Csokis-málnás-céklás tortácska
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
• 20 dkg cékla
• 2 db tojás
• 10 dkg cukor
• 10 dkg étcsokoládé
• 15 dkg fagyasztott málna
• 2 dkg vaj
• 17 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 1 dl étolaj
• 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• egy csipet só
A díszítéshez:
• díszcukor vagy tortadara
1. A céklát héjastól puhára főzzük, majd meghámozzuk, és botmixerrel pürésítjük.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
3. Az egész tojásokat elektromos habverővel habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és a céklapürét, valamint 5 dkg, vízgőz felett megolvasztott étcsokoládét. Hozzászitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet, és belekeverjük a csipet sót. Fakanállal összeforgatjuk. Végül a kiolvasztott málnát is óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
4. Vajjal vagy olajjal kikent és kakaóval elkevert liszttel kiszórt két kisebb vagy egy nagyobb kapcsos tortaformába simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
5. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, és a maradék, vajjal együtt megolvasztott 5 dkg csokoládéval megcsurgatjuk a tetejét. Kicsit hűlni hagyjuk, majd megszórjuk a díszcukorral.
Fotó: Vrábel Kriszta