Répatorta-pohárkrém
Hozzávalók 6 adaghoz:
• 5 dkg tönkölybúzaliszt
• 2,5 dkg zabpehely
• 15 dkg sárgarépa
• 2 evőkanál őrölt fahéj
• 2 evőkanál nyírfacukor
• 1 db L-es tojás
• 20 dkg mascarpone
• 2 dl tejszín
• 1 citrom leve és héja
• 3 tojás fehérje
• 5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer (eritrit)
1. A tésztához az egész tojást elektromos habverővel fehéredésig verjük a nyírfacukorral. Hozzászitáljuk a tönkölylisztet, az őrölt fahéjat, óvatosan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a zabpelyhet és a sajtreszelőn reszelt sárgarépát.
2. A tésztát kb. 2 cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsire kenjük, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, konyhai aprítóval morzsásra daráljuk.
3. A habhoz a mascarponét összekeverjük a citrom levével, az édesítőszerrel és a citrom héjával, hozzáadjuk a felvert tejszínhabott, és összeforgatjuk a masszát. A tojásfehérjét külön felverjük kemény habnak, a mascarponés krémhez forgatjuk, poharakba rétegezzük, és a répatortamorzsával megszórjuk.
Fotó: Vrábel Kriszta