Konyha

Ma a férjem főz! Három elronthatatlan recept kezdőknek, ha kedveskedni szeretnének a nejüknek

Ezt a finom és különleges menüt olyan egyszerű elkészíteni, hogy még az is bátran nekiállhat, aki csak elvétve forgolódik a konyhában.

Póréhagymás borsókrémleves baconcsipsszel

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 1 kisebb póréhagyma
• 50 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
• 4 szelet bacon
• egy kis csokor bazsalikom
• 2 evőkanál olívaolaj
• só, frissen őrölt bors

1. A póréhagymát karikákra vágjuk, 2/3 részét egy lábosban, 2 evőkanál olívaolajon puhára dinszteljük.
2. Hozzáadjuk a borsót, ezt is dinszteljük pár percig, majd felöntjük 1,2 liter vízzel. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot, és lefedve 15 percig főzzük a levest. Ha megfőtt, botmixerrel krémesre turmixoljuk.
3. A tálaláshoz zsiradék nélküli serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnaszeleteket. Konyhai papírtörlőre szedve hűlni hagyjuk őket, miközben a felesleges zsír is lecsepeg róluk.
4. A levest a maradék felkarikázott póréhagymával, a morzsolt szalonnával és bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

Krémsajtos-spenótos tészta

Hozzávalók
4 adaghoz:
• 50 dkg fusilli, penne vagy pillangótészta
• 20 dkg bébispenót
• 2 gerezd fokhagyma
• 15 dkg tejszínes krémsajt
• 10 dkg feta sajt
• 25 dkg koktélparadicsom
• kevés kemény sajt a tálaláshoz
• só, frissen őrölt bors
• olívaolaj

1. A sütőt 250 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük a megmosott, lecsepegtetett koktélparadicsomokat, és a forró sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük őket.
2. Egy nagyobb serpenyőben, 2 evőkanál olívaolajon átfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a bébispenótot, és 1 perc alatt megfonnyasztjuk a leveleket. Sóval, borssal ízesítjük. Belekanalazzuk a krémsajtot, rámorzsoljuk a fetát, és elkeverjük.
3. A tésztát bő, lobogóan forró, sós vízben megfőzzük (ne legyen teljesen puha), és leszűrjük. Egészen kevés vizet hagyunk alatta, majd a serpenyőbe, a krémsajtos spenótra szedjük, és összekeverjük vele.
4. Hozzáadjuk a sült paradicsomszemeket, sajtforgáccsal megszórva tálaljuk.

Ananászos-kókusztejes chiapuding

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 10 dkg chiamag
• 1 kisebb ananászkonzerv
• 1 kisebb kókusztejkonzerv
• 1 evőkanál méz
• egy csipet só

1. Egy nagyobb keverőtálba szűrjük az ananászkonzerv levét. Elkeverjük a kókusztejjel, hozzáadjuk a mézet és a csipet sót.
2. Hozzákeverjük a chiamagot és a felkockázott ananászhús felét. 20 percig állni hagyjuk, közben 3-4 alkalommal átkeverjük. A többi ananászt botmixerrel pépesítjük.
3. A chiamagos masszát 4 pohárba szétosztjuk. Rákanalazunk egy rétegnyit a pépesített ananászból, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.

Fotó: Vrábel Kriszta