Egészség Konyha

Tünetenyhítő házi patika a kamrából: gyógyerejű teák és egzotikus fűszerek segítenek a nyavalyákon

Mihamarabb meg akarunk szabadulni a tüsszögéstől, orrdugulástól, torokkaparástól. Ehhez azonban nem kell feltétlenül azonnal a gyógyszertárba rohannunk, otthon is találhatunk csodaszereket.

A vírusok okozta légúti megbetegedések ellen úgy vehetjük fel a leghatékonyabban a harcot, ha a tüneteket igyekszünk enyhíteni. A legfontosabb gyógyszer a pihenés, hiszen a szer­vezetnek ilyenkor regenerálódnia kell. Maradjunk otthon – így legalább másokat sem fertőzünk –, aludjunk, pihenjünk sokat, és vessük be a ház körül található náthaűző szereket!

Az egzotikus gyömbér

Ez a csípős fűszernövény a legjobban forró teaként fejti ki a hatását. Reszeljünk le vagy vágjunk apróra egy kevés nyers gyömbért, és forrázzuk le. Hagyjuk pár percig állni, majd szűrjük le a teát, és ízesítsük citrommal, mézzel. Szálas tea vagy gyümölcstea készítésekor is tehetünk a csészébe vagy a teáskannába pár szelet gyömbért. A tea nemcsak a klasszikus náthás tüneteket és a torokfájást enyhíti, hanem az ilyenkor szintén gyakran jelentkező émelygést is.

Gyógyerejű teák

A testünk hidratálása a szokottnál is lényegesebb betegség idején. A torokfájás tüneteit is enyhíti, ha nem szárad ki a torkunk. Meleg, illetve hűvös, de nem túl hideg italokat egyaránt fogyaszthatunk, a legtöbbünknek ilyenkor jobban esik a meleg tea. A fekete és a zöld tea a betegség leküzdését támogató antioxidánsokat tartalmaz. De remek gyógytea főzhető a gyulladáscsökkentő hatású kamillából, az izzasztó és köhögést enyhítő hársfából vagy az immunrendszert támogató echinaceából. Még jobb, ha a teánkat egy kis mézzel ízesítjük.

Természetes gyógyszer: a méz

Teába keverve és önmagában is segít a torokfájás és a nátha tüneteinek enyhítésében. Kis mértékben fertőtleníti a torkot, és egyes hatóanyagai felveszik a harcot a baktériumokkal, a vírusokkal szemben. Egy éven aluli babáknak azonban a botulizmus nevű fertőzés veszélye miatt nem szabad mézet adni.

Probiotikus csodaszerek

Ha a bélflóránk egészséges, vagyis a beleinkben lakó hasznos baktériumok összetétele megfelelő, az immunrendszerünk is jobban működik. Ajánlott tehát gyakran fogyasztani olyan élelmiszereket, amelyek elősegítik ezt az egyensúlyt. A savanyú káposzta a C-vitamin mellett a benne lévő probiotikus baktériumok miatt is az egyik legjobb élelmiszer ilyenkor – ráadásul a baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikus rostokat is nagy mennyiségben tartalmaz. De az élőflórás joghurt is sokat segíthet, különösen, ha rostokban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel, teljes kiőrlésű kenyérrel, zabpehellyel fogyasztjuk.

Mikor menjünk orvoshoz?

Amennyiben a tüneteink néhány nap alatt nem enyhülnek, sőt erősödnek, akkor elképzelhető, hogy a vírusfertőzés mellett bakteriális fertőzés is fellépett. Ha az erősödő torokfájáshoz, fájdalmas nyeléshez magas láz, fülfájás, ízületi fájdalom társul, mindenképpen keressük fel az orvost. A nyaki merevség és a nehézlégzés, a mellkasi fájdalom pedig sürgős kórházi ellátást igényel.

Kórokozók ellen fokhagyma

Ez az erőteljes aromájú fűszernövény a benne található allicin nevű vegyület miatt szintén rendelkezik kórokozó-­ellenes hatással. Emiatt képes lehet enyhíteni a felső légúti betegségekkel járó kellemetlenségeket, miközben erőteljes aromája felszabadítja a légutakat. Egy összenyomott fokhagymagerezd mézzel és citrommal keverve a népi gyógyászat leg­ismertebb nátha­ellenes szere – még ha nem is árt alaposan fogat mosnunk utána.

C-vitaminos erősítők

Az immunrendszer megfelelő működéséhez C-vitaminra van szükség. Ha náthásak vagyunk, fogyasszunk minél több gyümölcsöt és savanyú káposztát, a szükséges folyadékmennyiséget pedig igyekezzünk C-vitamin-tartalmú italokkal magunkhoz venni. A forró tea azonban károsíthatja a citromban lévő C-vitamint, így ha a vitaminpótlás a cél, jobban járunk a frissen facsart citrom- vagy narancsléből készülő langyos limonádéval.

Párásítsunk!

Ha száraz a levegő a szobánkban, rosszabbodnak a felső légúti fertőzések tünetei, így érdemes gondoskodni a megfelelő páratartalomról. Használhatunk párásító készüléket is, amelyet akár a patikában kapható gyógyvízzel is feltölthetünk, de az is jó megoldás, ha egy mélyebb tálkában vizet teszünk a fűtőtestre. A vízbe csepegtessünk néhány csepp citrom, borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat, amelyek fertőtlenítő tulajdonságokkal bírnak, és a légutakat is segítenek tisztán tartani. Hat éven aluli gyerekek közelében viszont nem ajánlják a borsmenta és az eukaliptusz illóolaj használatát, inkább a citrom vagy a levendula illóolaját. A meleg illóolajos fürdő kitisztítja a légutakat, és segít a kórokozók elpusztításában.

Szöveg: Csiki Judit

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete