Címlapsztori Konyha Sztár

Ételt nevezett el magáról Rátonyi Róbert: a Robi krumpli titkos receptjét eddig csak a családja ismerte 

Az operettszínész nem csak a színpadon, hanem a konyhában is otthonosan mozgott. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1983-ban három remek étele is bekerült a Ki mit főz? - Muzsikus szakácskönyv című kiadványba, amibe a kor leghíresebb zenészeinek családi ételei kaptak helyet.

Az operettszínész nem csak a színpadon, hanem a konyhában is otthonosan mozgott. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1983-ban három remek étele is bekerült a Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv című kiadványba, amibe a kor leghíresebb zenészeinek családi ételei kaptak helyet. Főzött a képes receptkönyvnek Koós János, Kincses Veronika, Gregor József, de még Antal Imre is.

Rátonyi Róbert előszava 1983-ból:

A színész főztjéről még fotó is bekerült a könyvbe

A családom már gyerekkoromban “tótocskának” nevezett, mert imádtam a krumplit. Ma is!! Így aztán “Robi krumpli” néven készítettem el életem első főztjét 18 éves koromban, melynek alábbi a receptje:

Robi krumpli (4 személyre)

Meghámozunk tizenkét darab, lehetőleg egyenlő nagyságú krumplit és megsütjük a sütőben. A tetejét levágjuk, majd kivájjuk a belét úgy, hogy csak ujjnyi vastag fala maradjon. Amit kivájtunk, azt szitán áttörjük és kevés tejet adunk hozzá. Lábosba tesszük, egyenletes tűzön megkeverjük és hozzáadunk két darab kockára vágott keménytojást (lehet három is), tizenöt deka kockára vágott szalonnát és tíz deka sonkát. Sózzuk, majd belekeverünk három deka reszelt sajtot és a krumplikat ezzel megtöltjük. Három deka sajtot hintünk még a krumplik tetejére és pár percre a forró sütőbe tesszük.

Salátát is készítünk hozzá. Ehhez veszünk öt fej salátát, a salátafejeket jól megtisztítjuk és megmossuk. Egy deci ecetet vízzel felengedünk, két deka cukorral, egy deka sóval és kevés reszelt hagymával ízesítjük, mindezt a salátafejekre öntjük és tálaláskor egy dl olajjal megöntözzük.

A Zenei ki mit főz borítója Gregor Józseffel 1983-ból

Operett szelet

Tíz darab tojásfehérjét 16 deka cukorral kemény habbá verünk, aztán hozzákeverünk 3 deka őrölt diót, 12 deka lisztet. Két tepsinek a felfordított alját bezsírozzuk és vékonyan belisztezzük. Kezünkkel a tepsiken a tésztát egyenletesen elkenjük, majd mérsékelt tűznél világos barnára sütjük. A sütőből kivesszük,  késsel alávágunk és 3-3 darabra felszeleteljük hosszában.

Amikor a tészta kihűlt, az alábbi krémmel töltjük meg: habosra keverünk 30 deka vajat, 30 deka porcukrot és egy darab tojást. Belerakunk 3 deka olvasztott csokoládét, 3 deka pörkölt, darált diót és 2 cl rumot. Ezután az egészet a jégszekrénybe tesszük és kifagyasztjuk. Majd felolvasztunk 7 deka csokoládét, langyosan két evőkanál olajjal jól elkeverjük. Ezzel áthúzzuk a tésztát.  Ha megkeményedett a csokoládé, meleg vízbe mártott késsel tetszés szerint felszeleteljük. A leírtak 15 darab süteményhez elegendők.

Ibizai rántotta (4 személyre)

Nyolc deka szeletekre vágott gombát 15 deka finomra vágott hagymával 5 deka vajon megpirítunk, hozzáadunk 10 deka karikára vágott zöldpaprikát és 30 deka lehámozott, kockára vágott friss paradicsomot. Mindezt jól felhevítjük,  megsózzuk, rászórunk vágott petrezselyemzöldjét. Ezzel töltjük meg a tojáslepényt, melyet 15 tojásból készítünk.

A tojásokat felütjük egy mély tálban, hozzáadunk fél deci tejszínt és egy deka sót. Villával jól elhabarjuk. Öt deka vajat nyílt láng fölé teszünk serpenyőbe. Ha sistereg, beleöntjük az összehabart tojásokat. Ezután villával addig kell kavargatni, rázogatni, amíg sűrűsödni kezd. Akkor villával összetekerjük és egy percre még ott hagyjuk a tűz felett, hogy összepiruljon. Aztán tálra borítjuk, a már elkészített masszával a lepényt megtöltjük, összetekerjük és tetejére liszttel meghintett és zsírban kisütött hagymakarikát teszünk.

Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal, Zenei ki mit főz? – Muzsikus szakácskönyv