Konyha

Spórolós édességek zöldségből 130 forint alatt: egészséges nassolnivalók a családnak – Recept

Kevés zöldséget eszik a családunk a mindennapokban? Rejtsük el a desszertben, és mindenki repetát kér majd belőle! Semleges íze ugyanis remekül kiegészíti az édességekét.

Cukkinis-joghurtos szelet

Hozzávalók 10 szelethez:
• 20 dkg cukkini
• 2 db tojás
• 10 dkg cukor
• 1 db lime vagy egy kisebb citrom
• 17 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 1 dl étolaj
• 1 dl natúr görög joghurt
• egy csipet só

1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
2. Az egész tojásokat elektromos habverővel habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és a joghurtot, a lime kifacsart levét, és hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, majd elkeverjük benne a csipet sót is. Fakanállal összeforgatjuk.
3. A cukkinit sajtreszelőn lereszeljük, és ezt is hozzákeverjük a tésztához.
4. A tésztát 7 dl-es szili­konos tömb formába simítjuk, és az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e.

Édesburgonyás-narancsos kuglóf

Hozzávalók egy 10 szeletes kuglófhoz:
• 20 dkg édesburgonya
• 2 db tojás
• 10 dkg barnacukor
• 1 db bio narancs
• 17 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 1 dl étolaj
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• 1 evőkanál őrölt gyömbér
• egy csipet só

1. A hámozott, felkockázott édesburgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük. Annyi vizet hagyunk rajta, amennyi épphogy nem lepi el, és botmixerrel simára turmixoljuk.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
3. Az egész tojásokat elektromos habverővel habosra keverjük a barnacukorral. Hozzáadjuk az olajat és az édesburgonya-pürét, a narancs lereszelt héját, fél narancs levét. Hozzászitáljuk a sütőporral és a fűszerekkel elkevert lisztet, és a csipet sót is belekeverjük. Fakanállal összeforgatjuk.
4. Vajjal vagy olajjal kikent és liszttel kiszórt kuglófformába simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Csokis-málnás-céklás tortácska

Hozzávalók kb. 12 szelethez:

• 20 dkg cékla
• 2 db tojás
• 10 dkg cukor
• 10 dkg étcsokoládé
• 15 dkg fagyasztott málna
• 2 dkg vaj
• 17 dkg liszt
• ½ tasak sütőpor
• 1 dl étolaj
• 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
• egy csipet só
A díszítéshez:
• díszcukor vagy tortadara

1. A céklát héjastól puhára főzzük, majd meghámozzuk, és botmixerrel pürésítjük.
2. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük.
3. Az egész tojásokat elektromos habverővel habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat és a céklapürét, valamint 5 dkg, vízgőz felett megolvasztott étcsokoládét. Hozzászitáljuk a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet, és belekeverjük a csipet sót. Fakanállal összeforgatjuk. Végül a kiolvasztott málnát is óvatosan beleforgatjuk a tésztába.
4. Vajjal vagy olajjal kikent és kakaóval elkevert liszttel kiszórt két kisebb vagy egy nagyobb kapcsos tortaformába simítjuk a tésztát, és az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
5. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, és a maradék, vajjal együtt megolvasztott 5 dkg csokoládéval megcsurgatjuk a tetejét. Kicsit hűlni hagyjuk, majd megszórjuk a díszcukorral.

Fotó: Vrábel Kriszta

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete