Fekete csokis tortácska
Hozzávalók (8 tortácskához):
25 dkg liszt
15 dkg vaj
1 tojás
1 evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
1 csipet só
a töltelékhez:
20 dkg 70%-os csoki
1 dl tejszín
2 dkg vaj
A torta alapanyagaiból tésztát gyúrunk, majd minimum 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. A tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és 8-9 cm átmérőjű tortaformával karikákat szúrunk belőle. 8 formát kivajazunk, és beléjük nyomkodjuk a tésztát.Sütőpapírt teszünk a tésztára, és babot szórunk rá, így sütjük 10 percig, 180 fokra előmelegített sütőben. Levesszük a babot meg a sütőpapírt, és még 5 percig sütjük a tortákat. A csokit egy tálban összetörjük, hozzáadjuk a vajat és a forró tejszínt. Addig keverjük, amíg sima krémet nem kapunk. A krémet elosztjuk a tortákban, és 3-4 órán át állni hagyjuk.
Boros körte tésztakabátban
Hozzávalók:
4 körte
25 dkg
leveles tészta
2 dl száraz fehérbor
10 dkg cukor
1 citrom
1 tojás
4-5 szem szegfűszeg
fahéj
A körtéket meghámozzuk, a szárukat meghagyjuk. 15 percig 2 dl bor és 2 dl víz cukorral, fél citrom levével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített keverékében megfőzzük. Kinyújtjuk a leveles tésztát, 2-3 cm széles, és lehetőleg minél hosszabb csíkokat vágunk belőle. Megszárítjuk a körtéket, és betekerjük a tésztacsíkokkal, majd a felvert tojás felével bekenegetjük. 200 fokra előmelegített sütőben először 15 percig sütjük a körtéket, majd újabb réteg tojást kenünk rá, és 220 fokon sütjük még 10 percig.
Zebrafelfújt
Hozzávalók:
2,5 dl tej
3 tojás
6 dkg cukor
4 dkg liszt
5 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor
1 vaníliarúd
A vajat egy lábosban felolvasztjuk, folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a lisztet, 1 perc múlva a tejet is. Félbevágjuk a vaníliát, kikaparjuk belőle a szemeket, és a tejbe szórjuk. Addig főzzük, amíg krémmé sűrűsödik. A tojásokat a cukorral felverjük, a főzött krémhez keverjük.Kettéosztjuk a krémet, az egyik felébe tesszük a kakaót. Kivajazott (0,5 liter űrtartalmú) őzgerincformába felváltva belekanalazzuk a kétféle krémet, és tepsis vízfürdőben, 180 fokon egy óráig sütjük.
Narancsos borhab
Hozzávalók:
4 tojássárgája
4 kiskanál cukor
1 narancs leve
fél dl fehérbor
2-3 kiskanál konyak
Habosra keverjük a tojássárgákat
a cukorral. Hozzáadjuk a narancs levét, a bort és a konyakot. Vízfürdő felett folyamatosan keverjük a krémet, amíg besűrűsödik, és habkönnyűvé válik. (kb. 3-4 perc). Poharakba öntjük, és lehűtjük.
Fűszeres karácsonyi keksz
Hozzávalók (kb. 40 kekszhez):
10 dkg vaj
25 dkg liszt
1 tojás
5 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé (60%-os)
1 kis narancs
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
n fél tasak
sütőpor
csipet só
A csokoládét kis darabokra vágjuk, a narancshéjat felkockázzuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, a sütőporral, a sóval, a csokikockákkal és a narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tojást és a kis darabokra vágott vajat, negyed narancs levét meg a fűszerkeveréket. Kézzel gyorsan összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva egy órán át pihentetjük a hűtőben. A tésztát kb. 7-8 mm vastagra kinyújtjuk, és kerek formával köröket szúrunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon, 10-12 percig sütjük.