjük.
Húsragus-sütőtökös pite
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 2 dl natúr joghurt
- 15 dkg vaj
- só
- 1 db tojás a tészta megkenéséhez
A feltéthez:
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3-4 evőkanál sűrített paradicsom
- 25 dkg sütőtök
- só, bors, olaj
- friss petrezselyem vagy snidling
Elkészítés:
- tésztához a lisztet elmorzsoljuk a joghurttal, megsózzuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és összegyúrjuk a tésztát. Ha esetleg nem gyúrható, kevés hideg vizet adunk hozzá. Ha összeállt, 30 percre (de lehet tovább is) hűtőbe tesszük.
- A raguhoz az apróra kockázott hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, lepirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát és az őrölt fahéjat.
- Lefedve 30 percig pároljuk, majd beletesszük a sűrített paradicsomot, további 30 percig pároljuk, és ha szükséges, időnként kevés vizet öntünk alá, hogy ne kapjon oda.
- A hámozott tököt felkockázzuk, elkeverjük a raguban, és 10 percig együtt főzzük.
- Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát kerek lapnak kinyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Rákanalazzuk a sütőtökös ragut, visszahajtjuk a tészta széleit, megkenjük a felvert tojással, és 25-30 perc alatt készre sütjük.
- Tálaláskor frissen vágott petrezselymet, esetleg snidlinget szórunk rá.
Képek: Vrábel Kriszta