Divat

5 mesterfogás a fiatalos külsőhöz: 40 év felett a harmadik kötelező szinte mindenkinek

A nők többsége küzd az arcbőr kiszáradásával, esetleg korai ráncosodásával is. Ha az idő kerekét nem is forgathatjuk vissza, sokat tehetünk azért, hogy sokáig hidratált, puha és ránctalan maradjon.

Ragadjunk poharat!
A belső hidratálás legalább olyan fontos, mint a külső. A cukor viszont a bőrnek is árt, így a legjobb, ha a vízpótlásról ténylegesen vízzel, és nem cukros üdítőkkel gondoskodunk. A poharunkba tehetünk egy citromszeletet, gyümölcsöket vagy gyümölcsléből készített jégkockát, így nem lesz egyhangú az italunk. Együnk sok levest, salátát. A görögdinnye, az uborka, a bogyós gyümölcsök szintén segítenek a nedvességpótlásban, ráadásul hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal is támogatják a bőrt. A kávéval és az alkohollal viszont vigyázzunk, mert vízhajtó hatásúak!

Mi legyen a krémben?
Keressük az egyik legértékesebb vízmegkötő hatóanyagot, a hia­luronsavat. Ez a vegyület a szervezetünk egyik természetes építőeleme, a szöveteinkben mindenütt megtalálható – a legnagyobb mennyiségben a bőrben. A bőrápolásban azért van kitüntetett szerepe, mert saját súlyának akár az ezerszeresét is képes vízben megkötni. Ezzel fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét, simítja a ráncokat, puhává, rugalmassá varázsolja a bőrt. Ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van, képes felvenni a harcot a bőr öregedését okozó szabad gyökökkel, és erősíti a bőrünk természetes védőrétegét.

Ne álljunk meg az arcunknál!
A fiatalos bőrre gondolva sokan csak az arcukat ápolják rendszeresen. Pedig a nyak, a dekoltázs, sőt a testünk és a kezünk bőre is árulkodhat a korunkról. Épp ezért a bőrápolás ne érjen véget az állunknál, ügyeljünk a nyakra és a dekoltázsra. A tápláló krémből, szérumból jusson ide is, sőt néha a kézfejünket is kényeztethetjük vele. A fényvédelemnél is legyünk tekintettel ezekre a gyakran méltatlanul elhanyagolt test­tájakra.

Fontos a kímélet
Télen-nyáron fontos, hogy lehetőleg ne tegyük ki a kiszáradásra hajlamos bőrünket túlságosan erőteljes környezeti hatásoknak. Az erős napsugaraktól óvjuk fényvédővel, szalmakalappal, a lemosáshoz kímélő arctisztítót és langyos vizet használjunk, hogy a forró víz se vonjon el további nedvességet a bőrünkből. És bár az elöregedett hámsejtek eltávolítása fontos, az arcradírt, peelinget se alkalmazzuk heti egyszeri alkalomnál gyakrabban.

Teremtsünk rutint!
A szépségápolásra minden reggel és este szánjunk pár percet, és alakítsunk ki egy gyors, megfizethető, de hatékony bőrápoló rutint. Tisztítsuk le alaposan a bőrünket, hiszen a legjobb krém is csak a tiszta bőrön hat. Nappalra használjunk könnyű hidratáló krémet és fényvédőt, este viszont kényeztessük a bőrünket egy gazdag hidratáló, ránctalanító szérummal, és tartalmasabb éjszakai krémmel, sőt szemránckrémmel is.
Masszírozzuk be alaposan a hatóanyagokat a bőrünkbe, hogy tökéletesen kifejthessék a hatásukat. Hetente egyszer, a radírozás után tegyünk fel arcpakolást, amelyet akár zöldségekből, gyümölcsökből is elkészíthetünk. A klasszikus uborkaszelet az egyik legjobb hidratáló.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete