Konyha

Rajongásunk új tárgya a tányéron: Zöldségpástétom lepénykenyérrel – Recept

A mártogatósokat mindenki szereti, ezért a krémért pedig egyenesen rajongani kell!

Zöldségpástétom lepénykenyérrel

Hozzávalók 4 főre:
• 15 dkg zellergumó, reszelve
• 15 dkg répa, reszelve
• 5 dkg zöldborsó
• 1 csokor petrezselyemzöld
• 1 kisebb fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve
• 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
• 2 evőkanál kókuszzsír
• só, frissen őrölt bors
• negyed teáskanál magos mustár
A lepénykenyérhez:
• 12,5 dkg barna rizsliszt
• 2,5 dkg kölesliszt
• 10 dkg burgonyakeményítő
• 1 teáskanál útifűmaghéj
• 1 teáskanál só
• 1,5 evőkanál étolaj
• 1,5 dl langyos víz
• 1 csomag instant élesztő

1. Egy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanál kókuszzsírt. Beleszórjuk a hagymát és a fokhagymát. Finoman sózzuk, 3-4 percig pároljuk. Ráborítjuk a zöldségeket, átforgatjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel. Lefedjük, és 6-8 percig pároljuk.
2. Levesszük a fedőt, és tovább pároljuk, amíg el nem fő a leve. Borssal és petrezselyemmel fűszerezzük, ha kell, sózzuk. Hozzáadjuk a második kanál kókusz­zsírt, hagyjuk langyosra hűlni, mustárral ízesítjük, majd az egészet összepürésítjük. Formákba adagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük.
3. A lepénykenyér hozzávalóit egy keverőtálba tesszük, alaposan összedolgozzuk, és 3-4 perc alatt kigyúrjuk. Mivel nincs benne sikér, nem kell sokáig dagasztani. Langyos helyen 25 percig kelesztjük, majd 4 lepényt formázunk belőle. Forró serpenyőben, kis olajon mindkét oldalán hólyagosra sütjük. A pástétommal tálaljuk.

Recept: Szatmári Feri

Fotó: Puskás Nóra

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete