Divat

Éveket fiatalít a jó szemránckrém: tényleg 18 éves kortól kell elkezdeni kenni?

A fürdőszobában ugyanolyan fontos rituálé a szemünk ápolása, mint a fogmosás. Mivel azonban az eredmény nem azonnal látható és kézzel fogható, hajlamosak vagyunk elfelejteni és elmismásolni.

Hány éves kortól érdemes elkezdeni?

Legjobb minél hamarabb. Bőrgyógyászok és kozmetikusok szerint már 18 éves kortól. Ilyenkor még nem kell a ránctalanító hatás, elég, ha zsírosítja a szem környékét. 30 éves kortól azonban már kötelező a szemránckrém használata, mert csökken a bőrben a kollagéntermelődés.

Külön krém a szemünkre tényleg szükséges?

Igen, mert az arcmimikánk itt a legerősebb: napi több ezerszer húzódik itt össze sok izom. Ráadásul a bőr ezen a területen zsírsejtekben igen szegény, tehát hamar ki-szárad, így könnyebben is ráncosodik. Mindenképpen olyat válasszunk, amit speciálisan erre az érzékeny részre fejlesztettek ki. Mivel a krémeket a legérzékenyebb nyálkahártya közelében használjuk, mindenképpen bőrbarátnak és allergiamentesnek kell lenniük, ezért általában szemészek is tesztelni szokták, mielőtt piacra dobják.

A szemhéjat is be kell krémezni?

Feltétlenül! A szemhéjra is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a szem alatti területekre. A krém felvitelénél a szemhéj felső részén mindig belülről kifelé haladjunk, az alsónál pedig pont fordítva, kívülről befelé. Ezután várjunk egy kicsit, mielőtt kifestjük magunkat, hogy a krém beszívódhasson.

Mit tegyünk a vörös szem ellen?

A kivörösödött szem a túlerőltetés, a száraz levegő, por és pollenek okozta allergiás reakció következménye. Először is aludjuk ki magunkat, ez általában segíteni szokott. Ha azonban mégsem, forduljunk orvoshoz, és kérjünk szemcseppet.

Hogyan pihentethetjük a szemünket?

Ha fáradt a szemünk, automatikusan sűrűbben pislogunk, ezáltal pedig jobban ráncosodunk. Tehát próbáljunk meg a távolba nézni – a legjobb a szabadban a zöld, mert ez a szín nyugtató és relaxáló hatású. Másik tippünk a szemjóga. Ehhez álljunk fel, húzzuk ki magunkat, majd körözzünk néhányat a felsőtestünkkel. Szemünkkel ne nézzük egy pontra, hanem csak úgy nézegessük azt, amit éppen meglátunk. Csukjuk le a szemünket, és forgassuk körbe-körbe, majd nézzünk fel-le tízszer. Végül dörzsöljük össze a tenyerünket, hogy kicsit felmelegedjen, majd helyezzük mindkét szemünkre úgy, hogy szorosan összezáródjanak. Ezután nyissuk ki a szemünket, és egy percig nézzünk sötétbe.

Hogyan tüntethetjük el „láthatatlanul” a szem körüli karikákat?

Az alapszabály: a kevesebb több. Általában elég már egy kis alapozó. Ha mégsem, használjunk folyékony korrektort. Mindig vékonyan vigyük fel a bőrre, mert ha túl sokat használunk, pont az ellenkezőjét fogjuk elérni annak, amit szeretnénk: a ráncokban megül a krém, és kiemeli azokat. Az ujjainkkal csináljuk, mert a bőrünk melegsége által a korrektor egyenletesebben oszlik el, és így nem is látszódik annyira. Annak ellenére, hogy a korrektorokban is vannak ápoló hatóanyagok, előtte mindenképpen használjunk szemránckrémet!

A krémeken kívül mi segít a duzzadt szemeken?

Például a rendszeres nyirokmasszázs: az ujjbegyünkkel finoman végigsimítjuk néhányszor az arcunkat az orrgyöktől a járomcsonton keresztül a fülekig és oldalt a nyak mentén lefelé. Használhatunk hozzá professzionális segítséget, például egy masszázsrollert. Az is segít, ha a szemünkre használt zselét a hűtőszekrényben tároljuk, és így, hidegen használjuk.

Mi a jobb: a zselé vagy a krém?

Attól függ, hogy mit szeretnénk elérni. A krém mindig tartalmasabb, több benne a hatóanyag, inkább a ráncosodás megelőzésére és csökkentésére használjuk. A zselé könnyebb, frissítő és hűsítő hatású, tehát jó választás, ha duzzanatot szeretnénk csökkenteni vagy a szemkörnyéket kicsit felfrissíteni.

Miért bepaskolva kell felvinni a bőrre?

Ha ujjbegyeinkkel finoman beütögetve visszük fel a krémet, akkor biztosan nem fogjuk feleslegesen nyújtani és ráncigálni az amúgy is vékony bőrt, mint amikor simán belekenjük. Ráadásul így mintha meg is masszíroznánk ezt a területet. Javítjuk a vérkeringést, és aktiváljuk a szemkörnyéki bőr nyirokrendszerét. Ezáltal megelőzhetjük a duzzadt és karikás szem kialakulását is.

fotó: shutterstock