Otthon

Almafa végveszélyben: éles kés és sebkezelő szer menti meg a súlyosan fertőzött gyümölcsfát

A legjobb a téli időszakban átvizsgálni a fáinkat. Ilyenkor a kéregrepedéseket – ahol az állat jelenléte miatt már kóros sejtburjánzás is jelentkezik – éles késsel tisztogassuk, egészen az élő részekig.

Rendszeresen olvasom tanácsait a Meglepetés újságban, és azért bátorkodtam a kérdést feltenni önnek. Van három almafám a kertemben, és ebben az évben sajnos szomorúan vettem tudomásul, hogy a gyapjastetű igen elszaporodott rajtuk. Sokféle permetszert használtam, többek között Actarát is, de sajnos nem segített. Nagyon sajnálnám, ha a végső megoldás a fák kivágása lenne. Kérem, tanácsoljon nekem elfogadhatóbb megoldást a megmentésük érdekében! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Almafán ritkán fordul elő gyapjastetű. Van azonban egy olyan kártevő, mely avatatlan szemnek igen könnyen összetéveszthető vele. Ez az élősködő a vértetű, melyet almafa gyapjas kéregtetűjének is neveznek. A kártevő a kéregrepedésekben bújik meg, és ott szaporodik el. Nehéz védekezni ellene, mert vegetációs időszakban, amikor az állat már igen népes számban van jelen, védi a viaszréteg, így gyakorlatilag a növényvédő szerek egy része már nem jut el hozzá. Éppen ezért, a legjobb a téli időszakban átvizsgálni a fáinkat. Ilyenkor a kéregrepedéseket – ahol az állat jelenléte miatt már kóros sejtburjánzás is jelentkezik – éles késsel tisztogassuk, egészen az élő részekig. Ezután sebkezelő szerrel zárjuk le a felületet, emellett segíthet a károsított részek eltávolítása is. Vizsgáljuk meg a gyökérnyakat is, ott is megbújhatnak a kellemetlenkedők. Távolítsunk el minden felesleges sarjat is! Ezután alkalmazzunk lemosópermetezést, esetleg végezzünk ecsetelést olajos szerrel az erősen fertőzött részeken. Nyáron a lombozat miatt nagy körültekintéssel permetezhetünk Decis vagy Karate vegyszerekkel is.

Fotó: shutterstock