Konyha

Hús nélkül is ízletes: Paradicsomos-kecskesajtos pite – Recept

Fantasztikus húsmentes pite, ami tökéletes választás egy főétkezésre is.

Paradicsomos-kecskesajtos pite

Hozzávalók 12 szelethez:
• 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 5 dkg világos tönkölyliszt
• 10 dkg vaj
• 1 dl natúr joghurt
• só
• 25 dkg fürtös paradicsom
• 1,5 dl paradicsompüré
• 10 dkg kecskesajt
• 5 dkg mandula
• 1-1 kis csokor bazsalikom és petrezselyem
• frissen őrölt bors
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál olívaolaj

1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a vajat, a joghurtot és egy teáskanál sót. A tésztát összegyúrjuk, lisztezett felületen kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 22-24 cm-es piteformát vagy tepsit. A tészta alját villával megszurkáljuk.
2. A paradicsompürét elkeverjük a zúzott fokhagymagerezddel, sóval, kevés frissen őrölt borssal ízesítjük, majd megkenjük vele a tésztát.
3. A paradicsomot feldaraboljuk, és a tésztára halmozzuk. A sajtot ráreszeljük, majd az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük a pitét. A mandulát a konyhai aprítógép táljába tesszük, hozzáadjuk a petrezselymet, a bazsalikomot, az olívaolajat, és összeturmixoljuk. Kevés sóval ízesítjük. Tálalás előtt rászórjuk a zöldfűszeres keveréket a pitére.

fotó: Vrábel Kriszta