Otthon és Kert

Ezreket spórolhat a számlán: ezeket az egyszerű szabályokat tartsa be, hogy bent maradjon a meleg

Néhány könnyen kivitelezhető trükkel és némi odafigyeléssel nem kell többé aggódnunk, hogy a hideg idő beálltával kiadásaink az egekbe szöknek.

A jó szigetelés ezreket jelent

Egy háztartás energiafelhasználásának akár 75%-át is kiteheti a fűtés. Ha a ház építésekor nem, de utólag is sokat tehetünk azért, hogy lejjebb nyomjuk a fűtésszámlánkat. Nézessük át a fűtésrendszert, mert az elkoszolódott csövek csökkenthetik a fűtés hatásfokát. Leginkább a nyílászáróknál szökhet el a meleg. A szivacsos, öntapadós ragasztócsík élettartama nem olyan hosszú, de a hideget kint tartja, és néhány szezonon át megoldja a problémát. Ha van bennünk vállalkozó kedv, no és némi kézügyesség, akkor a szilikonos, csőrös feltöltést is kipróbálhatjuk, és ez akár 10 évre is megfelelő szigetelést biztosít.

Alternatív megoldások

A gázszámlánkon természetesen sokat spórolhatunk, ha más fűtési módokat is igénybe veszünk. Ez először nagyobb anyagi befektetést jelent, de hamar meg is térül. Napelemmel a víz melegítését a természetre bízhatjuk, ha pedig lehetőségünk van, kandallóval, kályhával is fűthetünk. Ez azért is nagyon jó megoldás, mert – főleg azokban a helyiségekben, ahol a kémény felfut –, hosszú ideig kellemes meleg lesz, és nem kell bekapcsolni a fűtést a hűvösebb, őszi napokon. Fontos tudni annak, aki most tér át a kályhás, kandallós tüzelésre: a fát tavasszal, kora nyáron érdemes megvenni, mert egyrészt olcsóbban hozzájuthatunk, másrészt van ideje kiszáradni, hogy jobban égjen.

TIPP

Ha tetőtérben vagy emeleten lakunk, fontos tudnunk, hogy a legtöbb hő éppen a padlás felé távozik. Ha üveggyapotot fektetünk a padlás padlójára, azzal elérhetjük, hogy az emeleti szobákban, tetőtérben akár több fokkal melegebb legyen télen. Sőt, mivel nyáron a meleget tartja kívül, nem lesz olyan forróság a kánikulai napokon a lakásban.

Játsszunk a fokokkal!

Ha 1 fokkal lejjebb tekerjük a hőfokot, azzal körülbelül 5%-os megtakarítást érhetünk el, tehát 5 fok már tetemes különbséget jelent a számlánkon. A 18 Celsius-fokra levitt fűtés nagyjából egy óra alatt újra felmegy 23 fokra – amíg nincsenek nagy hidegek –, tehát nem hűl ki túlzottan a lakás, 6000 forint körüli összegért pedig vehetünk egész hétre beprogramozható termosztátot. Ezt az okos szerkezetet úgy állíthatjuk be, hogy egy órával hazaérkezésünk előtt kapcsoljon be a fűtés, így – bár napközben spórolunk –, este már a meleg fogad minket otthon. Ugyanígy beprogramozhatjuk azt is, hogy éjszaka 21 fok legyen a lakásban , majd az ébredés előtt fűtsön fel a termosztát 23-24 fokra, hogy ne legyen sokkoló kimászni a meleg ágyból álmosan.

Szellőztetés okosan!

Ne engedjük ki a meleget a lakásból, ugyanis a hosszú ideig, ám csupán bukóra nyitott ablakkal ezt érjük el. A levegőcsere sokkal gyorsabban megtörténik, ha rövidebb időre, de sarkig kitárjuk az ablakot. Öt perc szellőztetéstől felfrissül otthonunk légtere, nem hűl ki a lakás, és legfőképpen a bútorok nem, amelyek szinte sugározzák a hideget.

Apró ötletek, nagy megtakarítás

✔ Ha napfényes napot jósolnak az időjárásjelentők, húzzuk el a függönyöket.
✔ Éjjel viszont húzzuk le a redőnyt, hogy ne szökjön ki a meleg a lakásból!
✔ Ne lógjon rá a radiátorra a függöny, és bútorokat se tegyünk a fűtőtest elé.
✔ A fűtés hatékonyságát növelhetjük, ha a radiátor mögé hővisszaverő anyagot teszünk fel, amelyet hőtükör néven kereshetünk a szakboltokban.
✔ Válasszunk blackout technikával készült sötétítő függönyt! A hő- és fényzáró blackout textíliák színe és fonákja bármilyen árnyalatú lehet, a fényt és a hőt a kettő közé szőtt szénszálak, illetve fekete textilszálak zárják ki.

Fotó: pexels